‘Altın Genç Mimar’ ödüllü isim: Hakan Demirel

Hakan Demirel.
Hakan Demirel.

Europe 40 Under 40 ödülü ile Avrupa’nın en iyi genç mimarlarından seçilen Hakan Demirel, Suyabatmaz Demirel Mimarlık ile yurt içinde ve yurt dışında önemli projeler gerçekleştiriyor. Öğrencilik yıllarından itibaren birçok yarışmaya katılan ve ödüller kazanan Demirel, her projeyi mekansal araştırma alanı olarak değerlendiriyor ve deneysel çalışmalarla ele alıyor.

1983'te Malatya'da doğan Hakan Demirel, 2001'de Malatya Lisesi'nden mezun olur ve Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’ne başlar. Öğrencilik yıllarından itibaren ulusal ve uluslararası yarışmalara ve atölyelere katılarak çok sayıda ödül alır.

2005'te aynı üniversitede proje yürütücülüğü yapan Arif Suyabatmaz ile tanışır. 2006 yılında lisans eğitimini tamamladığı okulunun, 2007 yılı diploma jürisinde yer alır. Aynı yıl Betonart Mimarlık Yaz Okulu’nda moderatör olarak görev yapar. 2007-2008 yılları arasında Suyabatmaz'la birlikte tasarladıkları dükkan ve kendisinin alacağı dil eğitimi sebebiyle New York'a gider. 2008'de Arif Suyabatmaz ile ortak olarak Suyabatmaz Demirel Mimarlık'ı hayata geçirir.

Hakan Demirel ve Arif Suyabatmaz.
Hakan Demirel ve Arif Suyabatmaz.
  • "Hiçbir yerde çalışmayacağım diyordum. Okul zamanında da 20'ye yakın yarışmaya girmiştim ve sürekli yarışma projesi hazırlıyordum. Bir mimarla ortak bir şeyler yapmak gibi bir hayalim vardı. Ama 25 yaşında birinin ortağı olmak gibi bir planım da yoktu açıkçası, bir fikrim de. Ama böyle bir fırsat gelişti." – Hakan Demirel

2011 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Bina Araştırma ve Planlama Anadalı’nda yüksek lisans eğitimini tamamlamasının ardından, aynı yıl "Europe 40 Under 40" ödülü ile Avrupa'nın en iyi 40 genç mimarından biri seçilir. 2014 yılında Türkiye, İstanbul ve İzmir Serbest Mimarlık Dernekleri'nin katkılarıyla ilk kez katılım gösterilen Architecture+ Design & Cera Ödülleri'nin Türkiye sahibi olur.

"Yılın En İyi Genç Mimarı" seçilerek Türkiye'yi temsil etme hakkına sahip olan Hakan Demirel, yarışmanın uluslararası ayağında "Altın Genç Mimar" ödülüne layık görülen beş mimardan biri olur. Hakan Demirel çalışmalarına, 19:4 Mimarlık olarak da adlandırdıkları Suyabatmaz Demirel Mimarlık'ta devam ediyor. Aynı zamanda 2012 yılından itibaren, Yıldız Teknik Üniversite'sinde yarı zamanlı stüdyo yürütücülüğü de yapmaktadır.

Architecture+ Design & Cera Ödülleri'nde ödül alan Hakan Demirel.
Architecture+ Design & Cera Ödülleri'nde ödül alan Hakan Demirel.

Demirel, projelerdeki mekansal senaryo ve bağlamlarla kurulan ilişkilerde duyarlılığın ön planda tutulduğunu belirtiyor. Aynı zamanda her projeyi mekansal araştırma alanı olarak değerlendirerek deneysel çalışmalarla ele aldıklarını da ekliyor.

Hakan Demirel, Gayrimenkul fuarı MIPIM ve İngiliz Mimarlık yayını Architectural Review ortaklığı ile 2002 yılından itibaren düzenlenen MIPIM AR Geleceğin Projeleri'nde, Güneşli Kule projesi ile 2010 yılının en iyi ofis projesi ödülünü alır. Aynı yıl Cityscape Dubai Ödülleri'nde, ticari ve karma yapılar dalında Güneşli Kule, geleceğin rekreasyon yapıları dalında Ekopark İstanbul ve geleceğin konut yapıları dalında Yüksek Övgü Ödülü'nü kazanır.

2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri'nde TAO Kule ile Avrupa’nın En İyi Ofis Yapısı Ödülü'nün, Ekopark İstanbul ile Avrupa’nın En İyi Rekreasyon Yapısı Ödülü'nün ve Güneşli Kule, Bodrum Rezidansları, ODTÜ Öğrenci Merkezi projeleri ile Takdir Ödülleri'nin sahibi olur.

Eko Park.
Eko Park.

Bodrum Rezidansları - Barbaros Reserve Bodrum.
Bodrum Rezidansları - Barbaros Reserve Bodrum.

ODTÜ Öğrenci Merkezi.
ODTÜ Öğrenci Merkezi.

2012 MIPIM AR Geleceğin Projeleri'nde TAO Kule projesi yüksek yapılar kategorisinde, Halat Fabrikası projesi Retrofit kategorisinde birincilik ödülleri alır. 2013 MIPIM AR Geleceğin Projeleri'nde ofis binaları kategorisinde TRI-G-Rotana projesi ile birincilik ödülüne sahip olur. Aynı yıl Dünya Mimarlık Festivali’nde Süryani Ortodoks Kilisesi projesi ile Yüksek Övgü Ödülü'nü kazanır.

2014 MIPIM AR Geleceğin Projeleri'nde, Sultangazi Kat Otoparkı ve Hizmet Tesisleri projesi ile ticaret ve rekreasyon kategorisinde birincilik ödülünü alır. Ulusal ve uluslararası yarışmalara katılan ofisin çeşitli derecede ödülleri olmakla birlikte 2016 İnegöl Belediyesi Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması'nda da birincilik ödülü alır.

Güneşli Kule, İstanbul 2009. 2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri-Yüksek Övgü Ödülü, 2010 MIPIM AR Geleceğin Projeleri Ödülü-1.Ödül, 2010 Cityscape Ödülleri-Yüksek Övgü Ödülü.
Güneşli Kule, İstanbul 2009. 2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri-Yüksek Övgü Ödülü, 2010 MIPIM AR Geleceğin Projeleri Ödülü-1.Ödül, 2010 Cityscape Ödülleri-Yüksek Övgü Ödülü.

İstanbul’da Basın Ekspres Otoyolu üzerinde konumlanan Güneşli Kule, bir yatay ve bir düşey bloktan oluşuyor. Eğimli araziye kademelenen tek katlı yapılar, sokak ve bina arasında peyzaj görevi görüyor. Peyzajın en alt seviyesine yerleştirilen tek katlı ticaret bloğu ve arsanın ucunda yükselen 23 katlı ofis bloğu, toplam 35.000 metrekare inşaat alanına yayılıyor. Kullanıcıların yaşam kalitesini artırırken aynı zamanda çevreyle ilişki kurmalarını da hedefleyen proje kurgusunda; bina yükselirken yeşil alanın da kesintisiz devam ettirilmesi sağlanıyor.

Proje, ofis mekanlarının önünde yer alan ve her katta farklı cepheye denk gelen bahçelerle zenginleştiriliyor. Katlarda farklı yönlere yerleşen bahçeler yapıda doluluğun ve boşluğun birbirine geçtiği bir kompozisyon oluşturuyor. Yapının dışındaki ikinci cephe ise, boşluğun sınırlarını belirleyerek mekanı tanımlıyor. Ayrıca hareketli elemanların kullanılmasıyla enerji tasarrufu da sağlanıyor.

ALA Güneşli / G-Yoo, İstanbul 2012.
ALA Güneşli / G-Yoo, İstanbul 2012.

Güneşli'de yer alan konut binaları, gün ışığından optimum faydayı sağlamak amacıyla üçgen prizmalar şeklinde tasarlanan anıtsal iki konut bloğundan oluşuyor. Yapılar, arsanın karşıt sınırlarına dayandırılarak çevresindeki iki yoldan da iyi bir şekilde algılanmasını sağlıyor. Yol taraflarına dayanan köşeler ise gürültünün içeri girmesini engelliyor. Konutların iç mimarisi için projeye dahil olan Yoo'nun kurucu ortağı ile projenin ALA olan ismi G-Yoo olarak değiştiriliyor.

Sultangazi Kat Otoparkı ve Hizmet Tesisleri, İstanbul 2013. 2014 MIPIM AR Geleceğin Projeleri Ödülü - 1.Ödül.
Sultangazi Kat Otoparkı ve Hizmet Tesisleri, İstanbul 2013. 2014 MIPIM AR Geleceğin Projeleri Ödülü - 1.Ödül.

Sultangazi Kat Otoparkı ve Hizmet Tesisleri, yoğun konut dokusuyla çevrili, eğimli bir alanda konumlanıyor. Pazar ve otopark işlevleri göz önünde bulundurularak tasarlanan proje, kullanıcılar için üst düzeyde erişilebilirlik sağlıyor.

Yapı, pazar olarak kullanıldığı zaman diliminde, her katta zeminle doğrudan ilişki sağlayarak kesintisiz bir güzergah oluşturuyor. Projedeki araç rampalarıyla katlar arasında konforlu hareket alanı sağlanıyor. Çevresindeki sosyal donatı ve afet anında toplanma alanı yetersizliği göz önüne alınarak tasarlanan yapı, mahalleye hizmet vermeyi öncelik ediniyor. Bu sebeple yapının 3. ve 4. katlarında eğitim, sağlık ve idari birimlerden oluşan servis alanları yer alıyor.

Yapı yükseldikçe, kat sınırları içeri çekilerek doğal ışıktan ve doğal havalandırmadan yararlanılıyor. Yapıdaki bu teraslanma sayesinde en üst katta kafe, seyir terası ve yeşil alanlar oluşturuluyor.

SALT Kültür Merkezi Sinema salonu tasarımı.
SALT Kültür Merkezi Sinema salonu tasarımı.

Salt Beyoğlu’nun içinde yer alan Hakan Demirel tasarımlı sinema salonu Walk In Cinema, İstiklal Caddesi ile kesintisiz bir ilişki kuruyor. Hafif bir rampayla ulaşılan sinema salonunda, oturma düzeni yatay raylar üzerinde yer değiştirebiliyor. Oturma yerlerinin serbest olması, sınırsız yerleşim imkanı sunmakla birlikte kullanıcıların salondaki hareketi ile mekanda bir sokak karakteri oluşturuyor. Ayrıca oturma birimlerinin yaslanma alanı olarak da kullanılabilmesiyle esnek bir mekan tanımlanıyor.

İçimdeki Çocuk Sergisi -
İçimdeki Çocuk Sergisi -

Hakan Demirel ve Ahmet Doğu İpek, Ömer Koç'un özel koleksiyonundan eserlerle hazırlanan İçimdeki Çocuk Sergisi için "Soupir"i tasarladı. Abdülmecit Efendi Köşkü için mekana özel hazırlanan ve sonrasında sökülüp tekrar kullanılabilecek olarak tasarlanan ahşap zemin yerleştirmesi, 16. İstanbul Bienali kapsamında sergilendi.

Türkiye'nin başarılı tasarımcılarını yetenekli gençlerle buluşturan 40+1 etkinliklerinde Hakan Demirel'i izlemek için;

Prof. Dr. Abdi Güzer'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor'a konuk olan Arif Suyabatmaz ve Hakan Demirel konuşması için;