Doğaya gizlenmiş bir ofis tasarımı: Rubrum Office

Rubrum Ofis.
Rubrum Ofis.

Office Istanbul Architects tarafından tasarlanan Rubrum Ofis, İzmir Seferihisar’da yer alan bir bağ ve zeytinliğin içinde bulunuyor. İçinde bulunduğu araziye göre şekil alan ofis yapısı, tasarım konseptiyle adından söz ettirmeyi başarıyor.

Yapının dışarıdan görünümü.
Yapının dışarıdan görünümü.

Ofis yapısı, verimli topraklara sahip bir coğrafyada yer alıyor. Tasarımcılar projeyi, arazide bulunan bağ ve zeytinliğe göre şekillendiriyor. Yapıdaki verimi üst düzeye çıkarabilmek amacıyla yapı, araziye stratejik bir şekilde yerleştiriliyor.

Tasarımın arazideki yerleşimi.
Tasarımın arazideki yerleşimi.

Yapının yerleşiminde bölgedeki hakim rüzgarlar rol oynuyor. Arazide bulunan üzüm asmalarının doğrusal dizilimi, yapının formunu belirleyen önemli referanslardan biri olarak ortaya çıkıyor. Bu sayede tasarım, üzüm bağının doğal yapısına entegre oluyor.

Yapının arazideki yerleşimi.
Yapının arazideki yerleşimi.

Ofis yapısı, araziye hassas bir şekilde gömülüyor. Projeye yukarıdan bakıldığında, topografyanın içinde gizli bir mekanı andırsa da estetik etkisi her açıda değişiyor. Yapının içine girildiğinde, duvarlar baskın bir dikey eleman olarak öne çıkıyor.

Yapının çatı detayı.
Yapının çatı detayı.

Projenin çatısına bakıldığında tek renk duvarlar, toprakla aynı renge sahip zemin ve aydınlatma için bırakılmış açıklıklar olduğu görülüyor. Bu sayede yapı, arazinin genel dokusuna görsel olarak başarılı bir şekilde uyum sağlıyor.

Projede ana malzeme olarak renkli toprak bazlı mineral sıva kullanılıyor. Aynı zamanda toprak tonlarına yakın bir renk seçilerek doğaya uyum sağlanıyor. Tasarımcılar yapının, topraktan beslenerek büyüdüğünü sembolize etmek istediklerini aktarıyorlar.

Yapının dış cephesi.
Yapının dış cephesi.

Rubrum Ofis, kendisini ziyaret eden kişileri duvarları ile yönlendiriyor. Bu sayede kullanıcı, merdivenle alt kota indikten sonra duvarları takip ederek yapının içinde bulunan ilk avluya ulaşıyor.

Ofise yaklaşıldığında, zeminde kullanılan doğal taşlar ve peyzaj tasarımında kullanılan bitkiler sayesinde kapalı bir ortama girmekten ziyade doğada yürümeye devam ediliyormuş gibi hissediliyor.

Yapının merkezinde yer alan ve duvarların arasında korunaklı bir alan olarak tasarlanan avlu, kullanıcıları karşılama, sirkülasyon ve farklı alanlar arasında bağlantı kurma gibi işlevleri sağlıyor. Avluda yer alan su öğesi ve bitkiler, tasarıma hareket katarken aynı zamanda doğaya uyum sağlamayı kolaylaştırıyor.

Yapıya ait avlu.
Yapıya ait avlu.

Yarı açık bir yaşam alanı olarak tasarlanan avluda, farklı iklim koşullarına karşı konfor ve koruma sağlamak amaçlanıyor. Avlu aynı zamanda tüm mekanlar arasındaki dolaşımı ve bağlantıyı kolaylaştırıyor. Yapı içinde tasarlanmış olan bu alan, proje için fiziksel, mimari ve sembolik bir eksen görevi görüyor. Aynı zamanda avlular, Ege evlerinde yer alan geleneksel ‘Hayat’ mekanının tipolojisini tasarıma aktarmaya yardımcı oluyor.

Duvarlar arasında bulunan sirkülasyon koridorları.
Duvarlar arasında bulunan sirkülasyon koridorları.

Yapının duvarları arasında bulunan sirkülasyon koridorları mekanlar arasında bağlantı sağlamanın yanında, kullanıcıyı manzaraya doğru yönlendiriyor. Cephelerde kullanılan büyük cam açıklıklar sayesinde her noktadan manzaranın izlenebildiği ferah ortamlar oluşturuluyor.

Ofisin iç mekanından manzaraya bakan pencere açıklıkları.
Ofisin iç mekanından manzaraya bakan pencere açıklıkları.
İç mekanda bulunan pencere.
İç mekanda bulunan pencere.

Ofisin tavanında bulunan cam açıklıklar sayesinde kalın duvarlardan meydana gelen yapının doğal ışık alması ve hava sirkülasyonu kolaylaştırılıyor. İç mekan tasarımında kullanılan sade renkler ve malzeme seçimleri sayesinde yalın ve işlevli mekanlar ortaya çıkıyor.

İç mekan tasarımı.
İç mekan tasarımı.
Vaziyet planı.
Vaziyet planı.
Plan.
Plan.
Kesit.
Kesit.
Kesit.
Kesit.
Görünüş.
Görünüş.
Görünüş.
Görünüş.
Görünüş.
Görünüş.
İnşaat sürecine ait görseller.
İnşaat sürecine ait görseller.
Proje

Rubrum Office

Mimar

Office Istanbul Architects

Alan

240 m2

Yıl2023
Yer

Seferihisar,Türkiye

KAYNAK / HTTPS://WWW.ARCHDAİLY.COM/1004086/RUBRUM-OFFİCE-OFFİCE-İSTANBUL-ARCHİTECTS?AD_SOURCE=SEARCH&AD_MEDİUM=PROJECTS_TAB