Dijital bir tuval: Brezilya Pavyonu

Brezilya Pavyonu, Expo 2020 Dubai.
Brezilya Pavyonu, Expo 2020 Dubai.

MMBB Arquitetos , Ben-Avid ve JPG.ARQ tarafından tasarlanan pavyon, ülkenin nehirleri ve mangrovları dahil olmak üzere Brezilya'nın doğal ekosistemini temsil ediyor. Yaşam olgusu fikrinden esinlenen yapı, gezegendeki sürdürülebilirlik tartışmasının temelini oluşturan doğal mirasa atıfta bulunuyor.

Projenin ana sergi katı, kullanıcıların içinden geçmesi gereken ince bir su tabakasıyla dolduruluyor.
Projenin ana sergi katı, kullanıcıların içinden geçmesi gereken ince bir su tabakasıyla dolduruluyor.

Tasarımcılar, 1 Ekim 2021 - 31 Mart 2022 tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen Expo 2020 Dubai'de pavyonun içindeki su özelliğini kullanarak alışılmadık bir proje sunuyor. Pavyonun başlangıçta "Dünyayı Keşfet" temasıyla 2020'de açılması planlanıyor. Ancak koronavirüs nedeniyle erteleniyor.

Ziyaretçiler, kare yapının her iki yanında bulunan iki üçgen açıklıktan alana girebiliyor.
Ziyaretçiler, kare yapının her iki yanında bulunan iki üçgen açıklıktan alana girebiliyor.

İsveç Pavyonu ve Azerbaycan Pavyonu arasındaki sürdürülebilirlik bölgesinde yer alan Brezilya Pavyonu, mimari açıdan bakıldığında Expo 2020 arazisindeki daha sade yapılardan biri olarak ön plana çıkıyor. 3.900 metrekarelik pavyon, bir dizi projeksiyon, değişken görüntü, ses, koku ve sıcaklıktan oluşan sürükleyici bir atmosfer meydana getirmek için açık beyaz bir kumaşla çevrelenmiş çelik bir yapıdan oluşuyor. Hava koşullarına dayanıklı şeffaf yarı saydam bir kumaştan meydana getirilen minimalist pavyon, içinde tamamen sürükleyici bir deneyim sunuyor.

Pavyon, büyük bir tuval görevi yapıyor.
Pavyon, büyük bir tuval görevi yapıyor.

Tasarım stüdyosu, "Gündüz boyunca yapı, içerideki suyu gölgeliyor ve koruyor; alacakaranlıkta ise pavyonu parlak, yüzen bir küp haline getiriyor. Yansıtmalar, sesler, buharlar ve ince aromalarla dolu bu alan, tasarım teması Brezilya'nın akarsuları olarak önerilen müzeografik deneyimin özünü oluşturuyor."

Pavyon, su öğesi merkezinde şekilleniyor.
Pavyon, su öğesi merkezinde şekilleniyor.

Pavyonun ana sergi zemini,dalgalı, siyah beton bir kaplamayla kaplanmış olup, bunun içinde ince bir su tabakası girdaplar oluşturarak sığ, birbirine bağlı havzalar oluşturuyor. Kullanıcı deneyiminin bir parçası olarak, ziyaretçiler su geçirmez botlar giyebiliyor veya Brezilya'nın ekosistemlerinin koşullarını yansıtan belirli sıcaklık ve nem seviyelerine göre ayarlanmış alanda çıplak ayakla dolaşabiliyor.Pavyonun duvarları, suyla ilgili çeşitli Brezilya sahnelerini çağrıştıran video projeksiyonlarıyla aydınlatılıyor.

Dalgalı ve sığ bir su yolu kullanan Brezilya Pavyonu, sıra dışı bir manzara karakteri ile bir animasyon ve etkileşim yeri haline geliyor.
Dalgalı ve sığ bir su yolu kullanan Brezilya Pavyonu, sıra dışı bir manzara karakteri ile bir animasyon ve etkileşim yeri haline geliyor.

Kullanıcılar birinci katta; konferanslar, münazaralar, film gösterimleri için çok amaçlı bir salonu barındıran küçük ölçekli, klimalı bir alan ile karşılaşıyor. Pavyonun içi tamamen kontrollü bir şekilde aydınlatılıyor. Ortam ışığı ile yapılan sunumlar için de yüksek çözünürlüklü elemanlar kullanılıyor. Pavyondaki dijital tuval, saniyede 2 milyar pikselden fazla içeriği sorunsuz bir şekilde eşleyen 140'tan fazla projektör ve özel olarak seçilmiş medya sunucularından oluşanayrıntılı birgörüntüleme sistemi ile kuruluyor.

Video projeksiyonları pavyonun duvarlarını aydınlatıyor.
Video projeksiyonları pavyonun duvarlarını aydınlatıyor.

Mimarlar, Dubai'de gerçek balık veya ağaçlar dahil olmak üzere Brezilya manzaralarını kelimenin tam anlamıyla yansıtmaya çalıştıklarını belirtiyor.

Pavyon vaziyet planı.
Pavyon vaziyet planı.

Pavyon aynı zamanda, daha küçük toplantılar, konferanslar veya sergiler için alan sağlayan küçük bir yapıyı da kapsıyor. Brezilya'nın pavyonu ayrıca, su mekanının yanında kuru bir alanda bulunan bir kafe, restoran ve mağazaya ev sahipliği yapıyor.

Zemin kat planı.
Zemin kat planı.
Kesit.
Kesit.
Proje

BrezilyaPavyonu

Tasarım

Ben-Avid , JPG.ARQ , MMBBArquitetos

Alan

3901 m²

Yıl2021
Fotoğraflar

JoanaFrança , JonWallis , LeonardoFinotti

Mimarlar

MJUMühendislik Danışmanlığı- Muwafak Al Juboory, Mohamed WalidAbdalla Elhabshy, Hani IM Abdalmenem, Nazeer Ahmed Khan, MohsinIqbal, Alnilmar Paul Rodriguez, Mohamed Salah Ahmed Elsheikh, MohamadEl Moghrabi, Binu Bhaskar

İş ortakları

AnaCarolina Isaía, Alen Gomez, Alfonsina Sassia, Clara Varandas,Constanza Villarreal, Emilia Darricades, Franco Fara, Felipe SuzukiUrsini, Gabriel Andreoli Hirata, Germán Ferradas, Ignacio Paez, JuanPablo Parodi, Julieta Bertoni, Mariao Mateo Arjona, Micaela Moreno,Murilo Romeu, Raphael Carneiro, Renan Ferreira, Seizen Uehara,Stefania Casarin, Tomas Milan, Tomás Quaglia Martínez, VictorOliveira

Sergi tasarımı

GuilhermeWisnik, Alexandre Benoit

Mühendislik

MaratáEngenharia - Miguel Maratá, Ana Martinho, Elis Silva, GabrielaTrevizan, Isabela Abrão, Naira Costa; Afaconsult - Rui Furtado,Carlos Almeida, Gustavo Alves, Marco Carvalho, Paulo Silva, RaulSerafim, Maria Rui Castanhola

Yapısal danışman

RuiPauletti

Video mapping

Cactus-Lucas Werthein, Marcelo Pontes, Noah Waxman, Felipe Reif

Tabela

CLDTDesign- Celso Longo, Daniel Trench, Alexandre Mendes

Akustik

Inacoustics- Octávio Inácio

Ses sistemi tasarımı

NicoEspinoza

Hukuk ve mali danışman

BeatrizLichtenstein

Müşteri

Apex-Brasil– Brezilya Ticaret ve Yatırım Geliştirme Ajansı

Genelmüteahhit

PicoOrtadoğu

Konum

Dubai,BirleşikArap Emirlikleri