Hem basketbolcu hem sanatkar: Michael Jordan'ı efsane yapan en iyi anlar

ANIL KARAKUŞ
Abone Ol

Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi basketbolcusu olarak nitelendirilen Michael Jordan'ın (Majesteleri) kariyerindeki en efsanevi anları sizler için derledik.

Günümüzde spor konusunda bir çok tartışma yaşanmaktadır. Örneğin; Sporseverler en iyi sporcuları birbirleriyle karşılaştırmayı çok sever. Herkes farklı görüş sunabilir ancak Michael Jordan'ın dünyanın gelmiş geçmiş en iyi basketbolcusu olduğu tartışılmayacak bir tespittir herhalde. Majesteleri, basketbola oynadığı şiirsel oyun tarzıyla yeni bir soluk getirmiş sahaya koymuş olduğu mücadelesi, winner karakteri ve muhteşem oyun zekasıyla sadece kendi döneminde değil, kendinden sonraki dönemde bile çokça hayran kitlesi kazanmış bir basketbolcudur. İşte Micheal Jordan'ı Michael Jordan yapan kariyerinin en iyi anları;

0. Gözü kapalı bile atabilir
Yok arık Jordan diyeceğimiz anlardan biri. Jordan Mutombo ile bir gün iddialaşır. Gözü kapalı bile sayı atabileceğini söyler. Mutombo ise bunu çok ciddiye almaz ve dalga geçer. Bir karşılaşma sırasında Jordan serbest atış çizgisindedir. İlkini sayıya çevirir. İkincisinden önce Mutombo'ya seslenir ve "Hey mutombo bu senin için" der ve gözlerini kapatarak atışı sayıya çevirir.
0. 'Jordan Havayolları'
Nba'de 1988 yılındaki smaç yarışması gibi bir smaç yarışması daha hiç yaşanmadı. Michael Jordan ve Dominique Wilkins'in bastığı efsane smaçlar halen konuşuluyor. Hatta birçok basketbolcu onların bastığı smaçları yıllarca taklit etmeye çalıştı. Nitekim taklitler aslını yaşatır ya hani bu sebeple o smaçlar gözümüzde daha da yüceldi. Michael Jordan'ın final etabında yaptığı şeyin adı smaç değildi, olamazdı. O bir sanattı!
0. 38 yaşında 51 sayı
Michal Jordan 2001-2002 sezonunda Washington Wizards formasıyla basketbola 2.kez geri dönmüştü. Eskisi kadar silip süpürücü bir oyuncu değildi artık, çünkü yaşı 38 olmuştu. Bir maçta sadece 6 sayı attı ve ağır eleştirilere maruz kaldı. 'Geri dönmesi hatalıydı' yorumları yapıldı. O maçtan bir gün sonra New Orleans Hornets potasına bıraktığı 51 sayıyla eleştirilere tokat gibi bir cevap verdi. Bu aynı zamanda NBA'de bir maçta 50 sayı barajını geçen en yaşlı oyuncu olduğu anlamına geliyordu.
0. Efsanevi 6.şampiyonluk sayısı
1990-1998 arası Jordan, Chicago formasıyla tam 6 şampiyonluk kazandı. Muhteşem serinin son şampiyonluğu ise Majestelerinin efsane sayısıyla geldi. Chicago'ya Utah karşısında tek bir sayı yetecektir, ancak her şeyden önce iyi savunma yaparak topu bir şekilde Jordan'a ulaştırmak gerekir. Michael Jordan, işini şansa bırakmayarak Karl Malone'un elinden topu çalar ve hücuma kalkar. Bryon Russell onu iyi savunmaya çalışır ama bu yeterli olmaz. Son saniyelere yaklaşılırken klasik bir Michael Jordan sayısıyla altıncı şampiyonluk gelir...
0. Hasta haliyle 36 sayı. İnsan değil bu adam!
1997 final serisi Chicago ile Utah arasındaki seride durum 2-2 idi. 5.maç çok kritik olacaktı. Jordan, maçtan bir gece önce ağır bir gıda zehirlenmesi geçirdi. Normal şartlarda ayakta durması bile çok zordu. Zaten kendisi de "felç geçirmiş gibiyim" diyordu. Ancak yine de bu kadar kritik bir maçta o haliyle sahaya çıktı ve tam 36 sayı atarak, takımına maçı kazandırdı.