1000 yıllık avlu bahçeleri ile İspanya'nın Cordoba şehri

Cordoba Avlu Evleri
Cordoba Avlu Evleri

İspanya’nın Cordoba kenti, şehrin dört bir yanına dağılmış geleneksel evleri ile yılda bir kez “Los Patios Cordobeses” festivaline ev sahipliği yapıyor ve ‘’Yılın En İyi Patio’’ yarışması ile iki hafta boyunca avlularını halka açıyor.

Şehrin sakinleri Cordoba’nın sıcak ve kuru iklimi nedeniyle, tipik ev tasarımını ihtiyaçlarına göre uyarlıyor ve evi, bir iç avlunun etrafında merkez haline getiriyor.

Önce Romalılara daha sonra Müslümanlara ev sahipliği yapan Cordoba şehrindeki evler, ortada bir çeşme ve genellikle yağmur suyunu toplamak için bir havuz barındıran avlulardan oluşuyor. Şehrin sakinleri, tipik ev tasarımını kendi ihtiyaçlarına göre düzenleyerek evi, bir iç avlu etrafında merkez haline getiriyor.

Cordoba Avlu Evleri
Cordoba Avlu Evleri

Müslümanlar, eve bir sundurmadan geçen sokaktan giriş verip, ferahlık hissini sağlamak için avluyu bitkilerle dolduruyorlardı. Avluların tarihçesi ise Roma dönemine kadar uzanıyor ve bugün şehirde 10. yüzyıla kadar uzanan teraslar bulmak mümkün. Zamanında İber Yarımadası'na kadar uzanan ve Müslüman halifeliği olan Endülüs'ün merkezi olan Cordoba şehri, yarım milyonluk nüfusu ile ülkenin en büyük şehriydi.

Cordoba Avlu Evleri, çiçekler
Cordoba Avlu Evleri, çiçekler

Bu egzotik avlular, Romalıların mimari izlerini takip ederek Arap mimarlar tarafından inşa edildi ve bu verandalarla "vaha" kavramı örneklendi. Vaha; Arapların geldiği çöl topraklarında hayatta kalmak için gerekli olan yeşillik ve suyu temsil ediliyor. Bu özellik aynı zamanda evin içinde bir tür özel "sokak" oluşturarak kamusal bir alan kavramını kente uyarlıyor.

Dikey Bahçeler
Dikey Bahçeler

Derin bir tarihe sahip olan bu kent, her yıl Mayıs ayında geleneksel "Cordoba Veranda Festivali"ni kutluyor. Bu festivalde teras sahipleri, balkonlarını ve avlularını bitki ve çiçeklerle, özellikle de gitanilla (sarmaşık sardunyalar), sardunyalar ve karanfillerle süslüyor.

Normal zamanda özel mülkiyete ait olan avlular halka açık değil, ancak festival sırasında kapılarını, herkesin görmesi için halka açıyor.

Cordoba Avlu Evleri
Cordoba Avlu Evleri

Cordoba'daki Avlu Türleri

Evlerde iki tür avluya rastlanıyor:

Birinci tipte , odalar avlu etrafında konumlanıyor. Tek bir ailenin yaşadığı bu tipte kemerler avluyu süslüyor ve zemininde kil kiremitli ya da dekoratif çakıllı malzemeler kullanılıyor.

İkinci tip ise "komşular evi" ( "Casa de Vecinos" ) olarak adlandırılıyor. Burada bireysel evler tek bir avluya bakıyor. Genellikle iki katlı olan bu tipteki avlular, uzun balkonlar, merdivenler ve pişmiş toprak kiremitlerle daha çekici hale getiriliyor. Katlar arasında dekoratif çakıl taşları kullanılıyor ve genellikle bir çeşme yerine bir kuyu ve ortak bir çamaşır odası bulunuyor.

Cordoba Avluları
Cordoba Avluları

Tip iki Cordoba Avlu Evi
Tip iki Cordoba Avlu Evi

Yer

Cordoba, İspanya

Konular

Geleneksel Mimari, Avlu Evler