Kitaplık 01: Emrah Altınok Kitaplığı

 Emrah Altınok Kitaplığı.
Emrah Altınok Kitaplığı.

Alanında uzman isimlerin kitap önerilerinden oluşan Kitaplık serimizde bu hafta Dr. Öğr. Üyesi Emrah Altınok var. Altınok’un şehirleşme ana başlığı ile önerdiği eserleri sizler için derledik. Önerileri için sevgili Altınok'a teşekkürler!

Emrah Altınok, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde şehir ve bölge planlama eğitimi aldı. Yüksek lisans ve doktorasını Yıldız Teknik Üniversitesi'nde tamamladı. Araştırma alanları arasında planlama ve mimarlıkta tarih, teori ve eleştiri, eleştirel kent teorisi, politik ekoloji, konut politikaları, sosyal şehircilik ve ekososyal tasarım yer alıyor.

 Emrah Altınok Kitaplığı.
Emrah Altınok Kitaplığı.

Altınok, bugüne dek Aalto, Cardiff, ETH Zurich ve San Diego Üniversitesi gibi çeşitli mimarlık ve planlama okullarıyla ortak projeler ve atölye çalışmaları yürüttü, çeşitli seminerler verdi.

Sosyal araştırma, veri bilimi ve hibrit sanatsal ortamları bir araya getiren bir sanatçı olarak Altınok, bugüne dek, Cantieri Culturali Alla Zisa, Palermo ve Institut Français de Turquie gibi 10'dan fazla uluslararası ve ulusal galeri ve sanat mekanında işlerini sergiledi. Financial Times, Where Magazine, Wired ve Zeit gibi dünya çapında birçok dergi ve gazete; Random House, Penguin ve De Geus gibi seçkin yayınevleri eserlerine yer verdi.

Altınok, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde lisans ve yüksek lisans programlarında akademisyen olarak görev almaktadır.

Altınok'un listesinin tümüne aşağıdan da göz atabilirsiniz:

_Engels, F., & Dutt, C. P. (1935). The housing question (Vol. 23). New York: International Publishers. (Konut Sorunu)

_Castells, M., (1978). City, Class And Power, St. Martins Press, New York.

_Berman, M., (1982). All that is Solid Melts into Air: The Experience of Modernity, NewYork: Verso. (Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor)

_Harvey, D., (1993). Social Justice and the City, Blackwell Publishers, Oxford. (Sosyal Adalet ve Şehir)

_Merrifield, A. (2002), Metromarxism: A Marxist Tale of the City, New York: Routledge.

_Işık, O. ve Pınarcıoğlu, M. M., (2002). Nöbetleşe Yoksulluk; Sultanbeyli Örneği, İkinci Basım, İletişim Yayınları, İstanbul.

_Lefebvre, H. (2003). The urban revolution. U of Minnesota Press. (Kentsel Devrim)

_Tekeli, İ., (2010). Akılcı Planlamadan, Bir Demokrasi Projesi Olarak Planlamaya, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul.

_Harvey, D. (2012). Rebel cities: From the right to the city to the urban revolution. Verso books. (Asi Şehirler)

_Brenner, N., Marcuse, P., & Mayer, M. (2012). Cities for people, not for profit: an introduction. In Cities for people, not for profit (pp. 13-22). Routledge. (Kâr İçin Değil Halk İçin - Eleştirel Kent Teorisi ve Kent Hakkı)

_Harvey, D., (1996). Justice, Nature and the Geography of Difference, Blackwell Publishers, Oxford.

_Şengül, H.T., (2009). Kentsel Çelişki ve Siyaset; Kapitalist Kentleşme Süreçlerinin Eleştirisi, 2. Basım, İmge Kitabevi, Ankara.

_Lefebvre, H. (1991). The Production of Space, Donald Nicholson-Smith trans., Oxford: Basil Blackwell. Originally published 1974. ISBN 0-631-14048-4. (Mekanın Üretimi)

_Purcell, M. (2008). Recapturing democracy: Neoliberalization and the struggle for alternative urban futures. Routledge.

_Klein, N., (2007). The Shock Doctrine: The Rise Of Disaster Capitalism, Metropolitan Books, Henry Holt and Company, New York. (Şok Doktrini & Felaket Kapitalizminin Yükselişi)

_Brenner, N. Implosions/explosions: Towards a Study of Planetary Urbanization., 2014. Print. Introduction.

_Heynen, N., Kaika, M., Swyngedouw, E. (2007). In the Nature of Cities: Urban Political Ecology and the Politics of Urban Metabolism. Urban Geography, 28(2), 206-208.

_Alexander, C. (1977). A pattern language: towns, buildings, construction. Oxford University Press.

_Geray, C., (2010). “AKP ve Konut: Toplumsal Konut Yöneltisi Açısından TOKİ Uygulamaları”, Derleyenler: İlhan Uzgel, Bülent Duru, Phoenix Yayınları, Ankara: 743-753.

_Bookchin, M., (1999). Kentsiz Kentleşme; Yurttaşlığın Yükselişi ve Çöküşü, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.