Doğanın deneyimlendiği enstalasyon: Casa Cor

Casa Cor.
Casa Cor.

Diego Raposo + Arquitetos, doğayı bir eve dönüştüren Casa Cor adında bir enstalasyon tasarladı. İki adet şeffaf baloncuktan oluşan tasarım, bulunduğu ormanın yakından deneyimlenmesini sağlıyor. Projenin ana fikri, bireyin tefekkür etmesi ve doğa ile yalnız kalma isteğine dayanıyor.

Tasarım dev bir yeşilliğin ortasında bulunuyor.
Tasarım dev bir yeşilliğin ortasında bulunuyor.

Casa Cor geçici bir mimari enstalasyon olarak 1,5 seneye yakın süredir yaşanılan pandemi düşünülerek tasarlanıyor. Salgından dolayı büyük miktarda etkilenen hayat alışkanlıkları sonucu, insanların kendilerine sınırlar belirleyerek toplumdan ister istemez fiziksel olarak koptukları gözleniyor.

Şeffaf baloncuklar 360° görüş sağlıyor.
Şeffaf baloncuklar 360° görüş sağlıyor.

Diego Raposo + Arquitetos, bu değişimi pozitif bir şekilde ele alarak insanların yararına çevirmeyi planlıyor. Casa Cor, kullanıcıya kişisel alan sağlayan, çapları 3-4 metre arasında değişen özel baloncuklardan meydana geliyor.Doğayla bütünleşmeyi amaçlayan tasarım; insanların sadece gerekli, değerli ve kıymetli olan unsurlara yönelmelerini amaçlıyor.

İki baloncuktan biri yatak alanı diğeri ise oturma alanı olarak kullanılıyor.
İki baloncuktan biri yatak alanı diğeri ise oturma alanı olarak kullanılıyor.

Casa Cor, iki şişme şeffaf baloncuk aracılığıyla bir sınır belirlerken diğer yandan görsel sınırları ortadan kaldırıyor. Araziye uyum sağlayan hafif tasarım, içinde bulunduğu doğal ve organik yapıyı yansıtan mekanlardan oluşuyor.

Kolaj çalışması.
Kolaj çalışması.

Diğer bir bakış açısıyla doğal alan içerisinde insanların vakit geçirebileceği bir konfor alanı sağlanıyor. Kurulduğu alanda kalıcı olmayan tasarım, büyük şehirlerin kalabalığından kaçıp insanların sakince vakit geçirmesine olanak tanıyor.

Casa Cor iki kişilik bir kapasiteye sahip.
Casa Cor iki kişilik bir kapasiteye sahip.

Projenin sahaya yerleşimi, mevcut bitki örtüsünden yararlanılabilecek şekilde yapılıyor. İnşaat yöntemi bakir doğaya zarar vermeyecek şekilde tercih ediliyor. Mobilya seçimleri, doğal atmosferi destekleyecek biçimde yine doğal malzemelerden yapılıyor. Doğal kumaş ve liflerden oluşan mobilyalar, dış mekanda görülen doğanın içeriden hissedilmesini sağlıyor.

Yan ve tepe görünümü.
Yan ve tepe görünümü.

Casa Cor, ormanın bizzat kendisini bir sığınak olarak kullanıyor. Doğa, Casa Cor sayesinde güvenli bir barınağa, konforlu bir eve dönüşüyor. Şehirlerin karmaşasından uzakta, doğanın içerisinde özel bir mekan oluşturuluyor. İnsanın kendisi ve doğa ile başbaşa kalmasına olanak tanınıyor.

Diyagramatik plan.
Diyagramatik plan.

Casa Cor, alışılmış açıklıklar yerine şeffaf yüzeyi sayesinde tamamen doğa ile bütünleşiyor. Tasarım, temelinde doğal bir alanda şahsi olarak barınmak için bir fikri temsil ediyor. Her türlü araziye kolaylıkla adapte edilebilen tasarım, doğal bir şekilde mekanların oluşturulmasına olanak sağlıyor.

Proje

Casa Cor

Mimar

Diego Raposo + Arquitetos

Konum

Rio de Janeiro, Brezilya

Yıl

2021

Alan

40 m²

Baş mimar

Manuela Simas de Oliveira

Proje ekibi

Diego Raposo, Manuela Simas, Jhorran Santos, Pedro Theobald ve Ana Luiza Parente

İşveren

CASACOR RJ 2021

Peyzaj tasarımı

Jone Quinan Paisagismo

Ortak çalışanlar

Fernando Medeiros, Isabel Cristina Rocha, Jone Quinan, Joyce Schwartz, Marcelo Verdugo, Nicolas Novak, Priscila Raposo, Rogério Noel

Fotoğraf

André Nazareth