Türkiye'de iz bırakan Portekizliler

EMİR İHSAN YAREN
Abone Ol

Daha önce Türkiye'ye gelmiş, burada iz bırakan veya taraftarın gönlünde taht kuran Portekizlileri derledik.

İşte taraftarın gönlünde taht kuran o yıldızlar;

8. Jose Bosingwa - Trabzonspor

Chelsea gibi bir dünya kulübünün sağ bekinde yıllar boyunca yerini koruyan Bosingwa, 2013’te Trabzonspor’un 3 milyon avro ödemesiyle Türkiye’ye gelen bir başka Portekizli oldu.

Kariyerinde Chelsea ve Porto gibi önemli kulüplerde forma terleten tecrübeli sağ bek şu an kulüpsüz. Büyük beklentilerle Trabzon’a getirilen 35 yaşındaki futbolcu, bordo mavililerde beklenen performansı bir türlü gösteremedi. Kanat akınlarına verdiği destekle bilinen Bosingwa, Süper Lig’de Trabzonspor’a bu katkıyı sağlayamazken, 82 maçta takımına 6 asistlik katkı yapabildi. 

Şu an herhangi bir kulüpte oynamayan Portekizli sağ bek, 2016’da Trabzon’dan ayrılmıştı.

7. Bruno Alves - Fenerbahçe

Türkiye’de 3 yıl kadar top koşturan tecrübeli stoperin Fenerbahçe’ye gelişi Türkiye’de gündem bomba gibi oturmuştu.

Portekiz Milli Takımı’nın savunmasında teknik kapasitesinin yüksek oluşuyla dikkat çeken Alves’in Fenerbahçe kariyeri beklendiği gibi geçmedi. 2013 yılında Fenerbahçe’ye Zenith’den gelen Portekizli, sarı lacivertli ekipte 101 maça çıkarken hücumda 4 gol 3 asistlik bir katkı sağladı. 

2016’da Türkiye’den ayrılan tecrübeli stoper, Cagliari’ye transfer oldu. Şuan kariyerine Glasgow Rangers’ta devam etmekte.

6. Simao - Beşiktaş
Beşiktaş’a Atletico Madrid’den gelen yıldız oyuncu, Türkiye’de 1 yıla yakın top koşturdu. Siyah beyazlı ekipte 62 maça çıkan Simao, 13 gol ve 12 asistle takımına katkı sağladı. 2012’de Beşiktaş’tan Espanyol’a giden kanat oyuncusu, 2016’da İrlanda’da kariyerini sonlandırdı.
5. Raul Meireles - Fenerbahçe
Fenerbahçe’ye 10 milyon avroya mal olan tecrübeli orta saha oyuncusu, toplam 105 maça çıkarken 8 gol, 12 asist yaptı. Sarı lacivertli ekipte yaklaşık 4 yıl forma terleten Portekizli, Türkiye’den ayrıldıktan sonra kariyerini sonlandırmaya karar verdi.
4. Bruma - Galatasaray

Galatasaray’dan bu sezon başında ayrılan genç kanat oyuncusu, sarı kırmızılı ekibe 11 milyon avroya transfer olmuştu. Galatasaray’a geldiği günden bu yana konuşulan genç Portekizli, ilk önce tecrübesiz denilerek Gaziantep’e kiralık olarak yollanmıştı. Ardından tekrardan Real Sociedad’a kiralanan Bruma, İspanya’da başarılı bir performans sergileyerek Galatasaray’ın dikkatini çekti ve sarı kırmızılıların kadro planlamasının içine dâhil edildi. 

Galatasaray’ın 4 yıl boyunca sözleşmeli oyuncusu olan Bruma, bu süre boyunca yaklaşık 2 yıl sarı kırmızılı formayı terletti. Cimbom’da 85 karşılaşmada forma giyen genç yıldız, takımına 15 gol 21 asistlik bir katkı sağladı.

3. Manuel Fernandes - Beşiktaş

Türkiye’ye Beşiktaş’ın Portekizli furyası ile gelen Fernandes, ‘Portekiz çetesi’ içinde değeri en son fark edilen oyuncu olmuştu. Geldiği ilk sezonu yedek kulübesinde ve kadroya alınmayarak geçiren yıldız oyuncu, Guti’nin takımdan ayrılmasıyla şans bulurken bir daha siyah beyazlı formayı kimseye bırakmadı. 

Beşiktaş’ta 112 maça çıkan yıldız orta saha oyuncusu, 2011-2012 ve 2012-2013 sezonlarında Beşiktaş’ı hücum organizasyonlarında sırtlayan isim oldu. 

Fernandes çıktığı 112 maçta, 20 gol 41 asist ile Beşiktaş’a katkı sağladı. Beşiktaş’ta yaklaşık 3 yıl forma terleten yıldız oyuncu, Türkiye’nin sıcak ikliminden ayrılarak Rusya ekiplerinden Spartak Moskova’ya transfer oldu ve hala kariyerini orada devam ettirmekte.

2. Ariza Makukula - Kayserispor, Manisaspor ve Karşıyaka

Türkiye’de Kayserispor, Manisaspor ve Karşıyaka gibi kulüplerde forma giyen Ariza Makukula, Süper Lig’e adını kazımış forvetlerden biri. Özellikle Kayserispor ile gösterdiği performansla Türkiye’de gol krallığına uzanırken, birdenbire üç büyüklerin ilgi alanına girmişti. 

Kayseri ile çıktığı 29 lig karşılaşmasında 21 gol kaydeden Portekizli golcü, Süper Lig’de gol krallığı ipini göğüslemişti. 2013 yılında Türkiye’den ayrılan Makukula, 2014’te ise futbolu bıraktı.

1. Ricardo Quaresma - Beşiktaş

Beşiktaş Sporting Lisbon’dan Barcelona’ya büyük umutlarla transfer edilen ve dünyanın yeni süper yıldızı geliyor denilen Quaresma, bugün son yıllarını ve kariyerinin en istikrarlı dönemini Beşiktaş’ta geçiriyor. 

Ronaldo ve Messi’den önce dünya yıldızlığına aday gösterilen tecrübeli yıldız, Barcelona’da istenilen performansı sergileyemeyince ülkesine, Porto’ya geri dönmüştü. Kariyerinin sonraki dönemlerinde de inişli çıkışlı performansını devam ettiren Quaresma, Chelsea ve İnter gibi diğer büyük külüplerde de oynasa da bir türlü dikiş tutturamadı. 

İnter’de Şampiyonlar Ligi’ni kaldırdıktan sonra sürpriz bir şekilde Beşiktaş’a gelen yıldız oyuncu, ilk gelişinde taraftarın gönlünde taht kursa da takımın kimyasını bozduğu için Katar’ın Al-Ahli kulübüne satılmıştı. Sonrasında ise taraftarın Fikret Orman’a yaptığı baskılar sonucunda Portekizli kanat oyuncusu, süper bir geriş dönüş yaptı ve Beşiktaş’ın kanatlarda vazgeçilmez ismi oldu. 33 yaşında olmasına rağmen hala diri bir performans gösteren Ricardo Quaresma, Beşiktaş’ın şimdiden unutulmazları arasına girdi. 

Beşiktaş’ta forma giydiği ilk günden bu yana 158 maçta, 29 gol ve 52 asistlik katkısıyla kariyerindeki en istikrarlı dönemi yakaladı.