Olaylı ayrılıkların adamı: Ersun Yanal

EMİR İHSAN YAREN
Abone Ol

Trabzonspor'un hafta sonu aldığı 6-1'lik Akhisar yenilgisinden sonra görevine son verilen Ersun Yanal, kariyerine Ege'nin küçük kulüplerinde başlayıp inişli çıkışlı performans çizgisiyle zirveye kadar ulaştı. Son durağı Trabzon olan deneyimli teknik adam için işler yolunda gitmedi.

Ersun Yanal, teknik direktörlük kariyerine ilk olarak 1990 yılında Denizli’nin, o dönem 3. Lig'de mücadele eden, ilçe takımı Sarayköyspor’da başladı. Denizli’nin ufak ilçe takımından sonra şehrin en büyük kulübü Denizlispor’a geçen Ersun Yanal, burada tam 8 yıl sürecek uzun bir serüvene başlangıç yaptı.

Deneyimli teknik adam, Denizlispor'dan sonra sırasıyla, MKE Ankaragücü, Gençlerbirliği ve Türkiye A Milli Takımı’nı çalıştırdı.

MKE Ankaragücü'nde 2 yıl kadar kariyerini sürdüren Yanal, sonrasında bir diğer Ankara kulübü olan Gençlerbirliği'ne geçiş yaptı. 2002-2003 sezonunun başında, çok konuşulacak olan Gençlerbirliği kariyerine başlayan tecrübeli hocanın, teknik direktör olarak yıldızı ilk burada parladı.

ANADOLU'DAN AVRUPA KAPILARINA

Gençlerbirliği ile oldukça başarılı bir sezon geçiren Yanal, 2003-2004 sezonunda UEFA Kupası‘nda sırasıyla Blackburn Rovers, Sporting Lizbon ve Parma’yı eleyerek çeyrek finale çıktı; fakat çeyrek finalde o sezonun UEFA Kupası Şampiyonu Valencia’ya ikinci maçta uzatma bölümünde yediği golle elendi. Gençlerbirliği'ni turnuva boyunca mağlup edebilen tek takım Ankara’da 1-0’lık sonuçla Valencia oldu.

Ayrıcatecrübeli teknik adamın yönetiminde Gençlerbirliği, 2002-2003 ve 2003-2004 sezonlarında Türkiye Kupası’nda finale çıkmayı başarmış olmasına rağmen, iki finalde de Trabzonspor’a mağlup olarak kupayı elinden kaçırdı.

MİLLİ TAKIMDA KAN UYUMU SAĞLAYAMADI

Gençlerbirliği gibi Anadolu ekibi ve taraftar desteği de oldukça az olan bir kulüpte Avrupa’da böylesine başarıları yakalayan Ersun Yanal’ın adı, Şenol Güneş’in yerine A Milli Takım Teknik Direktörlüğü için geçmeye başladı.

Şenol Güneş’in 2004’te görevden ayrılmasından sonra beklenen oldu ve Ersun Yanal, Milli Takım Teknik Direktörlüğü’ne getirildi. Türk futbol kamuoyu, büyük takımlarda teknik adamlık yapmamış bir ismin Milli Takım’ın başına getirilmesini şaşkınlıkla karşılamıştı.

İlerleyen dönemde sportif başarısızlıkla birlikte takım içindeki huzursuzlukların su yüzüne çıkmasıyla takımdaki kontrolünü kaybeden Yanal, son olarak FETÖ'cü Hakan Şükür'le yaşadığı krizin ardından bir yıla yakın süren Milli Takım kariyerini sonlandırdı.

SÜPER LiG'E DÖNÜŞ

Sancılı geçen Milli Takım sürecinden sonra 2005’te Manisaspor’un başına geçen Ersun Yanal, 2 sezona yakın bir süre de Ege ekibinde geçirdi. Manisaspor'da görevde bulunduğu ilk sezonu ligde 10. sırada tamamlayan deneyimli teknik adam, 2006-2007 sezonunun sonuna doğru Ege kulübünden ayrıldı.

Denizlispor’dan sonra çalıştırdığı kulüplerde uzun soluklu kalamayan deneyimli hoca, 2007-2008 sezonunun ortalarına doğru bu sefer Trabzonspor'da teknik patronluğu üstlendi. Bordo mavili ekibe, uzun süredir kazanılamayan şampiyonluğu kazanmak için getirilen Ersun Yanal, ilk sezonda 6., ikinci sezonda ise 3. olunca Trabzon'dan ayrılma kararı aldı.

Eskişehirspor'da Skibbe'nin istifa etmesi üzerine teknik direktörlük görevine getirilen Yanal, Eskişehirspor’da 2 sezon görev yaptı. 2011-2012 sezonunda Süper Lig’i 5. Bitirip UEFA Avrupa Ligi’ne gitmeye hak kazanan Eskişehir, 2012-2013 sezonunu ise 8. bitirdi.

İLK ŞANS FENERBAHÇE'DEN

Kariyerinde hiç büyük takım çalıştırmayan Ersun Yanal, ilk şansı Fenerbahçe ile yakaladı. Eskişehir’deki 2 başarılı sezonun Fenerbahçe’nin başına geçen deneyimli teknik adam, Fenerbahçe ile 2013-2014 sezonunda 27 Nisan'da şampiyon olarak Süper Lig’in en erken şampiyonluğa ulaşan teknik direktörü oldu.

Fenerbahçe’yi şampiyonluğa ulaştırdıktan sonra özel hayatıyla gündeme gelen deneyimli hoca, başkan Aziz Yıldırım ile sorunlar yaşadı ve başarılı bir sezonun ardından takımdan ayrılmak zorunda kaldı.

İKİNCİ TRABZON DÖNEMİ

Teknik Direktör Vahid Halilhodzic’in takımdan ayrılmasının ardından 2014-2015 sezonunun 10. haftasındaki Galatasaray maçı öncesi ikinci kez göreve gelen Yanal, sezon sonuna kadar 25 hafta görevde kalarak sezonu tamamlamıştı. Dönemin başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu ise Ersun Yanal ile yola devam etmeyip 2015-16 sezonuna teknik direktör Shota Arveladze ile başladı.

EN KÖTÜ DÖNEMİ

Trabzonspor Teknik Direktörü Ersun Yanal, geçtiğimiz sezon başından beri bordo mavili takımın başında bulunuyordu. Yeniden yapılanma planlamasıyla, yönetimin takımı emanet ettiği deneyimli teknik adam, transferden, kulüp içi yapılanmaya kadar birçok alanda etkili oldu. Yanal’ın bu etkisi ise saha sonuçlarına yansımadı.

2016-2017 sezonunda takımın temellerini atan ve bir sezonu ilk kez Trabzonspor’da tamamlayan tecrübeli teknik adam, 34 lig maçında 14 galibiyet, 9 beraberlik ve 11 mağlubiyet elde ederek 51 puan ile ligi 6. sırada tamamladı ve 1.52 puan ortalaması yakaladı.

Bu sezon ise deneyimli teknik direktör, 8 maçta 2 galibiyet, 3 mağlubiyet ve 3 beraberlik elde etti.9 puan toplayan Karadeniz takımında Yanal, bu dönemde ise 1.13’luk ortalama ile en kötü dönemini yaşadı. Söz konusu dönemde bordo mavili takım tarihinin en kötü mağlubiyetlerini aldığı dönemi yaşarken en çok gol yediği dönemi de yaşadı. Alınan istikrarsız sonuçların ardından Trabzonspor, Teknik Direktör Ersun Yanal ile yollarını 3. kez ayırmak zorunda kaldı.