Hafif ve yalın strüktür: Dor-Shada Resort

Dor-Shada Resort Cephe Yenileme Projesi.
Dor-Shada Resort Cephe Yenileme Projesi.

ACA Architects, Tayland'ın doğu Körfez kıyısında yer alan Pattaya kentindeki Dor-Shada Resort'u yeniledi. 1960'lı yıllarda sakin bir balıkçı köyü olan kent; günümüzde otelleri, yüksek katlı daireleri, alışveriş merkezleri, kabare barları ve 24 saat açık kulüpleri ile biliniyor.

Her katta tekrar eden sundurmayla gün ışığı, kontrollü bir şekilde iç mekana ulaşıyor.
Her katta tekrar eden sundurmayla gün ışığı, kontrollü bir şekilde iç mekana ulaşıyor.

Otel sahibinin genç yaştaki turistleri ve yeni müşteri kitlesini çekme isteği üzerine 5 katlı otel binasının cephesi; modern ve lüks bir mimari stil ile yeniden tasarlanıyor.

Yapının cephesine bölgeye özgü bir tasarım uygulanıyor.
Yapının cephesine bölgeye özgü bir tasarım uygulanıyor.

‘Tay’ tasarım karakteristiği, Dor-Shada beldesinin ilgi çeken özelliklerinden birini oluşturuyor. Yerel ‘Tay’ tarzına sadık kalan tasarım ekibi, bunu modern mimari ile birleştirerek koruyor.

‘Tay’ tasarımı sanıldığının aksine yalnızca Tayland gable çatı (En. Thai gable roofline) ve altın zarif süslemelerden meydana gelmiyor. Hafiflik, doğa ile uyum ve duyumsal algının yorumlanması gibi özellikler de ‘Tay’ tasarımının diğer önemli unsurlarını oluşturuyor.

Boğumlu ahşap keresteden dikey bölmeler.
Boğumlu ahşap keresteden dikey bölmeler.

Mevcut bina, kuzeybatı-güneydoğu ekseni boyunca uzanıyor. Bu durumda odalar, yaz aylarında doğrudan güneş ışığına maruz kalırken, yağmur mevsiminde şiddetli rüzgarlardan ötürü yağmur damlaları pencerelere çarpıyor. Güneş ışığının ve güçlü rüzgârın bu etkisini azaltmak için ayrı bir dış bölme gerekiyor. Tasarımcılar, oda balkonunun önünde, köylülerin yapmış olduğu geleneksel ‘Tay’ tarzı boğumlu keresteden dikmeler kullanarak güneş ve rüzgârın bu etkisini en aza indirmeyi hedefliyor.

Ahşap görünümlü alüminyum profillerden oluşturulmuş sundurma.
Ahşap görünümlü alüminyum profillerden oluşturulmuş sundurma.

Tavan kısmında ahşap sundurma görünümlü alüminyum bölmeler kullanılarak hem mevcut yapının ağırlığı azaltılıyor hem de ahşabın görünümü yapıya sıcaklık katıyor. Tasarımcılar, 10 yıllık mevcut betonarme binanın cephesini yenilerken ana fikri ‘hafiflik’ olarak belirliyor.

Bölmelerin arasından süzülen ışık.
Bölmelerin arasından süzülen ışık.

Yapıda, farklı mevsimlerdeki gün doğumu ve batımı, meltem, rüzgâr ve kuş cıvıltıları, doğal malzemenin yaşlanması gibi doğa olaylarının "farkındalığı" amaçlanıyor. Bu etki, dikey ahşap bölmeler ve yatay alüminyum bölmelerin tekrarlanmasıyla yapıya dahil ediliyor. Yapıda güneş ışığı, yatay ve dikey bölmelerin arasından farklı zamanlarda farklı açılarda süzülüyor.

Yenileme öncesi ve sonrası.
Yenileme öncesi ve sonrası.

Yapının tasarım ekibi olan ACA Architects, 2017 yılında Bangkok, Tayland merkezli Bay Anon Chitranukroh ve Mr.Waranthorn Intuputi tarafından bağımsız bir tasarım atölyesi olarak kuruluyor. ACA Architects, günümüzde yeni tasarımların yanı sıra restorasyon çalışmaları da gerçekleştiriyor. Ofis, yaptığı tasarımlarda özellikle ‘tazeliği’, ‘şıklığı’ ve ‘benzersizliği’ ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

Yenilenen cephenin gece görünümü.
Yenilenen cephenin gece görünümü.

Proje

Dorshada Resort Cephe Yenileme Projesi

Mimar

ACA Architects

Yer

Pattaya, Chonburi/ Tayland

Proje tipi

Otel

Ekip lideri

Anon Chitranukroh

Proje ekibi

Anon Chitranukroh, Waranthorn Intuputi

Mühendislik işleri

Pongsakorn Amornsak

Yıl

2020

Alan

3000-5000 m²