Dondurmacılıktan Cristiano Ronaldo'nun menajerliğine uzanan bir hikaye: Jorge Mendes

EMİR İHSAN YAREN
Abone Ol

Jorge Mendes, son yıllarda adı yaptığı transferlerin önüne geçen dünyanın en ünlü menajeri. Objektiflere sürekli telefonda konuşurken takılan, sıkı pazarlıklarıyla bilinen bu adamın kariyer geçmişi ise oldukça garip.

Geçmişinde geçimini sağlamak için birçok işle uğraşan 52 yaşındaki Jorge Mendes, şimdilerde aralarında Cristiano Ronaldo’nun da olduğu büyük ve yıldız bir futbolcu topluluğunun menajeri. Hatta dünyanın en ünlü menajeri.

Kısa sürede geldiği bu konum futbol dünyasında birçok söylentiyi de beraberinde getirdi. Diğer menajerler ona ‘köpekbalığı’ lâkabını taktı. Çok röportaj veren, kendi hakkında bilgi veren biri hiç olmadı.

Ne zaman kameralar tarafından görüntülense elinde hep bir cep telefonu, birileriyle konuşan Mendes yaklaşık 100 antrenör ve futbolcunun menajerliğini yapıyor.

Her transfer döneminde adı en az menajerliğini yaptığı yıldız oyuncular kadar duyulan bu adamın, transfer piyasasının imparatoru olmadan önceki yaşantısı hakkında ise çok az şey biliniyor. Şu an milyonlar ile oyuncak gibi oynayan Mendes'in, sanılanın aksine oldukça zorlu bir geçmişi bulunuyor.

İşte, kısa sürede futbol dünyasında transfer piyasasının iplerini eline alan bu adamın kariyerinde atlattığı zorlu eşikler ve çıktığı basamaklar;

0. Babası bir fabrika işçisi olan Mendes, 1966'da Lizbon'da doğdu. Mendes'in ailesinin orta halli bir yaşamı vardı. Şimdilerde futbol dünyasının en önemli figürlerinden bir olan Mendes, küçük yaşlarından bu yana çalışarak ev ekonomisine katkıda bulundu.
0. Ailesine yardımcı olabilmek için Mendes, yaz aylarında dondurma fabrikasında çalışıyor, üretim hattının sonunda elinde kornetle bekliyordu. Dondurmanın yere düşmemesinden o sorumluydu.
0. Sonraları Portekiz'in Caminha şehrinde bir gece kulübü açan Mendes'in burada kurduğu arkadaşlıklar, onun hayatında dönüm noktası oldu.
0. Mendes, ilk işini Caminha'da tanıştığı kaleci Nuno'nun Deportivo La Coruna'ya transferinde yardımcı olarak yaptı ve bu işten hiç para almadı. Nuno, o anısını şöyle anlatıyor: "Transferin gerçekleşmesi halinde prim alacağını konuşsak bile Jorge benden tek bir kuruş bile almadı. Verdiğim çeki kabul edemeyeceğini söyleyerek gözlerimin önünde yırtıp attı." Mendes, bu olayla başlayan macerasında daha sonradan birçok gelir elde edecek, dünyanın üst düzey kulüpleriyle temas halinde olacak ve dünyanı en iyi futbolcularını ve teknik adamlarını kontrol edecekti.
0. Şimdilerde ise Mendes, Gestifute isimli şirketiyle birlikte belki de futbol dünyasının en güçlü kişisi haline geldi. Müthiş takım elbiseleri, uzlaştırıcı cazibesi ve yanında taşıdığı dört telefonla tıpkı kulüp yöneticilerine olduğu gibi futbolcularına da güven aşılıyor.
0. Sir Alex Ferguson, otobiyografisinde 49 yaşındaki futbol adamından şu sözlerle bahsetmişti: "Jorge Mendes hiç şüphesiz uğraştığım en iyi menajer. Sorumluluk duygusu yüksek, oyuncularına gerçekten iyi bakan ve kulüplere dürüst ve adaletli davranan birisi."
0. Real Madrid Başkanı Florentino Peres, 94 milyon avya Ronaldo’yu Manchester United’dan aldıktan sonra onun için "Oyuncularla sıkı çalışıyor ve devamlı onlara bakıyor’ yorumunu yaptı. Ronaldo da 2012’deki bir belgeselde “Ona çok güveniyorum. O futbol dünyasında bir baba figürü. Oğlum için de vaftiz babası” dedi.
0. Mendes için “Jorge Mendes benim için bir menajerden fazlası. O gerçek bir dost. İkimizin de kariyeri aynı anda başladı. İkimiz için de mutlu bir kariyer oldu” ifadelerini kulanan Mourinho, 2004’te Porto ile Avrupa şampiyonu olunca birçok Portekizli futbolcuyu da alıp Chelsea’ye götürdü.
0. Mendes’e çalışma yöntemi sorulduğunda ise o bunlara “Ben vaatlerle yarışan bir adam değilim. Oyuncuların çıkarı için çalışıyorum” diye cevap veriyor.
0. Cristiano Ronaldo, Jose Mourinho ve birçok dünya yıldızının menajerliğini yapan Mendes, menajerlik hayatı boyunca toplamda yaklaşık olarak 2 milyar avroluk transfere imza attı.