Doğayla iç içe bir tecrübe: Biosphere

Biosphere.
Biosphere.

Danimarkalı mimarlık firması BIG (Bjarke Ingels Group), geçtiğimiz aylarda İsveç’teki projesi Treehotel’in bir parçası olarak çam ağaçları arasında asılı duran ve 350 kuş eviyle çevrili küresel bir ağaç evi tasarladı.

Biosphere giriş.
Biosphere giriş.

Kent ve Britta Jonsson-Lindvall tarafından kurulan Treehotel, İsveç Laponyası'ndaki Luleå havaalanından yaklaşık 70 dakika uzaklıktaki küçük Harads köyünde yer alıyor. 34 m2lik bir alana sahip olan Biosphere, ormandaki kuşları cephedeki yuvalara çekmek için özel olarak tasarlanıyor ve konukların ormanın bir parçası olmasına olanak tanıyor.

Detay.
Detay.

İki ağaç arasında asılı duran otel odası, büyük ölçüde sırlı bir küpün içinde yer alıyor. Bu küp, küresel bir form oluşturmak için farklı boyutlarda 350 kuş evini destekleyen metal bir ızgara ile çevriliyor.

İç mekan.
İç mekan.

İki kişilik bir alan olarak tasarlanan Biosphere, kuşları ve çevredeki ormanı gözlemlemek için büyük pencerelere sahip iki kat yükseklikte bir yaşam alanı içeriyor. Alanda bir kanepe, bir çift kişilik yatak, duş, tuvalet, sauna, teras ve konforlu bir salon bulunuyor. Sade bir iç mekan sunan otel odası, çevredeki manzaradan ilham alan organik malzemeler ve koyu tonlarla dekore ediliyor.

İç mekan.
İç mekan.

Cephesine yerleştirilen yüzlerce ahşap bloka kuşların yuva yaptığı Biosphere, ziyaretçilerin ormanın bir parçası gibi hissedip çevrenin doğal güzelliğine odaklanmasını hedefliyor. Aynı zamanda ormanın 360 derecelik manzarasını sunan bir terası bulunuyor. Biosphere ağaç evine, odaya doğru hafifçe eğimli bir asma köprü üzerinden erişiliyor.

 İç mekan.
İç mekan.

BIG kurucusu ve kreatif direktörü Bjarke Ingels şöyle diyor: "Pandemiden hemen önce Treehotels'in bazı odalarında birkaç gün geçirdim ve doğayla tamamen iç içe olmanın verdiği canlanma duygusuyla ayrıldım. Doğayla bütünleşmeyi bir adım öteye götürmenin bir yolu olup olmadığını merak ettim ve yalnızca insanları değil, aynı zamanda bölgedeki kuş ve yarasa popülasyonunu da küresel bir yuva kompleksinde hep birlikte yaşamaya davet etme fikrini hayata geçirdim.”

Yukarıdan bakış.
Yukarıdan bakış.

Norrbotten Ornitoloji Derneği başkanı Ulf Öhman, danışmanlığını yaptığı proje hakkında şunları söylüyor: "Norrbotten İlçesinde hem ornitologlar olarak hem de İlçe Yönetim Kurulu tarafından yürütülen envanterler, birçok farklı kuş popülasyonunun azaldığını gösteriyor. Yıllar boyu süren ormancılık faaliyetleri, üreyen kuşların yuva yaptığı ağaçlarda doğal deliklerin sayısının azalmasına yol açıyor. Kuş yuvalarının kurulması bu nedenle alınması gereken önemli bir önlem olacak”.

 Detay.
Detay.
 Detay.
Detay.

Biosphere’de konaklama fiyatları mevsime bağlı olarak değişkenlik gösteriyor ancak düşük sezonda gecelik fiyatlar 1000 €'dan başlıyor.

Kuşbakışı görünüm.
Kuşbakışı görünüm.
Proje çizimi.
Proje çizimi.
Proje çizimi.
Proje çizimi.
Proje çizimi.
Proje çizimi.
Proje çizimi.
Proje çizimi.
 Proje çizimi.
Proje çizimi.

Treehotel, her kabinin çevredeki orman ile farklı şekilde etkileşime giren birçok farklı çeşitli kabinleriyle tanınıyor. Biosphere tesisin ormanında yer alan sekizinci proje olarak gösteriliyor. Diğer ağaç evler Snöhetta, Rintala Eggerstsson ve Tham & Videgård gibi şirketler tarafından tasarlanıyor ve UFO, Bird's Nest ve Mirrorcube'u içeriyor.

Treehotel’de yer alan UFO.
Treehotel’de yer alan UFO.
 Treehotel’de yer alan Mirrorcube.
Treehotel’de yer alan Mirrorcube.
Treehotel’de yer alan Bird’s Nest.
Treehotel’de yer alan Bird’s Nest.