Alışılagelmişin dışında bir su kemeri: Veluwemeer

Veluwemeer Su Kemeri.
Veluwemeer Su Kemeri.

Kuş bakışı bakıldığında bir illüzyon mu yoksa gerçek mi olduğu anlaşılmayan Veluwemeer Su Kemeri, aslında hayatın hemen her alanında kullanılan basit bir fizik kuralı çerçevesinde tasarlanıyor.

Hollanda anakarası ve Flevoland (Mavi Bölge).
Hollanda anakarası ve Flevoland (Mavi Bölge).

2002 yılında açılan Veluwemeer Su Kemeri, Hollanda anakarasını Flevoland'a bağlıyor. Dünyanın en büyük yapay adası olma özelliğini taşıyan Flevoland, üç yapay gölle çevreleniyor. 970 kilometre kare yüzey alanına sahip olan ada, Flevopolder ve Noordoostpolder olmak üzere iki eyaletten oluşuyor. Flevoland’ı anakaraya bağlayan birçok köprü bulunuyor. Bunlardan en dikkat çekeni ise Veluwemeer Gölü üzerinde bulunan su köprüsü.

Köprünün araç geçiş kısmı.
Köprünün araç geçiş kısmı.

Mühendisler bu projede, su üzerinde bir köprü yapmak yerine su altından bir geçiş tasarlamanın 61 milyon dolar daha az maliyetli olabileceği ve daha kısa sürede inşa edilebileceği sonucuna varıyorlar.

Köprü, iki gidiş iki geliş olmak üzere toplam 4 şeritten oluşuyor.
Köprü, iki gidiş iki geliş olmak üzere toplam 4 şeritten oluşuyor.

Köprünün inşa edileceği noktada yoğun bir su trafiği olmadığından yapı, dar bir su kemeri olarak tasarlanıyor. 25 metre uzunluğunda ve 19 metre genişliğindeki köprüden, bir günde yaklaşık 28 bin araç geçiyor. 3 metre derinliğe sahip olan köprünün kemer kısmından da, küçük tekneler geçiş yapabiliyor.

Köprünün üzerindeki yaya yolu.
Köprünün üzerindeki yaya yolu.

Teknelerin ve araçların geçişine ek olarak köprünün her iki tarafında yaya yürüyüş yolları mevcut bulunuyor. Manzaranın keyfini çıkarmak isteyen insanlar bu yürüyüş yollarını ve bisiklet yolunu kullanabiliyor.

Su kemerini küçük tekneler kullanabiliyor.
Su kemerini küçük tekneler kullanabiliyor.

İlk bakıldığında optik bir yanılsama olduğu düşünülen köprü aslında basit bir fizik kuralı çerçevesinde tasarlanıyor. Arşimet’in suyun yer değiştirme ilkesi (suyun kaldırma kuvveti olarak da bildiğimiz ilkesi) yapının inşasında ustalıkla kullanılıyor. Kemer üzerinden geçen teknenin, suya batan kısmının hacmi kadar su, göl üzerinde yer değiştiriyor. Böylece kemer üzerindeki ağırlık hiçbir zaman değişmiyor. Kemerde yük dengesi sabit olduğundan, statik olarak diğer köprü tasarımlarından daha rijit bir duruş sergiliyor.

Yer değiştiren suyun hacmi, cismin batan hacmi kadar.
Yer değiştiren suyun hacmi, cismin batan hacmi kadar.

Bu yapı herhangi bir rekor kırmasa da dünyanın en kısa su kemerlerinden biri olma özelliğini koruyor.

Proje videosuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

KAYNAK / 1. HTTPS://AF.PROSPEKT.ESTATE/1981-THE-VELUWEMEER-AQUEDUCT-NETHERLAND039S-UNİQUE-WATER-B.HTML 2. HTTPS://NL.GENSDECOEUR.COM/29405-ALL-THE-WAY-AROUND-A-WATER-BRİDGE-BUİLT-OVER-THE-MOT.HTML 3. HTTPS://LAUGHİNGSQUİD.COM/VELUWEMEER-AQUEDUCT-WATER-BRİDGE-İN-THE-NETHERLANDS/ 4. HTTPS://İNTERESTİNGENGİNEERİNG.COM/THE-NETHERLANDS-UNİQUE-WATER-BRİDGE