Kırsal yaşamın içinde bir konut: Shikor Kır Evi

Evin atriyumu.
Evin atriyumu.

Spatial Architects tarafından tasarlanan Shikor Kır Evi; Bangladeş’te, başkent Dakka’ya yakın bir bölgede bulunuyor. Geleneklerine bağlı bir aile için inşa edilen yapı, doğayla bütünleşerek kırsal mimariye uyum sağlıyor.

Evin dış cephesi.
Evin dış cephesi.

Çocukluğu kırsal alanda geçen Bay Khan, mesleğini yapabilmek için büyüdüğü coğrafyadan ayrılıyor. Okul kampüslerinde yaşamaya başlayan Bay Khan, evlendikten sonra ağabeyiyle birlikte eski kır evini inşa ediyor. Bay Khan’ın çamurdan yaptığı ev, zamanla yaşanabilirliğini kaybederek kullanılamaz hale geliyor. Böylelikle torunları ve çocukları ile birlikte, kır evinde vakit geçirmek isteyen Khan çifti, yeni bir ev inşa ettirmeye karar veriyor.

Yapının içerisinde bulunduğu arazi.
Yapının içerisinde bulunduğu arazi.

Spatial Architects’in tasarladığı kır evi; muson ikliminin ve batı kıyı esintilerinin hakim olduğu bir bölgede bulunuyor. Tarım arazileri, bölgenin hakim manzarasını oluşturuyor.

Shikor Kır Evi’nin güney cephesi.
Shikor Kır Evi’nin güney cephesi.

Tuğladan yapılan ev, komşu evlerin konumlarını baz alarak araziye yerleştiriliyor. Güney, doğu ve batı esintilerinden faydalanabilmek için yapının güney cephesinde bir bahçe oluşturuluyor.

Zemin kat planı.
Zemin kat planı.

Üst kat planı.
Üst kat planı.

Diğer odalardan izole edilen misafir odası doğu cephesinde bulunuyor. Kuzey cephesinde bulunan yemek odası, veranda ile doğaya açılıyor. Üst kat, geleneksel düzende tasarlanan zemin katın aksine daha modern bir üslupla yorumlanıyor. Yatak odaları ise, sosyal mahremiyeti sağlamak için üst katta yer alıyor.

Üst kat.
Üst kat.

Evin peyzajında bulunan gölet, atriyuma kadar uzatılarak yapıyla bütünleşiyor. Projenin odak noktası olan gölet, aynı zamanda spa olarak kullanılıyor. Böylelikle, geleneksel evlerdeki atmosfer yapıya kazandırılıyor.

Atriyumla birleşen gölet.
Atriyumla birleşen gölet.

Doğaya entegre edilen ev, yerel zanaatkarların el işçiliği ile inşa ediliyor. Perfore duvarlar ve çatı pencereleri iç mekanlara doğal ışık alarak, yapıya dinamiklik katıyor. Böylelikle mekan deneyimleri; gün doğumundan gün batımına, yazdan kışa değişkenlik gösteriyor.

Geçirgenlik sağlayan tuğla duvarlar.
Geçirgenlik sağlayan tuğla duvarlar.

Shikor Kır Evi’nde; eski evlerden çıkarılan malzemeler kullanılıyor. Geri dönüştürülmüş ahşaptan, mobilyalar yapılıyor. Metal borular, bambu ile kullanılarak abajurlara dönüştürülüyor. Böylelikle, geleneksel malzeme kullanımıyla anıların canlı tutulduğu evde, maliyet ve israf en aza indiriliyor.

Evin yaşam alanı.
Evin yaşam alanı.

Ön bahçeye açılan geçit.
Ön bahçeye açılan geçit.

Proje

Shikor Kır Evi

Yeri

Banshkhali Upazila, Bangladeş

Mimarı

Spatial Architects

Baş mimar

Mohammad Naimul Ahsan Khan, Farzana Rahman

Tasarım ekibi

Nusrat Azim Mithila

Brüt inşaat alanı

446 m2

Tamamlanma yılı

2019

Yapı malzemeleri

Tuğla, ahşap, metal