Geniş açıklık geçen ahşap-çelik yapı: Upper Skeena Rekreasyon Merkezi

Upper Skeena Eğlence Merkezi.
Upper Skeena Eğlence Merkezi.

Kanada'nın British Columbia Eyaletinde Skeena ve Bulkley adlı nehirlerin birleştiği bir lokasyonda yer alan yapı, üç ilçeye ve sekiz yerli topluluğa hizmet veriyor. Kayak merkezi, uzun süredir bölge halkına hizmet ediyor.

Sosyal imkanlarının yetersiz olmasının yanında kırk yılı aşkın bir süredir toplumun merkezinde yer alan pistin kapatılmasıyla bölge halkı kente yeni bir yapının kazandırılması için birlik oluyor. Yeni merkezin inşası, yerel halkın çabaları sonucunda gerçekleşiyor.

Upper Skeena Eğlence Merkezi açık hava buz pisti ile.
Upper Skeena Eğlence Merkezi açık hava buz pisti ile.

Upper Skeena Rekreasyon Merkezi; 500 seyirci kapasiteli tribün, profesyonel hokey pisti boyutunda bir buz pateni pisti, büyük bir spor ve fitness salonu, soyunma odaları ile sosyal etkinlikler ve toplantılar için hem piste hem de spor salonuna bakan bir toplantı odasından oluşuyor.

Fitness salonu.
Fitness salonu.

Yeni tesis, hizmet ettiği toplumun değerlerini ve uzmanlığını yansıtan kolektif bir gurur kaynağı olarak nitelendiriliyor. Yapı, tasarımıyla ahşabın çok yönlü ve yenilikçi kullanımını yansıtıyor. Projedeki tüm ahşap ürünlerde bölgenin ağaçları kullanılıyor. Buz pateni pistinin geniş açıklığı, Glulam (Glued Laminated Timber) kolon-kirişler ile geçiliyor. Bu taşıyıcı sistem, üzerindeki prefabrike çatı ve duvar panelleriyle birlikte çalışıyor. Prefabrike paneller, yerel iş gücü kullanılarak yerinde inşa edilirken, Glulam yapı güneydoğu Britanya Kolumbiyası'ndaki bir fabrikada üretiliyor. Uygun maliyetli olmasının yanı sıra, bu inşaat metodolojisi yerel ekonomiyi de destekliyor. Yerel yapı tasarımı, çelik çerçeveli bir binaya kıyasla inşaat programını önemli ölçüde azaltmış oluyor.

Kolonlar, iki kirişle desteklenerek her üçü de ana kirişlere bağlanıyor
Kolonlar, iki kirişle desteklenerek her üçü de ana kirişlere bağlanıyor

Projenin arkasındaki birleştirici güç olan Dr. Peter Newbery, "Topluluğumuzun her biri, çocuklarımız, gençlerimiz; Upper Skeena Rekreasyon Merkezi’nin inşası için benzeri görülmemiş bir kararlılıkla bir araya geldi. Hemsworth tarafından tasarlanan bu rekreasyon merkezinde, topluluğumuzun sağlığına ve esenliğine katkıda bulunmak için muhteşem bir kaynağa sahibiz." açıklamasını yapıyor. Newbery, bir aile hekimi olarak yıllardır sağlık uzmanlarının işe alınmasına ve desteklenmesine yardımcı oluyor. Bu onu yerel halk arasında saygın bir kişi haline getiriyor.

Upper Skeena Rekreasyon Merkezi.
Upper Skeena Rekreasyon Merkezi.

Birkaç yıl önce, Newbery ve Vancouver’lı mimar John Hemsworth tesadüfen tanışıyor. Hemsworth, BC Wood için ahşap pist prototipleri üzerine araştırma yapıyor. Hemsworth, BC Wood ile ortaklaşa yürüttüğü bu araştırmada halkın çok sevilen buz pateni pistinin kullanım ömrünün sonuna geldiğini ifade ediyor.

Hemsworth, yapı mühendisleri Equilibrium ve müteahhitler Yellowridge ile birlikte çalışarak, fabrikasyon bir çelik yapıyla kabaca aynı maliyette ahşaptan yeni bir rekreasyon merkezinin inşa edilebileceğini gösteriyor. Equilibrium’un ahşap çatı sistemi ve çelik sistemin içerdiği karbonu karşılaştırmak üzere yaptığı yaşam döngüsü analizi, çelik çatının 109,2 kgCO2e/m², ahşap çatı sisteminin ise 30,7 kgCO2e/m² tuttuğunu ortaya çıkarıyor.

Yaklaşık 15 milyon dolarlık binanın finansmanını, federal hükümet ve eyalet hükümetleri ile yapılan özel bağışlar oluşturuyor.

Sporcuları selamlayan duvar resmi.
Sporcuları selamlayan duvar resmi.

İnşa sürecinde bazı sorunlar baş gösteriyor. Mevcut buz pateni pistinin yanında eski bir hastanenin temelleri olduğu düşünülürken yerin, geniş bir ana kaya olduğu ortaya çıkıyor. Yeni temeller için artan patlatma maliyeti, planlanan mutfağın iptal edilmesiyle dengeleniyor. Basketbol sahaları ve fitness salonunun projede tutulması 5.000 m²'lik tesisin hokey ve basketbol müsabakalarına aynı anda ev sahipliği yapabilmesini sağlıyor.

Hemsworth, BC Wood için yaptığı araştırmanın bir parçası olarak, keresteden standart bir buz pateni pisti inşa etmek için üç farklı seçeneği değerlendiriyor. Kafes kiriş, kemer ve destekli geniş açıklık sistemleri uygulanabilecek seçenekler arasında değerlendiriliyor. Destekli geniş açıklık sistem tercih edilerek neredeyse 40 metrelik açıklık geçiliyor. Tribünlerin karşısına, Gitxsan sanatçı Michelle Stoney'nin yaptığı duvar resmi yerleştiriliyor.

Basketbol sahası.
Basketbol sahası.

Newbery, yeni binanın çok sevildiğini ve COVID-19'un başlamasından beş buçuk ay önce iyi kullanıldığını söylüyor. Bununla birlikte, rekreasyon merkezi, topluluklar için yaygın bir desteğin ve gelecek umudunun bir sembolü olarak varlığını sürdürüyor. Birden fazla topluluk arasında paylaşılan bir tesis olan Old Hazleton'ın yeni rekreasyon merkezi, yerli ve yerli olmayan gençleri, yetişkinleri ve yaşlıları bir araya getirerek nesiller arası katılımı ve çeşitliliği destekliyor.

Hem sürdürülebilir tasarım hem de yenilikçi ahşap projelerde bolca deneyime sahip Hemsworth Architecture’ın merkezi ofisi Vancouver'da bulunuyor.

Kesit detayı.
Kesit detayı.

Hemsworth Architecture, ortak çevre için geleneksel inşaat uygulamalarını sürdürmekten daha fazlasını yapmaları gerektiğine inanıyor. Projelerini, Pasif Ev ve LEED Platin Sertifikasyonu da dahil olmak üzere bir dizi sürdürülebilir tasarım kriteriyle üretiyor. Yapı tasarımını, “Sadece enerji tasarrufu hesaplamaları ve kontrol listelerinin ötesinde, üzerine düşünülmüş kapsayıcı bir mimarinin, sistem montajından daha fazlası olan binalar ürettiğine inanıyoruz. Yapılar; daha çok sevilen, daha uzun süre dayanan, bizimle birlikte büyüyen ve nihayetinde hayatımızı tanımlayan mekanlar haline geliyor.” şeklinde tanımlıyor.

Merdiven.
Merdiven.

Sürdürülebilir tasarım deneyimi ile uyumlu olarak ahşap konstrüksiyonda uzmanlaşan ofis, projelerde masif kereste ve prefabrike ahşap sistemler kullanıyor. Hemsworth Mimarlık, Pemberton, BC'deki BC Pasif Ev Fabrikası için yaptıkları tasarım ile 2016 Governor General’s madalyasının sahibi oluyor. Bu ödül firmanın tanınırlığını artırıyor.

Vaziyet planı.
Vaziyet planı.
Zemin kat-buz pisti katı planı.
Zemin kat-buz pisti katı planı.
İkinci kat planı.
İkinci kat planı.
Proje

Upper Skeena Eğlence Merkezi

Proje yeri

Hazelton/Kanada

Proje tipi

Kamusal Yapı

Proje ofisi

Hemsworth Architecture

Tasarım ekibi

John Hemsworth, Dean Shwedyk

Strüktür projesi

Equilibrium Consulting

Elektrik projesi

NRS Engineering Ltd.

Mekanik proje

MCW Consultants Ltd.

Soğutma sistemi

JS Refrigeration Engineering Inc.

Yılı2019
Alan

5100 m²