Tolstoy kimdir?

HABER MASASI
Abone Ol

Dünya edebiyatında çok önemli bir yere sahip olan 'Savaş ve Barış', 'Anna Karenina' gibi eserlerin sahibi olan Lev Nikolayeviç Tolstoy kimdir?

Tolstoy, hayatı boyunca öykü, deneme, oyun, roman ve günlük gibi türde eserler vermiştir. Eserleri ve düşünceleri birçok kişiyi etkilemiştir. Mahatma Gandi, James Joyce, Edna O’Brien ve Martin Luther King ondan etkilenen kişiler arasında yer alır. Zengin bir ailenin çocuğu olarak büyümüştür. Asil hayatından sıkılıp savaşa katılmıştır. Savaş ve Barış, Anna Karenina dünyaca bilinen başyapıtları arasındadır. Tolstoy’un paraya ve maddi değere sahip nesnelere önem vermemesi dikkat çeker. Öze mülkiyet kavramına da karşıdır.

Tolstoy’un Hayatı

1828 yılında asil bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. Moskova’nın güneyince Tula isimli şehirde doğan Rus yazar küçük yaşlarda anne ve babasını kaybeder. Çocukluğunda halaları tarafından yetiştirilmiştir. Tolstoy gençlik çağına geldiğinde ise doğu dillerini öğrenmek ister. Bu nedenle Kazan Üniversitesi’ ne gönderilir fakat okulu bitirmeden bırakır.

Hukuk Fakültesi’ne geçiş yapar burada da aradığını bulamaz. Yaşadığı malikaneye geri döner ve üç yıl kadar burada kalır. Bu sırada ilk gerçekçi hikayelerini yazar. Orduya katılır ve Kırım Savaşı’na gider. Daha sonra askerlikten ayrılır ve eserlerinin bir kısmını Petersburg’ta yazar. Ruhsal çalkantıları yine de hafiflemez ve bir Avrupa gezisine çıkar. Almanya, Fransa ve İsviçre’yi gezer. Yurduna dönüp malikanesine yerleşir. Köyünde bir okul kurar ve burada eğitim vermeye başlar. 1862 yılında Sophie Behrs ile evlenir.

Evliliğinde toplam 13 çocuğu olur fakat 3 tanesi bebekten biri 7 biri de 5 yaşında vefat eder. En önemli eserleri olan Savaş ve Barış, Anna Karenina karısının da desteği ile yazılır. 1877 yılından sonra yaşadığı buhranlı dönem onu sofuluğa yaklaştırmıştır. İki yıl boyunca dindar bir hayat sürmüştür. Tolstoy sahip olduğu serveti köylülere dağıtmıştır.

Bu şekilde soylu bir kişiden köylüye dönüşmüştür. 1880’den sonra ise kiliseyi reddettiğini açıklayan eserler yazmış ve tartışmalara neden olmuştur. 1901 yılında kilise onu bu eserle nedeniyle aforoz etmiştir. 1902’ de ise ruhsal bunalımlarına zatürre teşhisi eklenmiştir. Hasta düştükten sonra Astapovo’ da tren istasyonunda zatürreden ölür. Öldüğünde 82 yaşında olan Tolstoy hayatı boyunca büyük sıkıntılar yaşamıştır.

Tolstoy’un Edebi Hayatı

Yazarın ilk eseri Çocukluk yoksul köylülerle iç içe yaşadığı dönemde yazılmıştır. Köylülerin daha iyi şartlarda yaşamasına hayatı boyunca önem vermiştir. Sivastopol’da asteğmen olarak görev aldığı dönemlerde Sivastopol Hikayelerini yazmıştır.

Bu dönemde ordudan ayrılmış ve yazar olmaya karar vermiştir. Evliliğinin ilk yıllarında en önemli eserleri olan Savaş ve Barış ile Anna Karenina’ yı yazmıştır. Hatta Savaş ve Barış’ın düzeltmelerini tam 12 kez yapmıştır.

"Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü", "İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" gibi eserlerini de aynı dönemlerde yazmıştır. Dogmatik Teolojinin Eleştirisi kitabı ile tepki toplamıştır. Onun ardından ise "Diriliş","Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserlerini yazmıştır.

Tolstoy’un Eserleri

Dünya edebiyatı etkileyen Tolstoy birçok türde edebi eserler vermiştir. Kitaplarından bazıları şu şekildedir:

  • · Roman: Çocuklukluğum, Gençlik, Kazaklar, Savaş ve Barış, Ivan Ilyiç'in Ölümü, Anna Karenina, Kroyçer Sonat, Diriliş, Hacı Murat, Sergi Baba, Efendi İle Uşağı
  • · Hikaye: İki Süvari Subayı, Bir Karşılaşma, Tipi, Lucerne, Albert, Üç Ölüm, Usta ve Çırak, Tanrının Oğlu, İnsan Neyle Yaşar
  • · Günlük: İlk Hatıralar, İtiraflarım

Tolstoy’un Sözleri

Rus edebiyatının ünlü yazarı Tolstoy’un bazı edebi sözleri şu şekildedir:

  • · Şikayet ettiğin yaşam belki de başkasının hayalidir.
  • · Bozuk para insanın cebini deler, bozuk insan da kalbini. Bu yüzden ikisini de harcayın gitsin.
  • · Menfaat karşılığı yapılan iyilik, iyilik değildir. İyilik sebep ve netice zincirinin dışındadır.
  • · Bir insan acı duyarsa canlıdır. Başkasının acısını duyarsa insandır.