Kamp duygusu veren ev: CAMPout House

Evin saçak altındaki terası, manzaraya doğru yöneliyor.
Evin saçak altındaki terası, manzaraya doğru yöneliyor.

FaulknerArchitects tarafından tasarlanan CAMPout House, Kaliforniya’da yeralıyor. Bir kayak evi olarak inşa edilen yapı, doğa içerisindeyer alıyor. Kamp yapmayı seven bir aile için tasarlanan ev, iç vedış mekanı birleştiriyor.

İç mekan kaplamalarında sıcak tonlar ve malzemeler tercih ediliyor.
İç mekan kaplamalarında sıcak tonlar ve malzemeler tercih ediliyor.

San Francisco’da önemli bir şirketin sahibi olan müşteri, ailesi ve iki arkadaşıyla beraber buz tırmanışı, yokuş yukarı kros kayağı ve kamp yapmayı çok seviyor. 20 adet kayak evi tasarlamış olan Faulkner Architects, müşterisinin ihtiyaçlarına cevap oluşturan evi, Tahoe Gölü’nün yaklaşık 2.000 metre yukarısında inşa ediyor. Yapı, yeşilliklerle kaplı doğanın içerisinde yer alıyor. Projede iç avlu kullanılıyor. Böylelikle yapıda, iç ve dış mekan iç içe yer alıyor. Kullanıcıya, aynı anda hem içeride hem de dışarıda olma duyusu aktarılıyor.

Ateş çukuru bulunan avlu, aile ve arkadaşlara kamp hissiyatı yaşatıyor.
Ateş çukuru bulunan avlu, aile ve arkadaşlara kamp hissiyatı yaşatıyor.

Yapı; kuru ağaçların olduğu, orman yangınlarına elverişli bir arazide yer alıyor. Bu sebeple tasarım ekibi evi; beton bir yapıdan, çelik çatıdan ve taş zeminden inşa ediyor. Malzeme tercihi ve kullanımı, yapıyı yangına büyük ölçüde dayanıklı ve yanmaz kılıyor.

Yarım dönüm eğimli bir arsa üzerinde yer alan evin etrafında komşu evler bulunuyor. Oturma odası, yemek alanı, mutfak ve yatak odaları 3.800 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Misafirhane, mevcut yapıya bitişik eğime uygun olarak birkaç kot aşağıda tasarlanıyor ve basamaklardan inilerek ulaşılıyor.

Yapının planı.
Yapının planı.

Merkezde açık bir avlu yer alıyor. Merkezde olmasıyla mahremiyeti sağlayan avluyu, cam duvar ve sürgülü kapılar çevreliyor. Tasarım ekibi, diğer evlerinden görüşü engelleyebilmek için açıklıkları stratejik olarak yerleştiriyor. Bununla birlikte avlu, iç mekana doğal ışık sağlıyor. Yapının manzarası ise yüz yıllık Jeffrey çamlarından oluşan ormana doğru yöneliyor.

İnce çelikten yapılan sundurma çatının bir kısmı güneyden ışık alabilmek için yukarı kalkacak şekilde yapılıyor. Geceleri ise avludaki ateş çukurundan yayılan ışık evin tüm odalarına yayılıyor. Yer karoları, siyah bazalttan oluşuyor ve ahşap ile uyum yakalanıyor. Sonuç olarak 2019’un sonlarında tamamlanan yapı, kullanıcılara her an dışarıda olabilme hissiyatı veriyor.

Proje

CAMPoutHouse

Yer

Truckee, Kaliforniya

Mimar

Faulkner Architects

Baş mimar

Gregory Faulkner

Brüt inşaat alanı

3.800m²

Tamamlanma yılı

2019

Yapı malzemeleri

Cam, ahşap, beton, taş, ince çelik