Arka bahçedeki saklı köşe: Oyun Evimiz

Oyun Evimiz.
Oyun Evimiz.

Oyun Evimiz projesi, İstanbul MEF Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri tarafından tasarlandı. 2021 yılında hayata geçirilen çalışma, Bodrum’un Mazı bölgesinde konumlanıyor. Üniversite öğrencilerinin her yıl gerçekleştirdiği Tasarla ve Yap! stüdyosunda gönüllü olarak tasarlanan proje, Yukarı Mazı İlkokulu’nda yer alıyor.

Vaziyet planı.
Vaziyet planı.

2021 yazında Bodrum ve çevresinde gerçekleşen yangınlar, özellikle Mazı bölgesinde büyük zararlara yol açtı. Bu sebeple, İstanbul MEF Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri de her yıl gerçekleştirdikleri “Tasarla ve Yap!” atölyesini, 2021 yılında gönüllü olarak Bodrum Mazı’da yapmaya karar veriyor.

Ahşap platformda ağaç gövdeleri için boşluklar bırakılıyor.
Ahşap platformda ağaç gövdeleri için boşluklar bırakılıyor.

Kararın fakülte dekanlığına bildirilmesinin ardından, Bodrum’da ikamet eden üniversitenin akademisyenlerinden Ahu Sökmenoğlu Sohtorik, Bodrum Belediyesi ile iletişime geçiyor. Yapılan araştırmalar sonucu Yukarı Mazı İlkokulu’nun Tasarla ve Yap! atölyesi için uygunbir proje bölgesi olacağı kararına varılıyor.

Oyun tüneli dikdörtgen boşaltmalarla hareketlendiriliyor.
Oyun tüneli dikdörtgen boşaltmalarla hareketlendiriliyor.

Ardından yapılan gözlemler ve okul müdürünün verdiği bilgiler doğrultusunda; ilkokulun, okul öncesi öğrencileri için bir oyun alanı ihtiyacı olduğu tespit ediliyor. MEF Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi dekanı Arda İnceoğlu, öğretim üyesi Ozan Avcı, AhuSohtorik ve fakültenin gönüllü mimarlık öğrencilerinden oluşan 20 kişilik grup, Oyun Evimiz projesi için bir öneri sunuyor ve tasarım 2021 yılının Ekim ayında inşa ediliyor.

Atıl bırakılmış bu alan yeni işleviyle bir kimlik kazanıyor.
Atıl bırakılmış bu alan yeni işleviyle bir kimlik kazanıyor.

Yukarı Mazı İlkokulu’nun arka bahçesinde kullanılmayan bir alana inşa edilen tasarıma, okul öncesi öğrencileri tarafından “Oyun Evimiz” ismi veriliyor. İçinde Oyun Tüneli, Ağaç Ev ve Kukla Tiyatrosu İzleme Platformu ve Oturma Alanı ismi verilen dört adet bölüm yer alıyor. Okul öncesi öğrencilerinin binadan çıkış yaptığı noktada başlayantasarım, Oyun Tüneli ile bahçenin arka kısmına doğru devam ediyor.

Tünel boyu sıralanan selvi ağaçları, tasarıma yön veriyor.
Tünel boyu sıralanan selvi ağaçları, tasarıma yön veriyor.

Bahçedeki mevcut ağaçlara göre şekillenen tasarımda, projenin kullanıcısı olan çocukların da ölçeğine inilerek tamamen onlara özgü bir mekan oluşturuluyor. Selvi ağaçlarınınsıralandığı Oyun Tüneli, çocukları ilk olarak Ağaç Ev’e ulaştırıyor.Zeytin ağaçlarının etrafında şekillenen bu platformda çocuklar rahatça oyun oynayıp vakit geçirebiliyor.

Oturma alanı.
Oturma alanı.

Ayrıca okul öncesi öğrencileri için düzenlenen kukla tiyatroları da bu platformdagerçekleştiriliyor.Sahnenin karşısında ise farklı yükseltilerde ve ebatlarda tasarlanan ahşap elemanlardan oluşan Kukla Tiyatrosu İzleme Platformu yer alıyor. Ek olarak, öğretmenler için de tasarımla bütünleşen masa ve banklar tasarlanıyor.

Proje alanı dikey ve yatayda ahşap elemanlarla çevreleniyor.
Proje alanı dikey ve yatayda ahşap elemanlarla çevreleniyor.

Yerel markalardan Babun Play, Babun Çocuk Kitapçısı ve Komünite Bodrum, projenin inşa sürecine katkı sağlıyor. MEF Üniversitesi’nin Tasarla ve Yap! ekibi; Yukarı Mazıİlkokulu öğrencileri ve yerel gönüllüleri bir araya getiriyor ve uygulama sürecini dahaeğlenceli bir hale getirmek için mimarlık, sanat, oyun vb. etkinlikler düzenliyor.

Plan.
Plan.
Kesit.
Kesit.
Kesit.
Kesit.
Proje

Oyun Evimiz

Proje yeri

Bodrum, Muğla

Proje ofisi

MEF Üniversitesi Tasarla ve Yap! Stüdyosu

Proje tipi grubu

Eğitim yapısı

Tasarım ekibi

Ozan Avcı, Ahu Sökmenoğlu Sohtorik, Arda İnceoğlu, Barış Yardımcı, Beyza Meydancı, Çelik Berke Kas, Didenaz Sönmez, Dilara Öztürk, Efe Kaan Atılgan, Ege Yuyar, Emir Büyükemir, Esra Süslü, Esrin Mutçalı, Hatice Nur Bülbül, Kutay Kocaman, Mehmet Berkay Erbaşı, Merve Sandıkçı, Murat Tanrıkulu, Nilay Aslan, Seda Bardak, Sude Uzun, Sude Ünal, Yaren Aslanİşveren: Bodrum Yukarı Mazı İlkokulu

Yardımcı mimarlar

Ali Sohtorik

Ana yüklenici

MEF Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi

Proje yöneticisi

Ozan Avcı, Ahu Sökmenoğlu Sohtorik, Arda İnceoğlu

Proje başlangıç yılı

2021

Proje bitiş yılı

2021

Toplam inşaat alanı

21m2