Ara Güler Müzesi'nde iki yeni sergi

Ara Güler
Ara Güler

16 Ağustos 2018’de Bomontiada’da açılan Ara Güler Müzesi, “Aynı Rüyanın İçinde” ve “Hayalimdeki İstanbul Ya Bir Vapurdur Ya Bir Kuş” isimli yeni sergileriyle sanatseverleri bekliyor.

Ahmet Hamdi Tanpınar
Ahmet Hamdi Tanpınar

Biri kalemiyle biri fotoğraf makinesiyle “Aynı Rüyanın İçinde” İstanbul’u anlatmaya çalışmış iki insan: Ahmet Hamdi Tanpınar ve Ara Güler

Dergah Yayınları ile hazırlanmış olan Aynı Rüyanın İçinde kitabıyla eş zamanlı olarak yapılan sergi insanı gerçek ile kurgunun harmanlandığı bir İstanbul gezintisine çıkarıyor. Kitabı yayına hazırlayan Ali Sina Özüstün, bir Ara Güler fotoğrafına bakmanın, bir Tanpınar metni okumaya eşdeğer olduğunu belirtiyor.

Güler A. ve Tanpınar A. (2020). Aynı Rüyanın İçinde. İstanbul.
Güler A. ve Tanpınar A. (2020). Aynı Rüyanın İçinde. İstanbul.

Ahmet Hamdi Tanpınar ve Ara Güler’in, kendilerini kaybolmuş güzellikleri estetize etmeye adamış nostalji tutkunu bu iki flânörün (anlamı:Flaneur Fr. kent içindeki gezgin), İstanbul rüyası, 28 Şubat 2021’e kadar gezilebilecek.

Ara Güler 1995, Yitirilmiş Renkler. Dünya şirketler grubu.
Ara Güler 1995, Yitirilmiş Renkler. Dünya şirketler grubu.

Ara Güler’in, İstanbul’un “damarlarında kan gibi akan kültür ve tarih ırmağını” gösteren fotoğraflarla dolu Yitirilmiş Renkler kitabı çerçevesinde hazırlanan “Hayalimdeki İstanbul Ya Bir Vapurdur Ya Bir Kuş” sergisinde kitap içerisindeki notlar ve yazışmalar da renkli İstanbulfotoğrafları arasında yerini alıyor.

Ara Güler, İstanbul’un kendisi için ne anlama geldiğinden sözederken Jean Giraudoux’un ‘La Folle de Chaillot’suna bir gönderme yaparak kenti “Chaillot’nun çılgın kadınına” benzetiyor. işte ‘Yitirilmiş Renkler'deki fotoğraflar Ara Güler’in bu “çılgın kadına” duyduğu tutkulu aşkın belgeleri.

Ancak bu denli tutkulu bir aşk, Haliç’te günbatımını veya akşam karanlığında Beykoz’da bir ara sokağı kendi öykülerimizle birleştirebilirdi…

Not: Müzenin web sitesindeki (06.09.2020 http://aragulermuzesi.com/) duyuruya göre Covid-19 salgının yayılma ihtimalini göz önünde bulundurularak müze geçici bir süreliğine ziyarete kapatılmıştır.