Trakya'dan hasat rotaları

SKYROAD
Abone Ol

Bir tarla kuşu neşeli neşeli uçarken yeni ürün vermiş, görevini yapmış tarlalarının hasat istirahatini onların sevinçli şakımaları bozuyor. Uçsuz bucaksız topraklar üzerinde neşeyle dolaşırken bir asmanın üzerine konup şarkılarıyla hasat şenliğine ortak oluyorlar…

Tarlalarının hasat istirahatini onların sevinçli şakımaları bozuyor. Sonra biri, hızla uçarak bir asmanın üzerine konup etrafı kolaçan ediyor telaşla… Trakya’nın verimli topraklarında buğdayın ardından üzümler de hasatta… Tane tane olsa da bir salkımda hep bir arada üzümler… Birlik beraberlik içinde, neşe içinde. Trakya toprağına hasat zamanı yayılıveren o sevinçte üzümün de biraz payı var gibi…

“Bakarsan bağ olur”

Eko turizm ve yöresel ürünler odaklı kültür ve hasat turları son yıllarda giderek rağbet gören gezi alternatifleri arasında. Mantardan zeytine, gülden çaya pek çok ürünü toprağında ve toplanırken görmek isteyenlerin sayısı artıyor. Bağbozumu ilgi gören hasat turları arasında. Trakya yöresi, İstanbul’a yakınlığıyla üzüm hasadını izlemek ve bağların içinde doğayla baş başa zamanlar geçirmek için ideal rotalar sunuyor.

Omca (Asmanın çiftçiler arasındaki yaygın adı)

Bağcılık ve sofralık üzüm yetiştiriciliği emek ve sabır istiyor. Bir asma fidanı dikildikten 2 yıl sonra meyveye duruyor. Asıl tam verimle meyve vermesi içinse ortalama 5 yıl geçmesi gerek. Üzüm fidanlarının bakımı ve yetiştirilmesindeki emeği gördükçe “Bakarsan bağ olur” atasözünün gerçekliğini daha iyi kavrıyor insan. Bakımı, budaması, ‘filiz alması’, ‘tepe alması’ gibi birçok işlemle yıl boyunca gözünüzün omcada (asmanın çiftçiler arasındaki yaygın adı) olması gerekli.

Mahsul alındığında da bitmiyor üstelik bu emek. Meyve veren asmalardan üzümlerin toplanması da bir o kadar zahmetli. Salkımı bağ makasıyla dikkatlice dalından ayırmak ve taneleri zedelemeden kasalara taşımak gerekli. Birçok tarım ürününde hasadın makinelerle yapılabildiği günümüzde üzüm elle toplanıyor, dokunmak, kollanmak, hoş tutulmak istiyor biraz.

Pekmezler kaynasın Trakya oynasın

Trakya’da hasadın sevinci, Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali’yle kutlanıyor.Süleymanpaşa Belediyesi’nce düzenlenen festivalin asıl amacı hasat sevincine herkesi ortak etmek, doğal, organik tarıma destek vererek bölgede eko turizmi canlandırmak. Şenlikte yeni mahsul üzümlerle kazanlarda kaynatılan pekmezler, halka dağıtılıyor. Trakya’da üzümden yapılan ve her evde kahvaltıların vazgeçilmez tatlarından olan bir diğer ürün de bulama. Macun kıvamında bir tür katı pekmez olan bulama, üzüm şırasının çöğen otuyla kaynatılmasından elde ediliyor. Deyim yerindeyse Trakya’nın reçeli… Bölge çiftçilerinin tamamen doğal ve geleneksel metotlarla yetiştirdiği kuşburnu, yabanmersini, kızılcık gibi yörenin toprağından elde edilen doğal lezzetler, üzümün coşkusuna eşlik ediyor.

Trakya’da hasadın sevinci...

En güzel üzüm

Festivalin en heyecanlı anlarından biri de Sofralık Üzüm Yarışması. Dalında geçen bir yılın ardından üzümler bu kez podyumda. Yılın en güzel üzümü, tane yapısı, dolgunluğu, tadı ve rengiyle teknik kontrollerin ardından ziraat mühendislerince seçiliyor. Bölgede son birkaç yıldır artan eko turizm yatırımlarıyla, gezginler ve meraklıları için bölgenin doğasını daha yakından tanıma fırsatı veren rotalar var.

Üzüm bağı...

Tekirdağ ve Kırklareli çevresinde yoğunlaşan ve giderek daha çok ilgi çeken Bağevlerinde sakin huzur dolu bir doğanın tam ortasında uyanmak, yöresel tatlarla zengin bir kahvaltıdan sonra etrafı keşfe çıkmak benzersiz bir deneyim yaşatıyor. Toprağın dinginliği, eylül rüzgârlarıyla kıpırdayan kavakların hışırtısı arasında kimi zaman neşe dolu şarkılar da duyacaksınız. Yürüyüşlerinize davetsiz misafir gibi eşlik edip, bir belirip bir kaybolan tarla kuşları, bu doğa senfonisini sevinçle tamamlıyor olacak…