Bisiklet yollarını birbirine bağlayan köprü: Becva River Bridge

Becva River Bridge genel görünüş.
Becva River Bridge genel görünüş.

Çekya’da Becva Nehri üzerinde konumlanan köprü projesi, bisiklet yolunun bir parçası olarak hayata geçiriliyor. Nehrin iki yakasındaki bisiklet yollarını bağlayan bu köprü bisikletli geçişinin yanı sıra yaya geçişine de olanak tanıyor.

Bisikletli kullaımı.
Bisikletli kullaımı.

Köprü, 2 adet asma kablo ile destekleniyor ve 15,75 metre + 105,0 metre + 15.75 metre uzunluklarında 3 açıklıklı öngermeli beton tabliyeden oluşuyor.

Köprü uzunluğu.
Köprü uzunluğu.

Toplamda 136,5 metre olan beton tabliye, 3 metre uzunluğunda 45 tane prefabrik segment ve 2 adet güçlendirilmiş 1,7 metre uzunluğunda uç segmentin bir araya gelmesi ile oluşuyor.

Detay çizimi.
Detay çizimi.

Beton tabliyesi 820 mm genişliğinde ve 400 mm derinliğinde olan kenar kirişlerden ve 120 mm kalınlığında bir köprü tablası levhasından meydana geliyor. Her bir segment boyunca, köprü kenarlarında uzunlamasına yerleştirilmiş zemin kirişleri bulunuyor.

Korkuluklar arasında 3.5 metrelik bir açıklık yer alıyor. Köprü yapımı sürecinde, dere yatağının genişletilmesi ve taşkın sorunlarının çözümü gibi ek projeler eş zamanlı olarak hayata geçiriliyor. Bu kapsamlı yaklaşım, köprü inşaatında sadece ulaşımı kolaylaştırmakla kalmayıp aynı zamanda çevresel etkileri de dikkate alarak bölgenin genel altyapısını güçlendiriyor.

Köprü perspektif fotoğrafı.
Köprü perspektif fotoğrafı.

105 metrelik açıklığın ortasındaki askı kablolarda maksimum 11.5 metre sarkma oluşuyor. 18.50 m yüksekliğindeki beton direkler V harfi şeklinde kendisini gösteriyor.

Detay çizimi.
Detay çizimi.
Detay model çizimi.
Detay model çizimi.

Askı kabloları, köprüye sabitleniyor ve merkezi segmente bağlanıyor. Uç kısımlarda, uzunlamasına öngerme tendonları, yataklar ve genleşme derzleri için ankrajlar bulunuyor. Güverte, abutmentlere şok geçiş üniteleri (shock transition units) vasıtasıyla bağlanırken, askı kablolarının çekme kuvveti, aynı zamanda uçlarda bulunan dayanak bloklarına iletiliyor. Bu dayanaklar, eğimli toprak ankrajları ve öngerilmeli delinmiş şaftlarla destekleniyor. Korkuluk, eğimli direklerle desteklenen bir trabzandan oluşuyor. Korkuluklar, LED ışıklarla donatılmış olup yürüyüş yolunu aydınlatıyor. Şok geçiş üniteleri (shock transition units), köprünün hareketli yükler ve rüzgâr tarafından oluşturulan dinamik kuvvetlere karşı yapısal bir sistem oluşturarak dinamik tepkisini azaltıyor. Ayrıca, süspansiyon kablolarının dışa doğru eğimi, güverteyi yatay olarak önemli ölçüde sertleştiriyor.

Köprü taşıyıcıları.
Köprü taşıyıcıları.

Yapı, çevreye baskın gelmeyen tasarımı ile çevresi bütünleşiyor. Rüzgârın neden olduğu hareketi kullanıcılara yansıtmıyor ve konforlu bir geçiş sunuyor.

Becva River Bridge.
Becva River Bridge.
Becva River Bridge.
Becva River Bridge.
Becva River Bridge’da gün batımı.
Becva River Bridge’da gün batımı.
Mimarlar

Strasky, Husty a partneri (SHP)

Proje alanı

740 m²

Proje yılı2023

Fotoğraflar

Milos Vejchoda

Ana yüklenici

Joint Venture of firms Eurovia CS, a.s. Prague andKKS, s.r.o., Zlin

Statik ve dinamik proje testleri

Stráský, Hustý a partneři, s.r.o., Brno

Proje yeri

Ústí, Czech Republic