Evde üretilebilen bir elektrikli süpürge: Tenok

Tenok elektrikli süpürge.
Tenok elektrikli süpürge.

2019’da Alman tasarımcı Tim Krahmer tarafından tasarlanan Tenok, atılmış süpürgelerin motor, hortum ya da güç kablolarıyla donatılmış, evde üretilebilen açık kaynaklı bir DIY elektrikli süpürge.

Süpürgenin kapalı hali.
Süpürgenin kapalı hali.

Alman tasarımcı Tim Krahmer tasarımını şu düşünceleri üzerine gerçekleştiriyor:

"İnsanlar elektrik süpürgelerini genellikle motorları henüz bozulmadan çöpe atıyorlar. Bu motorları yeniden kullanmak ise pek kolay değil çünkü boyutları, güçleri gibi birçok özellikleri değişkenlik gösteriyor. Ancak iyi bir tasarım ile süpürgeler, atık olmaktan çıkıp işinize yarayabilecek bir kaynak haline gelebilir."

  • "Tenok, oldukça basit bir şekilde, bir masaüstü bilgisayar ve üç boyutlu yazıcı yardımıyla yapılabilir." - Tim Krahmer

Ön kapak açıldığında iç görünüm.
Ön kapak açıldığında iç görünüm.

Arka kapak açıldığında görünüm.
Arka kapak açıldığında görünüm.

Tenok, uyarlanabilir montajı sayesinde farklı motorlar ve hortumlarla donatılabiliyor. Çeşitli motorlara uyacak şekilde vidalarla ayarlanabilen birkaç kilitleme parçasına sahip. Motor, hortum, kablo, güç anahtarı gibi elektrikli süpürge bileşenlerinin yanı sıra, yıkanabilir toz torbası eski bir fulardan yapılmış ya da tekerlekler eski bir ofis koltuğundan alınmış olabilir.

Farklı büyüklüklerde ayarlanabilen hortum girişi.
Farklı büyüklüklerde ayarlanabilen hortum girişi.

Nottingham Üniversitesi’nde Profesör Tim Cooper tarafından yürütülen bir araştırmada, insanların süpürgelerini onarmak yerine attıklarını ve yenisini aldığı gözlemlenmiş. Elektrikli ürünler arasında üretiminde en fazla sera gazı oluşturan ikinci ürün olan elektrikli süpürgelerin, fonksiyonlarını kaybetmeden atılması ise çevre kirliliği açısından büyük bir sorun teşkil ediyor.

Tim Krahmer, İsveç’teki Lund Üniversitesi’nde endüstriyel tasarım yüksek lisans öğrencisiyken bu araştırmaya rastlamış. Bozuk olduğu düşünülen süpürgelerin aslında kolayca tamir edilebildiğini ve yeniden kullanılabildiğini öğrendikten sonra, Tenok isimli projesi üzerinde çalışmaya başlamış.

Süpürgenin yapımında kullanılan malzemeler.
Süpürgenin yapımında kullanılan malzemeler.

Kendi Tenok’unuzu yapmak isterseniz, yapım aşamaları adım adım anlatılmış kılavuza bu linkten ulaşabilirsiniz.

Tenok'un adım adım yapım aşaması kılavuzu.