Betonun renkli dünyası

CVC House.
CVC House.

Beton, genellikle grinin farklı tonları ile karakterize olsa da çeşitli renklere bürünebilir. Geleneksel karışım olan çimento, çakıl, kum ve suya; pigmentli bileşiklerin eklenmesi doğrudan betonun renklendirilmesini sağlar. Bu yöntem, betonun soğuk algısını kırarken tasarımlara çeşitlilik ve kolaylık katar.

Doğal veya sentetik kaynaklı olan pigmentler beton için geniş bir renk yelpazesi sunuyor. Krom oksit yeşil tonları için, titanyum dioksit beyaz tonları için, kobalt oksit mavi tonları için kullanılıyor. Demir oksit ise sarı, turuncu, kırmızı başta olmak üzere kahverenginin çeşitli tonlarını oluşturuyor.

Betonun pigment yöntemiyle renklendirilmesi boyanmasına kıyasla daha çok dayanıklılık ve kalıcılık sağlıyor. Böylece inşai süreçler kısalıyor ve kolaylaşıyor. Estetik açıdan ise beton dokusunun korunarak çeşitli tonlara bürünmesi tasarımların izlenimine, bağlamına ve konseptine katkı sağlıyor.

House in Red Concrete

House in Red Concrete. n
House in Red Concrete. n

Sanden+Hodnekvam Arkitekter, yumuşak kırmızı tona sahip prefabrik beton paneller kullanarak bir geniş aile konutu tasarlıyor. House in Red Concrete, maliyetleri düşük tutmak amacıyla tekrarlaNan yalıtımlı beton paneller ile inşa ediliyor. Kabuk ve taşıyıcı kısım Sanden+Hodnekvam Arkitekter tarafından tamamlandıktan sonra iç mekan büyük oranda mülk sahipleri tarafından tamamlanıyor.

House in Red Concrete.
House in Red Concrete.

Mimar: Sanden+Hodnekvam Arkitekter

Konum: Lillehammer, Norveç

Yıl: 2020

Fotoğraf: Sanden+Hodnekvam Arkitekter

CVC House

CVC House.
CVC House.

Estudio MMX, tasarımda yapılı alan ile açık alan arasında bir bütünlük oluşturmayı hedefliyor. Açık alanlar parçalar halinde iç mekanlarla birleştiriliyor. Kırmızı pigmentli beton yapısal sistem ve kaplama olarak kullanılıyor. Beton tasarımın bütünleyici kurgusunu vurgulayan pergolalar ve homojen duvarlar oluşturuyor.

CVC House.
CVC House.

Mimar: Estudio MMX

Konum: Meksiko, Meksika

Yıl: 2018

Fotoğraf: Rafael Gamo

2 Houses in Lerin

2 Houses in Lerin.
2 Houses in Lerin.

İki müstakil konuttan oluşan proje, şehrin ortaçağ kökenlerinden ilham alıyor. Tipik yerel konutların kerpiç kaplı saman rengi cephelerine atıf taşıyan sarı pigmentli beton kullanılıyor. Yığma taş duvarlar, perde duvarlardan oluşan dış duvarlar olarak tasarımda yorumlanıyor. Bu yaklaşım eğimli alanda iki bağımsız konut oluşturulmasını kolaylaştırıyor.

2 Houses in Lerin.
2 Houses in Lerin.

Mimar: Azpilicueta Arquitectura & Paisaje

Konum: Lerín, İspanya

Yıl: 2017

Fotoğraf: Rubén Bescós

P House

P House.
P House.

Tectoniques, P House tasarımında betonu doğal aşı boyası ile renklendiriyor. Topraktan elde edilen aşı boyası, doğal tonlara yakın bir renk oluşturuyor ve konutun doğal peyzaja uyum sağlamasına olanak tanıyor. Beton katmanlar halinde ve özellikle kusurlu bir görüntü oluşturacak şekilde uygulanıyor.

P House.
P House.

Mimar: Tectoniques

Konum: Saint-Cyr-au-d'Or, Lyon, Fransa

Yıl: 2020

Fotoğraf: Jérôme Ricolleau

Casa Majalca

Casa Majalca.
Casa Majalca.

OAX Arquitectos, Cumbres de Majalca Milli Parkı'nda yer alan konutta doğal kaya oluşumlarına uyum sağlayacak toprak tonlarında beton kullanıyor. Casa Majalca, dar ve zikzaklı harekete sahip bir hacimden oluşuyor. Form, açıklıkları çöl manzarasına yönlendiriyor ve mevcut ağaçları korunmasını sağlıyor. Beton dokusunun hem iç hem dış mekanda özellikle düzensiz ve doğal görünmesi hedefleniyor.

Casa Majalca.
Casa Majalca.

Mimar: OAX Arquitectos

Konum: Chihuahua, Meksika

Yıl: 2021

Fotoğraf: The Raws

Federal House

Federal House.
Federal House.

Edition Office, tasarımda siyah pigmentli beton ve siyah ahşabı bir arada kullanıyor. Konut bir sığınak ve heykelsi form olarak tasarlanıyor. Uzaktan bakıldığında doğal peyzaj içerisinde gölge gibi görülürken yakında malzemelerin dokulu yüzeyi dikkat çekiyor. Geleneksel mimari öğeler modern bir tarz ile yorumlanıyor.

Federal House.
Federal House.

Mimar: Edition Office

Konum: Federal, New South Wales, Avustralya

Yıl: 2020

Fotoğraf: Ben Hosking

Seabreeze

Seabreeze.
Seabreeze.

RX Architects, pembe betonla tasarladığı Seabreeze ile Akdeniz sahil evlerine atıfta bulunuyor. Mevcut bir konutun yerine bir aile için tasarlanıyor. Koruma bölgesindeki binanın ölçeği ve kütlesi, bire bir değişikliğe izin veren planlama yönergeleri tarafından kısıtlanıyor. RX Architects, ailenin değişen ihtiyaçlarına uyum sağlayan bir iç mekan şeması geliştiriyor.

Seabreeze.
Seabreeze.

Mimar: RX Architects

Konum: Camber Sands, Doğu Sussex, Birleşik Krallık

Yıl: 2021

Fotoğraf: Richard Chivers

Bautista House

Bautista House.
Bautista House.

Bautista House, Sian Ka'an Biyosfer Rezervi’nde yer alması sebebiyle sürdürülebilirlik açısından katı düzenlemeler ile kısıtlanıyor. Casa Bautista, tamamen güneş ve rüzgar enerjisiyle çalışıyor. Pilotiler üzerinde yükselen konutta doğal mavi pigmentli beton kullanıyor. Renkli beton, güneşe maruz kalma süresine göre zamanla okyanus mavisinden gün batımı pembesine kadar değişen tonlar oluşturuyor.

Bautista House.
Bautista House.

Mimar: PRODUCTORA

Konum: Riviera Maya, Meksika

Yıl: 2019

Fotoğraf: Onnis Luque

Rustic House

Rustic House.
Rustic House.

Urban Agency, mevcut bir konuta demir oksit ile renklendirilmiş beton kullanarak modern bir ek tasarlıyor. Geleneksel bir kır evine ek olarak yapılan Rustic House, kırsal bölgenin sahip olduğu doğal peyzajın tonlarına uyum sağlıyor. Koyu kahverengi beton üzerinde kalıp ile ahşap bir doku oluşturuluyor.

Rustic House.
Rustic House.

Mimar: Urban Agency

Konum: County Kerry, İrlanda

Yıl: 2018

Fotoğraf: Paul Tierney

Seosaeng House

Seosaeng House.
Seosaeng House.

Seosaeng House, bölgenin topografyasına ve doğal peyzajına atıfta bulunan pembe tonlara sahip beton paneller ile kaplanıyor. Konut, bir yamaçta yer alıyor ve arazinin doğal eğimini takip ederek 3 farklı kota yerleşiyor. Beton paneller bu engebeli peyzajı yansıtmak amacıyla kavisli şekilde tasarlanıyor.

Seosaeng House.
Seosaeng House.

Mimar: Studio Weave

Konum: Seul Güney Kore

Yıl: 2022

Fotoğraf: Kyung Roh

Casa Terra

Casa Terra.
Casa Terra.

Casa Terra, koyu kırmızı pigmentli beton duvarların birbirine paralel yerleştirilmesinden oluşuyor. İç mekanların yalnızca iki yüzü duvar ile sınırlandırılırken ön yüzleri manzaraya, arka yüzü sirkülasyon eksenine açılıyor. Kırmızı duvarlar, peyzaja doğru uzanarak saçaklarla birlikte yarı kapalı dış mekanlar oluşturuyor.

Casa Terra.
Casa Terra.

Mimar: Bernardes Arquitetura

Konum: Itaipava, Rio de Janeiro, Brazilya

Yıl: 2015

Fotoğraf: Leonardo Finotti

Signature Villas.
Signature Villas.

RCR Arquitectes, özel bir kulüp tesisi için tasarladığı kahverengi beton renge sahip sekiz lüks villadan ilkini tamamlıyor. Beton yüzeyinde dikey bir doku ve ton farklılığı oluşturuluyor. Villa köşeli ve çeşitli geometrik parçalı hacimlerden meydana geliyor. Hareketli ve parçalı hacimlerin birleşimi, binanın net bir ön veya arka cephe algısı olmamasını sağlıyor.

Signature Villas.
Signature Villas.

Mimar: RCR Arquitectes

Konum: Lagos, Portekiz

Yıl: 2023

Fotoğraf: RCR Arquitectes

Villa Montagnola

Villa Montagnola.
Villa Montagnola.

Attilio Panzeri & Partners, konutu topografyaya gömülü şekilde tasarlıyor. Kazılarda çıkan kayalık yoğunluğu tasarım konseptini şekillendiriyor. Villa Montagnola, yoğun kaya dokusunun yönlendirmesiyle siyah pigmentli şekilde tasarlanıyor. Koyu renk, kaya benzeri betondan bir blok gibi görünüyor.Bu tasarım kararı, dolu ve boş açıklıkların değişimini vurgulayarak cepheyi canlandırıyor.

Villa Montagnola.
Villa Montagnola.

Mimar: Attilio Panzeri & Partners

Konum: Collina d'Oro, İsviçre

Yıl: 2017

Fotoğraf: Giorgio Marafioti