Doğayla bütünleşen tasarım: Bamboo Bamboo Pavyonu

Bamboo Bamboo  gölgelikleri altında açık hava tiyatrosuna giden yol.
Bamboo Bamboo gölgelikleri altında açık hava tiyatrosuna giden yol.

Çin’in güneyindeki Yangshuo bölgesinin Karst Dağları’nda yer alan bu pavyon, ziyaretçileri Li Nehri'nin küçük bir adasında sahnelenen bir tiyatro gösterisi "Impression Sanjie Liu" ya götüren yolda eşlik ediyor. Nefes kesici doğal güzelliklere sahip bölgede uçsuz bucaksız yeşillik, devasa Karst Dağları’nı çevreliyor.

Nehir kıyısı boyunca dizilen gölgelikler.

Tasarımcılar, projede bölgenin güzelliği ile rekabete girmeye çalışmaktansa onunla bağ kurmayı ve bütünleşmeyi tercih etmiş. Mevcut çevrede büyük değişiklikler yapmadan uyumlu eklentilerin nasıl yapılacağı üzerinde düşünerek yapıda ağırlıklı olarak bambunun kullanıldığı pavyon, büyük ve organik şekilli canopy gölgelikler ve dizi bambu fenerinden oluşuyor. Geniş bir bambu ormanının içinde kuşlar tarafından dokunmuş devasa yuvaları andırıyor.

Bambu feneri.
Bambu feneri.

 Bamboo Bamboo gölgelikleri yapım aşamasında.
Bamboo Bamboo gölgelikleri yapım aşamasında.

Konuklar açık hava tiyatrosuna doğru ilerlerken sakin ve dinlendirici bir yol deneyimi sunuyor. Nehir boyunca 140 metre uzanan pavyonlar, güneşten ve sıkça yağan yağmurlardan korunaklı bir alan oluşturuyor. Herhangi bir yapıştırıcı ya da çivi kullanılmayan bir teknik ile yerli zanaatkârlar tarafından elle dokunmuş.

Pavyona girerken küçük bambu fenerleri yol boyunca etrafa alacalı ışıklar saçıyor. İlerledikçe fenerlerin boyları büyüyerek ziyaretçilerin sığabileceği boyutlara ulaşıyor. Günışığında fenerlerin rengi çevredeki yeşille kompozisyon oluştururken geceleri gözenekli kabuk görünümünde etrafında ışık oyunları oluşturuyor. Bambu bahçeleri arasına yerleştirilen ses ekipmanları pavyonu doğanın bir parçasıymış hissi uyandırıyor.

Pavyonun uzaktan görünümü.
Pavyonun uzaktan görünümü.

Yağmur, ay ışığı ve yansımaların performansta etkin rol aldığı Bamboo Bamboo, lllab tarafından tasarlandı. 2020 Temmuz ayında ziyaretçilere açıldı.

Bambu fenerleri yapı katmanları.
Bambu fenerleri yapı katmanları.