iF Design Awards’ın Heyecan Verici 8 Otomotiv Tasarımı

Inmotion V11 elektrikli tek tekerlekli bisiklet.
Inmotion V11 elektrikli tek tekerlekli bisiklet.

iF Tasarım Ödülü, 1953'ten beri sürekli olarak yenilikçi tasarımlar arasından en iyilerini seçiyor ve ödüllendiriyor. iF Tasarım Ödülü bu yıl 21 ülkeden mimari, ürün tasarımı, hizmet tasarımı gibi farklı alt kategorilerden 10.000 kadar başvuru aldı. Başvurular arasından sadece 75 tasarım iF Altın Ödülü’nü kazandı. Tasarım ödülü kazanan 'Otomotiv ve Taşımacılık' kategorisinden 8 ödüllü tasarımı inceliyoruz.

Electric Unicycle V11 dünyanın ilk tek tekerlekli sirk bisikleti olarak ön plana çıkıyor.
Electric Unicycle V11 dünyanın ilk tek tekerlekli sirk bisikleti olarak ön plana çıkıyor.

Kompakt ve esnek olarak tasarlanan bisiklet, daha çok kısa mesafeli yolculuklar ve trafik sıkışıklığından kaçmak için tercih ediliyor. Hava basıncı sönümlemesi, engebeli arazinin neden olduğu şoku hafifleterek sürüşü daha konforlu ve rahat hale getiriyor. Unicycle V11’in iki sürüş modu bulunuyor: esnek konfor modu/ işe gidip gelmek için klasik mod.

BMW Concept i4.
BMW Concept i4.

BMW i4, markanın tamamen sürüş deneyiminin dinamizmineodaklananilk elektrikli aracı olarak ön plana çıkıyor. Farklı bir şekilde çözülen Gran Coupe oranları,özgün, modern ve kendinden emin bir görünüm meydana getiriyor. BMW Concept i4’ün diğer bir ayırt edici özelliği ise tekerlek jantları. Bunlar özel olarak BMW Concept i4 için tasarlanıyor ve aracın aerodinamik yapısı ile hafifliği birleştiriyor.Pürüzsüz ve dolayısıyla aerodinamik olarak optimize edilmiş yüzeyler, ultra düşük ağırlıklı, yüksek mukavemetli jant telleriyle kontrast oluşturuyor. Jantlar, otomobilin renk ve malzeme paletini genişleterek aracın lüks genel karakterini vurguluyor.

Siemens AG'den Pendel-Stehsitz für Schienenfahrzeuge (Sarkaçlı Koltuklar).
Siemens AG'den Pendel-Stehsitz für Schienenfahrzeuge (Sarkaçlı Koltuklar).

Pendel-Stehsitz veya Sarkaçlı Koltuklar’, toplu taşıma araçlarında artan kapasite ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanıyor. Modüler ve çok işlevli olan koltuk konsepti, yoğun zamanlarda kapasiteyi artırıyor ve daha az yoğun zamanlarda daha fazla konfor sunuyor. Çalışma sistemi, koltuğun içindeki elektrikle çalışan bir mekanizma ile tren sürücüsünün kokpitinden uzaktan değiştirilebiliyor. Bunun gibi elektronik kontrollü bir oturma çözümü olmadığından Siemens, bu yenilikçi koltuk konseptini Avrupa Patent Ofisi'ne patent olarak tescil ettiriyor.

5. Nesil Waymo.
5. Nesil Waymo.

Alphabet'in bir yan kuruluşu olan Waymo, otonom otomobillere öncülük ediyor. Waymo Driver'ın donanım paketi üçlü algılama teknolojisini (lidar, kameralar ve radar) içeriyor ve 500 metreye kadar mesafeyi görebilen kameralarla 360 derecelik görüş sağlıyor. Waymo Driver, aynı anda hem teknolojik hem de güven uyandıran etkileyici bir görsel kimliğe sahip. Farklı araç platformlarına da uygulanabiliyor.

UNAwheel Maxi.
UNAwheel Maxi.

Rus elektrikli araç şirketi SupremeMotors, engelli kişilerin karşılaştığı bazı temel mobilite zorluklarının üstesinden gelmeye yardımcı olmak için tasarlanmış bir cihaz olan UNAwheel maxi'yi geliştiriyor.Basit, şarj edilebilir pille çalışan bir mekanizma, tekerlekli sandalyeyi elektrikli bir araca dönüştürüyor. Hem aktif hem de temel mekanik tekerlekli sandalyelerle uyumlu olan UNAwheel maxi, 20 km/s hıza ulaşabiliyor ve tek bir şarjla 30 km'ye kadar seyahat edebiliyor.

Ferrari Roma.
Ferrari Roma.

Flavio Manzoni yönetimindeki Maranello'da bulunan Ferrari Tasarım Merkezi tarafından tasarlanan Ferrari Roma, temiz/simbiyotik biçimlere ve Ferrari'nin önden motorlu grand touring geleneğine uyum sağlıyor. Ferrari Roma, 1950 ve 60'ların Roma'sının kaygısız yaşam tarzının çağdaş bir yorumlaması olarak ön plana çıkıyor ve adını buradan alıyor.

Ferrari SF90 Spider.
Ferrari SF90 Spider.

SF90 Spider, Ferrari Roma gibi, Flavio Manzoni başkanlığındaki Ferrari Tasarım Merkezi'nde tasarlanıyor. SF90'ın Spider (veya dönüştürülebilir) versiyonu, kullanıcılarına yalnızca açık hava sürüşünün heyecanını yaşatmakla kalmayıp aynı zamanda hız, aerodinamik ve kapatıldığında iyi bir ses yalıtımı sağlıyor. Yeni Cabrio, Ferrari'nin imza niteliğindeki açılır kapanır hardtop mimarisinin en son yinelenmesi sayesinde daha fazla sürüş keyfi sunuyor.

Eli ZERO.
Eli ZERO.

Eli, günlük kısa yolculukları uygun ve eğlenceli hale getiren özelliklerle donatılıyor. Tasarımın şehirlerde ve topluluklardaki emisyonları ve tıkanıklıkları büyük ölçüde azaltması planlanıyor. İlk Eli arabası Eli ZERO, geleneksel kompakt arabalara göre yarı maliyeti, yarı boyutu ve 3-10 kat daha fazla enerji tasarruflu olmasıyla öne çıkıyor.