Uçaklar, kiremitler ve geçen yüzyıllar: Toulouse

SKYROAD
Abone Ol

Fransa'nın "Pembe Şehri" Toulouse, hem geçmişten bugünetaşıdığı tarihi mirasıyla hem de havacılık endüstrisi ve uzayteknolojisinin önemli kurumlarıyla dikkat çeken şık bir yer.Bir Fransa ziyaretinde, mutfağından kuzey Afrika kokularıyükselen Toulouse için muhakkak birkaç gün ayırmalısınız.

Haute-Garonne departmani ve Midi-Pyrénées bölgesinin merkezidir.

Eğer yolunuz bu güzel Fransa şehrine düştü ise, sizi oraya uçuran aracınız da büyük ihtimalle Toulouse çıkışlıdır. Avrupa'nın en önemli uçak üretim ve montaj tesislerinin başında gelen şehirlerden biri çünkü Toulouse. Havacılık araştırmalarıyla ilgili kurumları, bilim ve teknik alanlarında öncü üniversiteleriyle gerçek bir teknoloji şehri diyebiliriz onun için.

Yine de bu şehri baştan sona gezmek için başlıca neden "uçak üretimi" değil, her biri farklı tarihi dönemi yansıtan kiremit rengi yapılarından dolayı Fransızların bu şehir için kullandığı La Ville Rose (Pembe Şehir) tabiri, şehri baştan sona gezmeniz için asıl neden.

Bütün bunların yanı sıra şehir, sahip olduğu tarihi mirasın yanında bu mirasın sergilendiği müzeleri (ki bu müzelerin bazıları Fransız sanat tarihine damgasını vurmuş ünlü ressamların tablolarına da ev sahipliği yapmaktadır), bir insan eseri olarak şehrin hayatını sonsuza kadar değiştirmiş olan Midi Kanalı ve çevresiyle sonuna kadar gezilmeyi, anlamayı ve anlamın kıyılarında sizi dolaştırmayı bekliyor.

Yemek ve alışveriş için

Toulouse, merkezinde ve batısında, zengin Fransız mutfağının başarılı örneklerini sunan restoranlara sahip. Örneğin ördek, bu şehrin menülerinin olmazsa olmazı. Öte yandan şehirde Kuzey Afrika mutfağının eşsiz lezzetlerini de tatmanız mümkün. Et ve sebze çeşitleriyle hazırlanan Garbure çorbası, soğuk kış aylarında iyi bir seçim olacaktır.

Birçok Avrupa, özellikle de Fransız şehirlerindeki canlı alışveriş seçenekleri, Toulouse için de geçerlidir. Dünya markalarının göz okşayan mağazalarını bu şehirde de görebilirsiniz. İmkânları kısıtlı olanların Saint-Aubin'deki hediyelik eşya satan sergileri ziyaret etmesini şiddetle öneririm.

Şehir, Fransa'nın üçüncü en yüksek gayri safi millî hasılasını üretmesi ile önem kazanmıştır.

Capitol Meydanı ve Capitol Sarayı

Capitol Meydanı, şehrin sosyal hayatının şekillendiği bir buluşma noktası. Bu meydanın batı tarafındaki restoran, kafe ve hediyelik eşya mağazalarında hoşça vakit geçirdikten sonra meydanın doğusunda kalan belediye sarayını ve bu saraydaki ünlü Salles des Illustres salonunu gezebilirsiniz.

Toulouse (Saint Etienne) katedrali

Burası 12. yüzyılda inşaatına başlanan ve tam dört yüz yılda tamamlandığı için farklı dönemlerin mimari anlayış, teknik ve zevkini yansıtıyor. Genel olarak Gotik mimari ile yapıldığı söylenebilir ama Kuzeyli etkisini hissetmek de mümkün.

Eski şehir

Eski yüzyıllardan bu yana şehrin merkezi olan bölgede sevimli yaya yolları, rengârenk vitrinleriyle mağazaları, kafe ve restoranlar adeta tam bir turist cenneti. Eski şehrin dar sokaklarında özellikle Rue Saint-Rome ve Rue des Changes Caddeleri arasında kaybolmakta yarar var.

Saint-Sernin bazilikası

Avrupa havacılık sanayiinin önemli bir merkezidir. Airbus firmasının son montaj hatlarının büyük bir kısmı bu şehirdedir.

Romanesk stiliyle tanınan bu ünlü bazilikanın varlığı, 11. yüzyıla kadar uzanır.

Toulouse'a "Pembe Şehir" adını verdiren yapılardan biri.

Ön cephesinde Kral David ve elçilerine ait heykellerin yer aldığı bazilikanın içindeki koro bölümü 16. yüzyıldan kalma ve etrafında dokuz şapel var.

Fondation Bemberg (Hôtel d'Assézat)

Rönesans döneminin ünlü mimarlarından Nicolas Bachelier imzasını taşıyan Fondation Bemberg Binası, vaktiyle yörenin zengin tüccarlarından Pierre d’Assezat için yapılmış. 1581'de yapımı tamamlanan, daha sonra Bemberg ailesinin eline geçen bina otel olarak hizmet vermiş. Binada aileye ait esim, bronz heykeller gibi sanat eserlerinin sergilendiği müze de var.

Midi kanalı

17. yüzyılda Atlantik Okyanusu ile Akdeniz'i birbirine bağlamak için tasarlanan kanal, tam 240 kilometre uzunluğunda. Yapımında 12 bin işçi çalışmış ve on yılda tamamlanmış. Şimdi, iki yanındaki yemyeşil alanlar ile Midi Kanalı, şehir için gerçek bir dinlenme alanı.

Toulouse ayrıca üniversiteleri sayesinde genç nüfusu kendine çekmektedir.

Jacoben manastırı ve kilisesi (Couvent des Jacobins)

Tam sekiz yüz önce Dominik Manastırı olarak inşa edilen yapı, harika bir Gotik mimari örneği. Aziz Antoine'a adanmış bir de şapeli bulunan manastırda, 14. yüzyılda yapılmış duvar resimleri bulunuyor.

Cite de l'espace (Uzay tema parkı)

Cite De l’Espace'de (Uzay Parkı), 2003'ten bu yana birçok uzay görevini yerine getiren European Ariene 5 roketinin gerçek boyutlardaki replikasını gezebilir, sanal uzay yolculuğu yapabilir, astronot olmayı deneyimleyebilirsiniz.

Garonne Nehri'nde tekne keyfi

Toulouse'u ikiye bölen Garonne Nehri’nde yapacağınız bir tekne turu ile L’Hotel Dieu Saint Jacques, Hopital de La Grave, kentin en eski köprüsü Pont Neuf veya l’Embouchure Limanı gibi şehrin önemli yapılarını nehirden seyredebilirsiniz.