Efsanevi Porsche Moby Dick’in elektrikli dönüşümü: Moby X

Moby X.
Moby X.

Moby X, ilk kez 70'lerin sonunda tanıtılan, ikonik Porsche 935 Moby Dick'ten ilham alınarak tasarlandı. %100 elektrikli konsept otomobil, fantastik Porsche modelleri ile bilinen Kaliforniyalı şirket Bisimoto Engineering tarafından üretiliyor.

Moby X, Porsche’nin ikonik 935 Moby Dick tasarımını 21. yüzyıla taşıyor.
Moby X, Porsche’nin ikonik 935 Moby Dick tasarımını 21. yüzyıla taşıyor.

Bisimoto Engineering, en son projesi olan Moby X’i tanıttı. Otomobil, ACRONYM kurucu ortağı Errolson Hugh ve konsept tasarım sanatçısı Khyzyl Saleem ile birlikte tasarlandı. 1970'lerin yarış arabasından izler taşıyan Moby X, Porsche 935'e fütürist bir yorumla yaklaşıyor.

Moby X’in kuyruğu, Moby Dick’in kuyruğundan daha uzun.
Moby X’in kuyruğu, Moby Dick’in kuyruğundan daha uzun.

Moby Dick takma adı ile bilinen, eski Porsche 935'e atıfta bulunan Moby X, günümüze uyarlanan modern hatlarıyla dikkat çekiyor. Günümüzde elektrikli klasik otomobil üretimi, her geçen gün artmaya devam ediyor. Bisimoto, büyüyen piyasada, yarış arabasının estetiği ile elektriği birleştirmeyi hedefliyor.

Tasarımda Moby Dick’teki büyük spoiler yerine, transparan kırmızı spoiler kullanılıyor.
Tasarımda Moby Dick’teki büyük spoiler yerine, transparan kırmızı spoiler kullanılıyor.

Moby X, orijinal Moby Dick’in sahip olduğu ön kaput eğimiyle arka çamurluklarının formunu taşıyor. Tipik Porsche 911 tavanı ve tamponun yanlarına monte edilmiş büyük farları, geçmişin izlerini yansıtıyor. Moby X’in gövdesinin arka kısmı, Moby Dick’in ikonik kuyruk tasarımını oluşturmak için tekerleklerin arkasına doğru uzuyor.

LED ön farlar.
LED ön farlar.

İngiliz video oyun araba tasarımcısı Khyzyl Saleem'e göre; orijinal Porsche 935’in uzun kuyruğu gibi bir ikonik tasarım üzerine çalışmak cesaret gerektiriyor. Aerodinamik jantlar, düşük profilli lastiklerle sarılıyor. Kabinin içinde bir çift yarış koltuğu ve bir takla kafesi yer alıyor.

Moby X ön görünümü.
Moby X ön görünümü.

Diğer yandan Moby X’in tasarımında bazı noktalar, orijinal tasarımdan farklı detaylara da sahip. Farlar için ince LED şeritler kullanılıyor, ön çamurluk girişi genişletiliyor. Ayrıca tasarıma modern hatlara sahip yan etekler ekleniyor ve kuyruk kısmına da şeffaf bir spoiler ilave ediliyor.

Moby X, aynı zamanda orijinal 935'ten çok daha fazla yere yakın duruyor. Yeni tasarımda, orijinal 935’in Martinelli renk şemasındaki kaporta boyasında değişikliğe gidiliyor. Daha belirgin bir görünüme sahip olmak için büyük ölçüde siyah olmak üzere, gri ve beyaz renkler tercih ediliyor.

Moby X’in özellikle kaput ve tavan kısmı Moby Dick’le birebir aynı.
Moby X’in özellikle kaput ve tavan kısmı Moby Dick’le birebir aynı.

Moby X’in, orijinal Moby Dick’ten en büyük farkı kaputun altında bulunuyor. Orijinal Moby Dick'te çift turbo düz altı motor bulunuyor; Moby X’te ise elektrikli motor ve batarya kullanılıyor. Daha detaylı olarak Moby X, 32 kWh batarya ve 635 HP üç fazlı motorla donatılıyor. Sadece 2 saniyede 100 km/s hıza çıkacağı öngörülüyor.

Sol ön tekerlek ve etek detayı.
Sol ön tekerlek ve etek detayı.

Henüz ayrıntılar kesin olarak bilinmiyor olsa da Moby X’in 635 beygir gücü üretebileceği tahmin ediliyor. Bu özellik, Moby X’i Moby Dick kadar güçlü yapıyor. Moby X lansmanının, 2021 yılı içerisinde olacağı biliniyor ancak Bisimoto net bir tarih açıklamıyor. Yakın gelecekte daha fazla teknik bilginin yanı sıra, resmi gösterim tarihinin de açıklanması bekleniyor.

Porsche 935/78 Moby Dick’in kuyruğu.
Porsche 935/78 Moby Dick’in kuyruğu.

Yaygın olarak Moby Dick olarak anılan Porsche 935’in 1978 modeli, Porsche 911'in yarış versiyonu olarak geliştiriliyor. Düşük sürtünme için optimize edilmiş aerodinamik tasarımı ve bir balinanın kuyruğuna benzeyen devasa arka kanadı, Porsche 935/78’e Moby Dick takma adını kazandırıyor.

Porsche 935/78 Moby Dick.
Porsche 935/78 Moby Dick.

Moby Dick, 1970'lerin sonu ve 80'lerdeki 24 Saat Le Mans gibi dayanıklılık gerektiren yarışlarda boy gösteriyor. O yıllarda; Martinelli yarış görünümü ve balina kuyruğunun sağladığı aerodinamik gövde sayesinde, yarış hayranları üzerinde oldukça büyük etkiler bırakıyor. Porsche 935 Moby Dick, günümüzde de yarış meraklıları tarafından saygı görmeye devam ediyor.