Brezilya GP: Şanslar gerçekten eşit mi?

MUHAMMED KAYA
Abone Ol

Mercedes Meksika’da ilk çizgiyi kapatmasına rağmen yarışın sonunda hayal kırıklığına uğradı ve Max Verstappen 19 puan fark ile liderlik koltuğunda arayı açtı.

Meksika belki de bu sezonun kırılma noktalarından biri olacak yarışa ev sahipliği yapmıştı. Valtteri Bottas’ın henüz ilk turda geriye düşmesi ile Red Bull’un iki aracına karşı tek başına kalan Lewis Hamilton kısmen iyi bir noktada yarışı noktaladı ancak hem pilotlar şampiyonasında fark 19’a yükseldi hem de takımlar şampiyonasında fark 1’e düştü.

Meksika yapı olarak Red Bull’a tamamen uyan birkaç pistten bir tanesi idi. Mercedes yüksek motor modu ile dahi Red Bull’a yaklaşamadı; yarış simülasyonlarında da gerideydiler.

Tek başına her piste uyum sağlayan Mercedes için önemli bir ders oldu.

Birkaç gün sonra tarihi Interlagos pistinde yapılacak Brezilya yarışı iki araç arasında bulunan tur başına yaklaşık yarım saniye farkı yeniden dengeleyebilir ancak Mercedes’in işine iyi çalışması gerekiyor. Dengelemese dahi yaklaşmasının zorunlu olduğu bir yarış Brezilya.

Adrian Newey taraından tasarlanan RB16B kanatlarda maksimum insidansın* kullanıldığı pistlerde Mercedes ile farkı açmayı başarıyor. (*gövdenin dikey ekseni ile kanadın yatay hattının oluşturduğu açı) Bu özellik özellikle bu sene Mercedes’e karşı oldukça işe yaradı. Red Bull tarafından Bakü, Monako ve Meksika gibi arka-sınırlı paketlerde tırmıklı ara kanat tasarımı ile lastik kavraması ve yere basma gücü kazanıldı.

Interlagos, Meksika’dan fazla olarak araçların ön kısmına daha fazla baskı yapıyor. Mercedes, bu pistin bir orta-yüksek yere basma pisti olmasına karşın performans bulabilir. Ve fakat Mercedes’e uymayan ve çekiş isteyen birkaç bölüm de bulunuyor. Bununla beraber hava koşulları da önemli.

  • Şampiyonluk mücadelesinin iyice kızıştığı bu günlerde Brezilya yarışında ibre Red Bull’u gösterse de; Mercedes, Meksika kadar şanssız olmayabilir. Mercedes daha sert bir kurulumun gerektiği pistler olan orta-yüksek hızlı virajlı pistlerde daha iyi durumda. Yavaş virajlarda Red Bull üzerinde baskı kurabilir.

Meksika’da ön lastikler konusunda Red Bull ezici bir üstünlüğe sahipti. Özellikle de orta hamur lastiklerle. Interlagos’ta asfalt ve sıcaklık koşulları özellikle ön lastikler için oldukça zorlayıcı olacaktır. Bu konuda da Red Bull bir adım önde görünüyor.

  • Güç ünitesinde de algının aksine Mercedes bir adım önde. Geçen hafta yapılan Meksika yarışında irtifa nedeniyle oluşan ince havada yere basma konusunda sorunlar yaşadı Mercedes ve haftalardır konuşulan ‘minyatürize' turbodan kaynaklanan güç açığıyla ilgili sorun burada da kendini göstermedi.

Meksika’da ekipler hem turbo hem de MGU-H üzerinde oluşan baskıyı dengelemeye çalıştılar. Motor soğutması ve sıcaklıkların korunması konusunda Meksika’da Red Bull oldukça iyi idi. Bunun nedeni esasında Red Bull’un daha geniş arka difüzör tasarımı idi, genişliği arttırarak sıcaklığı dengelemeye çalıştılar.

Mercedes’e karşı bu avantajları reaksiyon da aldı. Çok geniş arka çıkışları Mercedes’in neredeyse tam aksi idi. Red Bull bu yıl en sıcak yarışlarda Ferrari ve Alpine gibi ekiplere oranla daha kapalı bir arka taraf kullandı. Meksika’da farklı olan hava yoğunluğu idi. Brezilya’da hava sıcaklığı muhtemelen daha soğuk olacağından daha kapalı arka taraflar göreceğiz.

Meksika'da, Red Bull maksimum yere basma kuvveti sağlamaya yarayan kanadı; maksimum insidansa sahip yatay bir profille kullanıldı. Bu yapı pratikte sadece Monako'da kullanılırdı. Hafta sonu boyunca, hareketli kanat ve yan bölmelerde yapısal sağlamlık sorunlarından muzdarip olan arka kanatta da bazı küçük aksaklıklar yaşadılar. Bantlama çözümü sonrasında da çözümü buldular çünkü sorun DRS’i etkliyordu.

Tüm bunlar toplandığında Mercedes ve Red Bull tüm yıl izlediğimiz kafa kafaya yarışlarından birini yapabilirler.

Red Bull bir adım önde görünmesinin asıl nedeni bu sezon neredeyse her piste iyi şekilde uyum sağlamaları. Yine önemli bir bilinmezlik durumu da iki sezondur yarış yapılmaması. Lastik yönetimi de oldukça belirleyici olacak.

Bizi çok güzel bir yarış bekliyor, üstelik bu hafta Sprint yarışı da var!