Sihlerin kutsal başkenti: Amritsar

GÜVEN ADIGÜZEL
Abone Ol

Hindistan’a yapılan seyahatlerin -haklıgerekçelerle- ilk uğrak noktası, dünyanın yeniharikalarından biri sayılan, karsı konulamazcazibesiyle misafirlerinin aklını çelen Agra’dakimuhteşem Taç Mahal oluyor genellikle. Taç Mahal kadar güçlü bir popülaritesi olmasa daPencap eyaletinin Amritsar şehrinin ve şehrinsimgesi durumundaki Altın Tapınak’ın, artanturist ilgisi ve toplam ziyaretçi sayısı bakımındangayet cezbedici bir konumda olduğunusöyleyebiliriz.

Sihlerin hac merkezi olan Altın Tapınak bu şehirde bulunmaktadır.

Amritsar, Hindistan’ın çok kültürlü karma yapısını yansıtan bir şehir. Oldukça orijinal bir atmosferi var. Rengârenk bir dokuya sahip. Bağlı bulunduğu Pencap eyaletinin en büyük şehri. Nüfusu yoğun ve ekonomisi canlı. Tek Tanrılı Sih dininin başkenti olması hasebiyle Hindistan içinde çok özel bir konumda. Sih erkekleri, uzun sakalları, iri yapıları ve kafalarına sardıkları türbanlarıyla dikkat çekici. Şehir, 16. yüzyılda Sih gurularından Ram Das tarafından dini bir merkez olarak kurulmuş ve bu özelliğiyle yıllar içinde tahkim edilerek bugünlere taşınmış bir inanç adası. Amritsar’ın kapıları herkese ve her dini inanışa sonuna kadar açık. Katı bir anlayış yok, hoşgörülü bir iklim mevcut şehirde.

Gönlüne kuş sesleri değsin: Kuala Lumpur
SkyRoad

Dünya çapında 25 milyon mensubu olan Sihlerin en büyük mabedi Harmandir Sahib (Altın Tapınak), şehre hayat veren bir gölün ortasında güneş gibi parlayan dini bir mimari. Göz alıcı bir güzelliğe sahip. Zaten şehir ismini buradan alıyor. Amritsar "hayat havuzu" anlamına gelen ve bağlılarının arındırıcı etkisine inandıkları suyunda yıkananlara hacı unvanı veren kutsal bir şehir. Tapınak ise, hem ziyaretçilerin odak noktası olarak Amritsar’ı kalkındıran ekonomik bir değer, hem de şehrin merkezini temsil eden mimari bir anıt.

1984'te Hindistan askeri birliklerinin Altın Mabede operasyon düzenlemesi sonucunda çok sayıda Sih ve Hint askeri hayatını kaybetti.

Pakistan sınır hattında yer alan Amritsar şehrinde bir tam günü Altın Tapınak ve çevresine ayırdıktan sonra yapılacak en güzel aktivite son derece küçük bir ücret karşılığında satın alacağınız turla, 30 km mesafedeki "Wagah Border’" adı verilen dünyanın en ilginç sınır taktik savasını izlemek olacaktır. Düşman kardeşler Pakistan ile Hindistan askerleri arasında her aksam mesai bitiminde gerçekleştirilen ve adeta bir savaş merasimine dönüştürülmüş bu sınır kapatma törenleri, sınırın iki yakasına konulmuş tribünleri dolduran taraftarların coşkulu tezahüratları eşliğinde aşkla yapılır.

Renklerin sokaklarında dans ettiği şehir: Lahor
SkyRoad

İki ülke arasındaki tek sınır kapısını milli maç oynanan bir stadyuma çeviren Wagah Border, sosyoloji biliminin ilgi alanına girecek derinlikte görülmeye değer bir milli merasim töreni. Yalnızca Altın Tapınak ve Wagah Border bile bu şehre gelmek için yeterli gerekçeler. Hindistan seyahatlerinize Amritsar’ı dahil etmeyi unutmayın.

Amritsar beşlisi

  • *Tapınağın içindeki Sih müzesini gezmek
  • *Göl kıyısında oturup Altın Tapınak’ı seyre dalmak
  • *İngilizlerin sivil halka ates açarak yüzlerce masum Hintliyi katlettiği ‘Amritsar Katliamı’nı hatırlamak ve katliam anıtını ziyaret etmek
  • *Altın tapınak çevresinde, uzun ve sessiz bir yürüyüş yapmak.
  • *Girişteki tarihi çarsıyı dolaşmak.