El yapımı tuğlalardan bir müze: Imperial Kiln

 Imperial Klin Müzesi.
Imperial Klin Müzesi.

Jingdezhen’in kökleri çok eskilere dayanan seramik tarihine ithafen açılan Imperial Kiln (İmparatorluk Fırın) Müzesi Studio Zhu Pei tarafından tasarlandı.

Müze ve çevresine yukarıdan bakış.
Müze ve çevresine yukarıdan bakış.

Dünyanın porselen başkenti olarak bilinen tarihi Jingdezhen bölgesinde yüzyıllar boyunca birçok hanedan için imparatorluk imalathaneleri bulunmuş ve Çin’in en yüksek kaliteli ürünleri orada üretilmiş. Çin medeniyetinin en önemli temsilcilerinden biri sayılan ve Deniz İpek Yolu’nun başlangıcı olan Jingdezhen’de 1700 yılı aşkın süredir seramik üretiliyor ve ihraç ediliyor.

Açık tonoz sergi alanından amfi tiyatroya ulaşan alan.
Açık tonoz sergi alanından amfi tiyatroya ulaşan alan.
Müze alanında sergilenen Ming Hanedanlığı kalıntıları.
Müze alanında sergilenen Ming Hanedanlığı kalıntıları.

2016 yılında bölgenin karakterine uygun olarak tasarlanan müze, yüzyıllardır çömlekçilikte kullanılan geleneksel fırının soyutlanmış bir formu olarak karşımıza çıkıyor. Studio Zhu Pei, arkeolojik bulguları müzenin tasarımına entegre etmiş ve el yapımı tuğla tonozlardan oluşan dikkat çekici bir yapı tasarlamış. Her biri farklı boyut, kavis ve uzunluktaki tonozların, bulunduğu bölgeyle bütünleşmesi hedeflenmiş. Ming ve Qing hanedanlarına ait porselen endüstrisinin kalıntıları arasında yer alan müzenin planı antik Jingdezhen şehrinin planına ve dokusuna uygun olacak şekilde tasarlanmış.

Müzenin güney batı görünümü.
Müzenin güney batı görünümü.
Orta avlu.
Orta avlu.
 Oditoryum.
Oditoryum.

Studio Zhu Pei, müzenin inşaasında geleneksel yapı yöntemlerinin de kullanıldığını belirtiyor. Müze konseptini geliştirirken antik inşaat ve malzeme bilgilerinden faydalanmaya karar vermişler. Geçmişte olduğu gibi, tuğlalar iskele malzemesinin kullanılmadığı bir teknikle üretilmiş. Geri dönüştürülmüş eski fırın tuğlaları, yeni tuğlalarla karıştırılarak yerel inşaat kültürü yansıtılmak istenmiş. Müzedeki tavan pencerelerinin sağladığı doğal ışık, eski tuğla fırınlarının duman deliklerinden ilham alınarak tasarlanmış.


Avlu.
Avlu.

Mimarlar "Müzenin tonoz yapısı, Çin’in şıklığı ile geleneksel fırının soyutlanmasının birleşimidir." diyerek projelerini ifade ediyor. Mümkün olduğu kadar elde üretilecek bir form oluşturmaya çalışırken; aynı zamanda çevresini tamamlayan ve kontrast oluşturan bir tasarım yapmayı hedeflemişler. Müzenin hemen karşısında Tang Hanedanlığından kalma bir pagoda ve etrafı çevreleyen birçok beton yapı bulunuyor.

Eskiz çalışmaları.
Eskiz çalışmaları.
Ahşap modelleme.
Ahşap modelleme.

Müzenin özgün mimarisi, kazılardan çıkarılan kalıntılarla geçmişte ve günümüzde fiziksel ve spiritüel köprüler kuruyor. Ziyaretçiler, müzenin tonozları arasında dolaşırken yalnızca mimari bir başarıya şahit olmakla kalmıyor, aynı zamanda Jingdezhen’in binlerce yıllık endüstri tarihini de deneyimliyor.

Kesit.
Kesit.
Yerleşim planı.
Yerleşim planı.
Aksonometrik çizim.
Aksonometrik çizim.

Giriş köprüsünü geçip müzenin fuayesine girdikten sonra sola dönüldüğünde boyutları ve açıklığı değişen bir dizi kemerin olduğu sergi alanında, porselen ve harabeler bulunuyor. Sona ulaşıldığında görülen merdiven, yer seviyesindeki beş avluya iniyor. Avluların her biri altın, ahşap, su, ateş ve toprak olmak üzere farklı temalara sahip. Bu beş tema porselen yapım teknikleri ile ilişkili. Fuayeden sağa dönüldüğünde ise bir kitap kafe ve manzaraya açılan yarı açık bir alana ulaşılıyor.