Irkçılık yapanın kalbi siyahtır!

HABER MASASI
Abone Ol

Fransa Milli Takımı’nın EURO 2016 kadrosuna giremeyen Benzema kendisine ırkçılık yapıldığını düşünüyor. Benzema’nın milli takıma neden davet edilmediği tartışıla dursun, bizler sporcuları kimi zaman gözyaşlarına boğan ırkçılık olaylarını hatırlayalım.

Fransa Milli Takımı'nın EURO 2016 kadrosunda Real Madrid'li Karim Benzema yer almadı. Cezayir asıllı Fransız futbolcunun Lyon'lu Mathieu Valbuena'yı tehdit ettiği için kadroya alınmadığı kulislerde konuşulurken ünlü futbolcudan ilginç bir açıklama geldi. Benzema, kadroya alınmamasının sebebi olarak ırkçılığı gösterdi. Irkçılık birçok alanda olduğu gibi sporda da sık sık karşımıza çıkıyor. İşte futbolculardan, hokeycilere kadar birçok sporcunun yaşadığı ırkçı saldırılar:
0. Eto'o sahayı terk etmek istedi
2004-05 sezonunda Real Zaragoza ile Barcelona arasında oynanan maçta konuk ekibin oyuncusu Eto'o'ya ırkçı saldırıda bulunuldu. Zaragoza'lı taraftarlar Kamerunlu futbolcunun ayağına top değdiğinde sürekli olarak maymun sesi çıkardı. Bu durum karşısında oldukça üzülen Eto'o sahayı terk etmek istedi.
0. Rusya’da Carlos’u şok ettiler
Eski futbolcu Roberto Carlos, Rusya'da forma giydiği dönemde ırkçı saldırıya uğradı. Anzhi'li futbolcuya, takımının deplasmanda Krilya Sovetov ile oynadığı maç sırasında muz fırlatıldı.
0. Irkçı motivasyon!
1 Şubat 2014'te vefat eden Luis Aragones, 2004'te yaptığı ırkçı söylemlerle tepki çekti. O dönemde İspanya Milli Takımı'nı çalıştıran Aragones, milli takım kampında Antonio Reyes'i motive etmek isterken Thierry Henry'ye ırkçı hakaretlerde bulundu. Aragones'in Reyes'i idmanda motive etme şekli ise bir yerel TV kanalı tarafından kayda alındı, daha sonra ise servis edildi. 2008 yılına kadar milli takımı çalıştıran Aragones'e o dönem İspanya Futbol Federasyonu destek çıktı.
0. Hazırlık maçında saldırı
3 Ocak 2013'te Milan ile Pro Patri, hazırlık maçında karşılaştı. Maçın ilk düdüğüyle birlikte Kevin Prince Boateng ırkçı saldırıya maruz kalmaya başladı.
0. Yine İtalya yine ırkçılık
24 Temmuz 2013'te yapılan TIM Kupası maçında Milan ile Sassuola karşı karşıya geldi. Maçın 34.dakikasında Kevin Constant, taç kullanırken ırkçı tezahüratlarla karşılaştı. Çok sinirlenen Gineli, sahayı terk etti.
0. Balotelli’nin gözyaşları
İtalyan futbolunun yaramaz çocuğu Balotelli, 9 Şubat 2014'te Milan ile Napoli arasında oynanan maçta ırkçı saldırıların hedefindeydi. Maçın 73. dakikasında ırkçı saldırıya maruz kalan Balotelli, oyundan çıktı ve uzun süre gözyaşlarına hakim olamadı. Balotelli'nin gözyaşları ise birçoğumuzun yüreğine dokundu.
0. Rusya’da muzlu saldırı
İtalya'dan sonra belki de en çok ırkçı saldırıya Rusya'da rastlanıyor. 2013 yılında Anzhi'nin Kongo asıllı Fransız futbolcusu Christopher Samba'ya takımının deplasmanda Lokomotif Moskova ile oynadığı maçın bitiminde muz fırlatıldı. Bu olaya sinirlenen futbolcu taraftarlara el harekete yaptı. Ardından da oyuncuya iki maç ceza verildi.
0. Terry’den Ferdinand’a hakaret
Chelsea'nin kaptanı John Terry, 2012 yılında o dönemde QPR'da forma giyen Anton Ferdinand'a karşı ırkçı söylemlerde bulundu. Bu olayın ardından Ferdinand, Terry hakkında dava açtı. Dava sonucunda Terry, 4 maçtan men edildi ve 220 bin sterlin para cezasını çarptırıldı.
0. Suarez’e 8 maç ceza
2011 yılının ekim ayında o dönem Liverpool forması giyen Luis Suarez, Manchester United'lı Patrice Evra'ya ırkçı söylemlerde bulundu. Bu olayın ardından 8 maç ceza alan Suarez, iki takım arasında oynanan bir sonraki maçta ise Evra'nın elini sıkmadı.
0. Baros burnunu kapattı
Bir dönem Galatasaray'da forma giyen Milan Baros'un da adı ırkçılığa karıştı. 2007 yılında Lyon forması giyen Baros, Rennes'te oynayan Kamerunlu M'Bia ile tartıştıktan sonra burnunu kapatıp rakip oyuncunun kötü koktuğunu ima etti.
0. Hakemin üzerine yürüdü
2006 yılında Ajax'lı golcü Kenneth Perez, Twente maçında siyahi yan hakemin üzerine yürüyüp ırkçı söylemlerde bulundu. Bu olayın ardından futbolcu 5 maçtan men edildi ve 12 bin 500 Euro para cezası aldı.
0. Transferin gözdesi de hakarete uğradı
25 Nisan 2016'da Benficalı Renato Sanches, takımının deplasmanda Rio Ave ile oynadığı maçta ırkçı saldırıya maruz kaldı.
0. Alves yanıtsız bırakmadı
2014 yılında Villareal ile Barcelona arasında oynanan maçın 75. dakikasında arzu edilmeyen bur olay yaşandı. Korner kullanırken önüne muz atılan Dani Alves, önce muzu yerden aldı ve yedi ardından da köşe vuruşunu kullandı. Karşılaşmanın ardından Alves “11 yıldır buradayım ve bu tip olaylara çok maruz kaldım. Bu yüzden artık olaylara mizahi bir şekilde yaklaşıyorum. Korner kullanıyordum ve bir muz atıldı. Aldım ve yedim. Irkçılığa hayır” ifadelerini kullandı.
0. Tiger Woods’a ırkçı söylemde bulundu
Ünlü golfçü Tiger Woods da ırkçı söylemlere maruz kaldı. 2008 yılında yapılan bir turnuvayı yorumlayan spiker Kelly Tilghman, Woods için ağır bir söylemde bulundu. Ünlü sunucu ağır söyleminin ardından işinden uzaklaştırıldı.
0. Serena Williams çok üzüldü
2001 yılında oynanan Indian Wells Tenis Turnuvası'nda ünlü raket Serena Williams, seyircilerin ırkçı saldırısına maruz kaldı. Bu olayı protesto eden Venüs ve Serena Willams kardeşler yıllardır bu organizasyona katılmıyor.
0. ‘Siyah olmak çok zor’
ABD Ulusal Buz Hokeyi Ligi'nde (NFL) 2011 yılında oynanan Philadelphia Flyers ile Detroit Red Wings maçında ırkçılık yaşandı. Flyers'ın Kanadalı oyuncusu Wayne Simmonds'a muz fırlatıldı. Maçın ardından ünlü sporcu “Beyaz oyuncuların yer aldığı bir sporda siyah hokeyci olarak oynamak, açıkça alışmak zorunda bırakıldığım bir durum" dedi.
0. Neymar’dan suç duyurusu
2016 Ocak ayında Espanyol ile Barcelona karşı karşıya geldi. Brezilyalı futbolcu Neymar, maç boyunca Espanyol'lu taraftarların ırkçı söylemlerine maruz kaldığını açıkladı ve olay hakkında suç duyurusunda bulundu.
0. Katidis’ten Nazi Selamı
Yunan futbolcu Giorgos Katidis, 2013 yılında takımı AEK ile Veria arasında oynanan maçta bir gol attı. Gol sevinci sırasında Nazi Selamı veren futbolcu, milli takımdan ömür boyu men edildi.
0. IRKÇILIĞA HAYIR
0. 'Bedenim siyah olabilir..."
2011-2015 yılları arasında Galatasaray'da forma giyen Emmanuel Eboue'nin ırkçılık hakkında söylediği sözler ise gerçeği çok güzel özetliyor. Fildişi Sahilli futbolcunun hafızalardan çıkmayan sözü: Bedenim siyah olabilir fakat ırkçılık yapanın kalbi siyahtır.