BIG’in yeni tasarımı: Eset

Eset Slovakya Kampüsü.
Eset Slovakya Kampüsü.

BIG ile Slovak mimarlık stüdyosu olan Inflow, Eset’e yeni bir kampüs tasarladı. 55.000 m2'lik yeni ESET kampüsünün, Slovakya’da siber güvenlik, yapay zeka ve inovasyon konuları üzerinde çalışması planlanıyor..

Kampüs Bratislava, Patronka'da konumlanıyor. Karpat Dağları ile Bratislava şehir merkezi arasında eski bir askeri hastanenin yerinde bulunuyor. Yapının inşaatına başlama tarihi 2024, hizmete giriş tarihi ise 2027 olarak planlanıyor.

Yapının maketi.
Yapının maketi.

Şehir merkezine sadece 10 dakika uzaklıkta olan yapı ormanlık bir alana yayılıyor. Kampüs, etrafında özel yapılar olmasına rağmen dalgalı çatısı ile ormanla bütünleşiyor. Yapı, etrafında bulunan Karpat Dağları'nı çağrıştırmak için farklı kotlara dağılarak alçalma, daralma ve yükselme eğilimleri gösteriyor.

Kampüsün karla örtülmüş hali.
Kampüsün karla örtülmüş hali.

Kampüs merkezi bir avlu etrafında dağılarak irili ufaklı farklı kullanımlarda bulunan 12 ayrı binadan oluşuyor. En dışarıdaki binalar kamusal alanlar olarak belirlenirken, kampüs içindeki yapılardan dördü, ESET'in 1.500 çalışanına ev sahipliği yapıyor ve 2.400 çalışana kadar çıkma opsiyonu bulunduruyor.

BIG'in yeni mahalle konseptli kampüs tasarımı, doğanın mekânsal tasarımını baz alıyor. Kamusal alana ayrılan mekanların alçak ve geniş çevresi ile etrafta yaşayan sakinler tarafından rahatça erişilebilir olması hedefleniyor. Tasarım, kamusal hayatın bir taraftan gelişmesine imkan sağlıyor. Perakende, eğitim, spor ve kültürel amaçlarla açılacak olan bu kamusal alanların, zemin katla birlikte sokağı canlandırması amaçlanıyor.

Kampüsün avlusu.
Kampüsün avlusu.

Bunun yanında kampüsün kuzeybatı tarafında bir alan parka açılıyor. Mevcut yeşil alana gömülü olan park, yerel biyolojik çeşitliliğin sayısını artırırken, dış mekanda çalışmaya uygun mekanlar oluşturuyor. Bununla ilgili BIG'in kurucusu Bjarke Ingels, "Tek bir sızdırmaz varlık yerine, ESET Kampüsü'nü birbirine bağlı binalardan oluşan, halka açık yolları ve kentsel meydanları çevreleyen bir kentsel köye dönüştürdük." ifadelerini kullanıyor.

Kampüsün çevreyle ilişkisi.
Kampüsün çevreyle ilişkisi.

PV çatı kaplama gibi tamamen yenilenebilir kaynakların mevcut olduğu yapı, kampüse enerji verimliliği sağlayarak doğaya katkıda bulunuyor. Binaların dış cephelerinde, yüksek performanslı bir cephe sistemi için ahşap ve cam kullanılıyor.

Kampüsün ormanla bütünleşmesi.
Kampüsün ormanla bütünleşmesi.

Çalışanlar, kampüsün en büyük binası olarak yer alan ana ESET binasına girdiklerinde, zemin kat ile üst katları birbirine bağlayan tek bir merdivenle karşılaşıyor. Kampüsün ana dört binasının her biri, tavan yırtığı ile aydınlatılan bir atriyuma sahipken, ana ESET binasının lobi avlusundaki merdivenler, sosyal mekanlar ile çevriliyor.

Kampüsün vaziyet planı.
Kampüsün vaziyet planı.
Giriş kat planı.
Giriş kat planı.
1.kat planı.
1.kat planı.
2.kat planı.
2.kat planı.
Mevcut doğal peyzajla yapının kesişimi.
Mevcut doğal peyzajla yapının kesişimi.
Proje

Eset Kampüs Slovakya

Tasarım

BIG

Yer

Slovakya, Bratislava

Yapım başlamayılı

2024
Alan

55.000 m2