Doğadan ilham alan ergonomik tasarım: Whale Chair

Whale Chair.
Whale Chair.

Tasarımcı Woocheol Shin, balinanın vücut hatlarındaki kıvrımlardan ilham alarak, balina kuyruğuna benzeyen sandalyeler tasarladı. Kavisli bir yapıya sahip sandalyeler, ergonomik yapısıyla dikkat çekiyor.

Sandalye pürüzsüz kıvrımlara sahip.
Sandalye pürüzsüz kıvrımlara sahip.

Woocheol Shin’in, Whale Chair ismini verdiği tasarımın ilham kaynağı, kanat benzeri sırt yerine bakılarak kolayca anlaşılıyor. Shin, hem fiziksel hem de görsel olarak rahatlatıcı mobilyalar oluşturmak için, tasarımlarında doğadan esinlendiği şekilleri ve motifleri kullanıyor. Woocheol Shin tasarımı için şu ifadeleri kullanıyor: "Doğadan bir motif aldım ve onu mobilya kategorisi içinde akılcı ve estetik bir şekilde eritmeye çalıştım."

Siyah sumi mürekkep kaplama ile ahşabın detayları ortaya çıkarılıyor.
Siyah sumi mürekkep kaplama ile ahşabın detayları ortaya çıkarılıyor.

Tasarımcı, sandalyenin oturma plakası ve sırtlık tasarımında, balinanın formundan ve kuyruğunun açık halinden esinleniyor. Karakteristik kıvrımlara sahip sandalye, davetkar formuyla dikkat çekiyor. Sandalyenin ayakları paslanmaz çelikten oluşurken; sırt ve oturma kısımları bükülmüş kontrplaktan yapılıyor. Ana malzeme olarak ahşabın kullanılmasıyla, zarif bir görünüm elde ediliyor. Shin, tasarımında kullandığı ahşap ve metal kombinasyonuyla, sakin ve sofistike bir atmosferin ortaya çıktığını belirtiyor ve kullanıcılarda da sıcak bir his oluşturmak istediğini ekliyor.

Balinadan ilham alınan sırtlığın yakından görünümü.
Balinadan ilham alınan sırtlığın yakından görünümü.

Balina derisinin dokusunu taklit etmek ve balina motifini güçlendirmek için kullanılan kayın kontrplaklar; Doğu Asya mürekkebi olan sumi mürekkebi ile boyanıyor. Sandalyenin ahşap unsurları üç parçaya bölünerek, balina benzeri bir siluetelde ediliyor. Sırt kısmı ikiye bölünüyor ve çelik borularla bir araya tutturuluyor.

Çelik konstrüksiyon detayı.
Çelik konstrüksiyon detayı.
  • "Balina şeklinden ilham alan sırtlık ve oturma plakası; karakteristik pürüzsüz kıvrımları ile kullanım esnasında, oturan kişiyi konforlu bir şekilde çevreliyor." - Woocheol Shin

Whale Chair.
Whale Chair.

Sadeliğin ön plana çıktığı balina sandalyesi tasarımında Shin, biri cilalı çelik ayaklı, diğeri siyah toz boya ile kaplanmış iki sandalye tasarlıyor.

Çelik ve siyah toz kaplamalı sandalyeler.
Çelik ve siyah toz kaplamalı sandalyeler.

Proje

Whale Chair

Tasarımcı

Woocheol Shin

Malzemeler

Kontrplak ve çelik

Boyut

1060 x 760 x 980mm

Tasarım yılı

2020

KAYNAK / 1-HTTPS://WWW.DEZEEN.COM/2021/01/26/WHALE-CHAİR-WOOCHEOL-SHİN-USES-SHAPES-FROM-NATURE-TO-CREATE-PLYWOOD/ 2-HTTPS://WWW.DESİGNBOOM.COM/DESİGN/WHALE-CHAİR-WOOCHEOL-SHİN-SMOOTH-CURVES-FROM-NATURE-01-14-2021/ 3-HTTPS://BLAMEMAGAZİNE.COM/DESİGN/DESİGN-DESİGN/WOOCHEOL-SHİN-EMPLOYS-DESİGNS-FROM-CHARACTER-TO-CREATE-WHALE-CHAİR/