Klasik kutu oyunlarının modern tasarımları

Origins’in satranç ve dama seti.
Origins’in satranç ve dama seti.

Tasarımcılar, bolca vakit geçirilen klasik kutu oyunlarına modern tasarımlarıyla yeni bir soluk getiriyor. Modern tasarımlara sahip kutu oyunları, eski tasarımların özünü korurken onları daha eğlenceli ve heyecan verici bir hale getiriyor. Bu listedeki her oyun, kullanıcıların anılarını canlandırarak onları eğlenceli bir yolculuğa çıkarıyor.

Covid-19 salgını, insanların yaşam alanını evleriyle sınırlandırdı. Bir süre sonra, zamanın çoğunu evlere kapalı şekilde geçirmek herkes için sıkıcı bir hal aldı. Zamanı değerlendirmek ve günü geçirmek için ise farklı ve ilginç yollar aranmaya başlandı.

Çoğunlukla evlerde geçen bir yılın sonunda eski oyunlar, modern tasarımcıların ellerinden yeni halleriyle karşımıza çıktı. Kutu oyunları, kullanıcılara kaliteli zaman geçirmenin ve eğlenmenin verimli bir yolunu sunuyor. İster satranç ister Monopoly ister diğer klasikler olsun kutu oyunları; insan beynini, kreatifliğe ve kelime dağarcığını kullanmaya teşvik ediyor.

Origins’in Satranç ve Dama Seti

Origins’in satranç ve dama seti.
Origins’in satranç ve dama seti.

Origins, herkes tarafından bilinen klasik satranç tahtasını yeniden tasarladı ve taşların görsel estetiğini yorumladı. Origins, satranç setini tasarlayan ne ilk ne de son marka; tasarımcılar sürekli yeni satranç seti tasarımları üzerinde çalışıyor. Gökdelenlerden popüler TV karakterlerine, efsanevi yaratıklardan soyut şekillere kadar birçok satranç seti bulunuyor. Ancak Origins’in satranç ve dama seti, yoğun rekabete rağmen tasarım fikriyle kalabalıktan sıyrılıyor.

Origins’in satranç ve dama seti.
Origins’in satranç ve dama seti.

Satranç ve dama seti bir bütün olarak zarif ve sade hatlardan oluşuyor. Satranç taşlarının tasarım dili, seti öne çıkarıyor. Taşlar, her bir karakterin rolünü veya tahtada nasıl hareket edeceklerini temsil eden basit ve soyut biçimlerden meydana geliyor. Örneğin atlar, yön hareketlerini belirtmek için L şeklinde kesiliyor. Taşların rolleri doğrultusunda tasarımlar yapılıyor ve dikdörtgen bloklardan oluşuyor. Bunlar aynı zamanda dama taşları olarak da kullanılabiliyor.

GEMJI

Margarit Ralev’in tasarımı GEMJI.
Margarit Ralev’in tasarımı GEMJI.

GEMJI, temel bir oyun sistemi olarak tanımlanıyor. GEMJI’nin karoları, tüm yaş gruplarındaki çeşitli kullanıcılar için birden fazla oyun türü tasarlamaya ve oynamaya olanak sağlıyor. Küçük yaşlardaki GEMJI kullanıcıları, parçaları labirentler oluşturmak için kullanabiliyor. Gençler, karmaşık üç boyutlu modeller oluşturmak için birden fazla karoyu birleştirebiliyor.

Margarit Ralev’in tasarımı GEMJI.
Margarit Ralev’in tasarımı GEMJI.

GEMJI, daha az kreatiflik gerektiren belli geleneksel oyunlara da dönüşüyor. GEMJI'nin siyah-beyaz karoları; satrançtan damaya, Jenga’dan Go’ya, Mahjong’dan tavlaya kadar birçok oyunu oynamak için kullanılabiliyor. GEMJI kutu seti, 70 adet çift renkli manyetik karo içeriyor. Ayrıca GEMJI’nin kendi orijinal oyunları dahil, 30'dan fazla oyundan oluşan bir oyun kitabı ve gelecekteki güncellemelerle daha birçok oyun vaat eden bir çevrimiçi uygulaması bulunuyor.

Infinity Game Table

Arcade1Up’ın tasarımı Infinity Game Table.
Arcade1Up’ın tasarımı Infinity Game Table.

Arcade1Up firması; Pac-Man, Frogger, Mortal Kombat, TMNT, Street Fighter, Galaga gibi kabin tarzı arcade oyunları ile tanınıyor. Son olarak Infinity Game Table’ı tasarlayan Arcade1Up, Infinity Game Table ile oyun mobilyalarının nihai halini sunuyor.

Arcade1Up’ın tasarımı Infinity Game Table.
Arcade1Up’ın tasarımı Infinity Game Table.

Infinity Game Table; kutu oyunlarının oynandığı veya yapboz parçalarını bir araya getirildiği sehpa gibi tasarlanıyor. Ürünün yüzeyine yerleşik dokunmatik bir ekran bulunuyor. Ekran; Monopoly, Yahtzee, Scrabble, Trivial Pursuit, Candyland, Hungry Hippos, Tic Tac Toe ve benzeri diğer birçok kutu oyununun oynanmasına imkan sunuyor. Infinity Game Table, oyunlardaki ilerlemeyi sanal olarak kaydediyor. Bu sayede yarıda bırakılan oyuna, başka bir zamanda devam edilebiliyor. Klasik kutu oyunlarını, sonra devam etmek üzere yarıda bırakmak pek mümkün olmadığından; Infinity Game Table kullanıcılara bu açıdan kolaylık sağlıyor.

Pantone: The Game

Scott Rogers’ın Pantone için tasarladığı Pantone: The Game.
Scott Rogers’ın Pantone için tasarladığı Pantone: The Game.

"Pantone: The Game", Pantone’un çeşitli renk örneklerine farklı bir işlev kazandırıyor. Pantone’un renk örnekleri aracılığıyla görüntüleri tasvir etme becerisi üzerine oynanan oyun seti; 15 farklı renkte 60 kartela seti ve 132 karakter kartı ile birlikte geliyor. Oyunun işleyişi, soru kartının okunması ve Pantone’un renk örnekleri kullanılarak karttaki karakterin anlatılması üzerine kuruluyor. Pantone: The Game, bir nevi Taboo benzeri bir kurgu üzerinden ilerliyor.

Pantone: The Game’de Donald Duck anlatımı.
Pantone: The Game’de Donald Duck anlatımı.

Pantone: The Game, renk meraklılarını oyun keyfi ile birleştiriyor. Renk örnekleri, dünyanın önde gelen renk uzmanı Pantone'dan alınıyor. Her renk, koduyla birlikte kartlardaki yerini alıyor. Soru kartlarında Donald Duck, Deadpool ve Donal Trump gibi popüler kültürden karakterler bulunuyor.

Baduk

Joonho Sung tasarımı Baduk.
Joonho Sung tasarımı Baduk.

Baduk veya diğer adıyla Go, oyuncular arasında binlerce yıldır rekabetin artmasına neden olan stratejik bir kutu oyunu ve bilinen en eski kutu oyunları arasında yer alıyor. Joonho Sung, özgün Asya klasiği olan oyuna, fütürist bir hava katıyor. Tasarım, oynamak için çok sayıda Go taşı gerektirmesinin aksine, "taşların" konumunu göstermek için ışığın çekici ve görünür özelliklerini kullanıyor.

Joonho Sung tasarımı Baduk.
Joonho Sung tasarımı Baduk.

Işıklarla taş yerlerinin gösterimi, sadece kolay anlaşılır bir dil oluşturmakla kalmıyor. Özünde ahşap ve taş malzemelerden oluşan oyun, ışık kullanılarak ilgi çekici ve etkileyici bir görsel oluşturuyor. Yeni tasarım, köklü bir geçmişe sahip olan Baduk’u 21. yüzyıla taşıyor. Oyunun her bir öğesi, birbirini tamamlayacak ve oyun deneyimini yükseltecek şekilde tasarlanıyor.

Gridopolis

Dave Schultze tasarımı Gridopolis.
Dave Schultze tasarımı Gridopolis.

Gridopolis, Dave Schultze tarafından tasarlandı. Schultze, kutu oyunlarının kısıtlayıcı ve tekrarlayıcı bir sistemde olduğuna düşünerek bunun aksini sağlaması için Gridopolis’i tasarladı. Gridopolis, 3 boyutta var olan dinamik bir oyun yüzeyinde oynanıyor ve çok seviyeli oyun yüzeyi oluşturmak için bireyleri, hayal gücünü kullanmaya teşvik ediyor.

Gridopolis'in esnek kuralları, kullanıcıların kendi oyunlarını ve stratejilerini kurmalarını sağlıyor.
Gridopolis'in esnek kuralları, kullanıcıların kendi oyunlarını ve stratejilerini kurmalarını sağlıyor.

Gridopolis, başta verilen oyun alanıyla sınırlı kalmıyor. Oyunun uzunluğuna ve karmaşıklığına bağlı olarak, oyun sahası değiştirilebiliyor. Oyun, ilerledikçe sahanın genişletilmesine izin veriyor ve oyuna birçok farklı özellik katıyor. Kutu seti bir dizi oyun yönergesiyle birlikte geliyor. Ancak Schultze, kullanıcıları kendi kurallarını ve stratejilerini geliştirmeye teşvik ediyor. Gridopolis, oyuncuya kendi oyun tahtasını oluşturma ve kendi oyununu tasarlama olanağı sağlıyor.

Story Creator

Sam Corporation tasarımı Story Creator.
Sam Corporation tasarımı Story Creator.

Story Creator (Hikaye Oluşturucu, ebeveynlerin çocuklarına hikayeler okumasına alternatif sunuyor ve çocuğu yazarın yerine koyarak kendi hikayesini oluşturmasını sağlıyor. Story Creator’da; arka plan kartları, olay örgüsü kartları ve karakter kartları yer alıyor. Bu kartlar çocuğun kendi hikayesini istikrarlı bir şekilde oluşturmasına yardımcı oluyor. Arka planlar değiştikçe, yeni olay örgüleri ortaya çıkıyor ve sürekli yeni karakterler hikayeye dahil oluyor. Böylece işler daha ilginç hale geliyor.

Story Creator’ın örgüsü.
Story Creator’ın örgüsü.

Son olarak, hikaye bir doruk noktası ve finalle sona erdiriliyor. Bu da olay örgüsünün çözülmesine ve tüm karakterlerin mutlu sonlarına -ya da hikaye sahibi çocuk nasıl son isterse- kavuşmasını sağlıyor. Story Creator, çocukların hayal güçlerini kısıtlı süre içerisinde harekete geçirmelerini hedefliyor. Hikayeler geliştikçe, çocuklar hızlı olmaya ve hikayenin akışını sürdürmeye teşvik ediliyor.

Square Off

Bhavya Gohil ve Atur Mehta tasarımı Square Off, online satrancı fiziksel bir şekilde oynamayı sağlıyor.
Bhavya Gohil ve Atur Mehta tasarımı Square Off, online satrancı fiziksel bir şekilde oynamayı sağlıyor.

Square Off, Bhavya Gohil ve Atur Mehta tarafından kuruluyor. Square Off, insanların kutu oyunlarını daha önce hiç olmadığı şekilde oynamalarını hedefliyor. Square Off’un sunduğu satranç takımları, aynı anda hem çevrimiçi hem de fiziksel olarak satranç oynamayı sağlıyor. Farklı bir ülkedeki veya saat dilimindeki rakip oyuncunun hamleleri, doğrudan elektronik tahtada tetikleniyor ve taşlar fiziki olarak hareket ediyor.

Square Off 2021’de, yuvarlanabilir satranç setini piyasaya sürmeyi hedefliyor.
Square Off 2021’de, yuvarlanabilir satranç setini piyasaya sürmeyi hedefliyor.

Pürüzsüz bir yüzey ve yüksek kaliteli oyun parçaları içeren oyun takımı taşınabiliyor. Zorluk ayarına izin veren Square Off’un dahili bir yapay zekası da bulunuyor. Hatta sistem, etkileşim kurabileceğiniz Viktor adıyla anılan bir antrenman koçu içeriyor. Ürün kullanıcıyla rekabet ediyor, rehberlik ediyor ve nasıl daha iyi bir oyuncu olabileceğinize yardımcı oluyor.

Cheerble

Cheerble.
Cheerble.

Kediler; uyarılmaya, hareket etmeye ve her seferinde daha zorlu bir uğraşa ihtiyaç duyuyor. Kediler, onlar için uyarlanmış ürünler yerine evlerdeki eşyalara ilgi duyuyor. Kedilerin davranışlarından yola çıkan Cheerble firmasının tasarımcıları, kediler için pek görülmemiş bir kutu oyunu tasarlıyor. Sürekli olarak bir kedinin merakını uyandırmak için tasarlanan Cheerble, oyun sahası ve elektronik bir top içeriyor.

Cheerble sahası, oluklu mukavva yüzeyi ile kedilerin tırmalama ihtiyacına da alternatif bir yüzey sağlıyor.
Cheerble sahası, oluklu mukavva yüzeyi ile kedilerin tırmalama ihtiyacına da alternatif bir yüzey sağlıyor.

Cheerble oyununun merkezinde, bir fare gibi hareket eden sentetik fiber kaplamalı, dayanıklı elektronik bir top yer alıyor. Yerleşik motorlara ve ışıklara sahip top, üç seviyeden birine ayarlanıyor ve düzensiz şekilde etrafta dolaşıyor. Bu sayede kedinin dikkatini çekiyor. Titreşimli top, oyun tahtasında hareket ederek dönüyor. Kedinin ise avcı edasıyla topun peşinde dolanması hedefleniyor.

Tic Tac Toe- XOX

Anna Rabinowicz tasarımı “Afora Wood and Gemstone Tic Tac Toe”.
Anna Rabinowicz tasarımı “Afora Wood and Gemstone Tic Tac Toe”.

Tic Tac Toe veya diğer adıyla XOX oyununun tarihi, milada kadar dayanıyor. Tic Tac Toe diğer örnekler gibi bir kutu oyunu değil. Yine de birçok çocuk, arkadaşıyla eğlenmek ve vakit geçirmek için sınıf sıralarında veya defter arkasında bu oyunu oynuyor. Küçük strateji oyunu, saniyeler içerisinde bitiyor ancak onlarca farklı kombinasyonla sonuçlanabiliyor.

Doğal taş ve ahşap dokusu, her üründe farklı bir görünüm sunuyor.
Doğal taş ve ahşap dokusu, her üründe farklı bir görünüm sunuyor.

Anna Rabinowicz’in kurduğu ANNA New York firması, Tic Tac Toe oyununu stil sahibi bir ürün olarak sunuyor. Ürün, evde oynamak için zemin oluşturuyor. Mor kuvars taşlar ve Milpa Burl ağacı, zanaatkarlar tarafından elle şekillendiriliyor. Ürünün hem ahşap kısmı hem de taş kısmı geri dönüştürülerek üretiliyor. Bu sebeple her parça, doğal yüzeylerin sahip olduğu özgün desenlerle farklılaşıyor.

Jonathan Adler tasarımı pirinç Tic Tac Toe seti.
Jonathan Adler tasarımı pirinç Tic Tac Toe seti.

Scrabble

Jonathan Adler bu oyunu, evin dekoratif bir unsuru olacak şekilde tasarlıyor. Yivli mermer taban, pirinçten yapılan oyun parçalarına zemin oluşturuyor. Oyun parçaları, döküm pirinçten imal ediliyor ve elle parlatılıyor. Sarı pirinç parçalarının, zamanla daha iyi görünmesi hedefleniyor.

Andrew Clifford Capener tasarımı Scrabble Typography Limited Edition.
Andrew Clifford Capener tasarımı Scrabble Typography Limited Edition.

Andrew Clifford Capener, Scrabble’ın klasikleşmiş fontundan ve kimine göre monotonlaşmış renklerinden sıkılanlar için tipografik bir versiyon tasarladı. Tasarım, çeşitli yazı fontları içeriyor ve estetik açıdan farklı bir oyun zemini oluşturuyor.

Scrabble Typography Limited Edition 2.
Scrabble Typography Limited Edition 2.

Scrabble Typography Limited Edition, eski ama sevilen oyunu canlandırmayı amaçlıyor. Set, müşterinin seçtiği bir veya daha fazla yazı tipini içeriyor. Scrabble’ın oyun zemini ve iç kutu ceviz ağacından; dış kutu ise huş ağacından yapılıyor. Zemini oluşturan 6 parça birbirlerine mıknatısla birleşiyor. İlk serinin ardından kısa bir süre sonra Capener, aynı isimle tasarımının ikinci versiyonu oluşturuyor. Tasarımcı, ikinci seriye küçük değişiklikler ve eklemeler yapıyor.

ONOPO

Matthew Hollett tasarımı ONOPO.
Matthew Hollett tasarımı ONOPO.

Matthew Hollett, Monopoly’nin minimalist versiyonunu tasarladığı oyuna, ONOPO adını verdi. Konsept tasarım, ikonik kutu oyununu görsel olarak basitleştiriyor. Oyunu anlaşılır kılma çabasıyla yer adlarını ve diğer gerekli olmayan unsurları kaldırıyor. ONOPO ismi de orijinal Monopoly isminin kısaltmasından oluşuyor.

ONOPO oyun kartları.
ONOPO oyun kartları.

Orijinal oyunda, ikonografik bir sistem kullanılıyor. Bu yüzden benzer şekilde orijinal kartlardaki tüm metinler için de ikonografik bir sistem oluşturuluyor. Farklı alan türleri için oluşturulan semboller, oyun kartlarında karşılık buluyor. Hollett, oyunun görünümünü yeniden ele alıyor. Orijinal tasarımın belirli unsurlarını bırakmak da projenin bir bakışta anlaşılmasını kolaylaştırıyor.