Konik çatı: Kaleidoscope

The Kaleidoscope.
The Kaleidoscope.

Inrestudio, Vietnam'ın Quang Binh eyaletinde bir maden şirketi için konik beton çatıya sahip bir ofis ve konut binası tasarladı. Kaleidoscope adlı bina, Hoang Long Mineral tarafından işletilen bitişik bir tesisteki çalışanlar için çalışma alanı ve konaklama sağlıyor.

Kuşbakışı görünüm.
Kuşbakışı görünüm.

Vietnam mimarlık ofisi Inrestudio tarafından tasarlanan 960 metrekarelik Kaleidoscope, Vietnam'ın merkezindeki bir fabrika sahasında hem ofis hem de konaklama alanı olarak kullanılıyor. Binanın bulunduğu bölge sert iklimi ile biliniyor; kurak mevsim boyunca sıcak rüzgârlar esiyor ve yağışlı mevsimlerde tayfunlar ve sel baskınları sıklıkla görülüyor.

"Proje, sert tropik iklimden korunan bir alan oluşturmayı ve çeşitli mimari cihazlar aracılığıyla kullanıcının doğa ile temasını artırmayı hedefliyor." -Inrestudio

Cephe görünümü.
Cephe görünümü.

Vietnam'ın Quang Binh eyaletinde uzak bir bölgede yer alan bina, farklı yön ve zamanlarda sürekli değişen manzaraların rahatça görülebilmesi için tepe ile deniz arasında bir konuma yerleştiriliyor. Sert tropik iklimden korunan bir alan oluşturmanın yanı sıra çeşitli mimari yöntemler aracılığıyla kullanıcının doğa ile temasının artırılması hedefleniyor. Işığı tasarımda ana faktör olarak alan stüdyo, sürekli değişen doğal ışık koşullarına izin veren merkez ofisin kavernöz kalitesini göz önünde bulunduruyor.

Farklı zamanlarda değişen manzara.
Farklı zamanlarda değişen manzara.
GIF Farklı zamanlarda değişen manzara.
GIF Farklı zamanlarda değişen manzara.

Onikigen bir plan üzerine çizilen bina, her üçgen hacmin ayrı odalara ayrıldığı oldukça kompakt bir plana sahip. Üçgen odalarla çevrili merkezi alan, zemin katta açık alan, birinci katta ise geniş bir ofis alanı olarak kullanılıyor. Binanın ana işlevi, alanı zemin neminden koruyan yüzer bir levha üzerine yerleştirilmiş olması oluyor.

Ofis.
Ofis.

Tasarımın en ikonik parçası, katlanır bir şekilde tasarlanmış olan beton çatısı olarak gösteriliyor. Bunun için Vietnam'da geleneksel bir çiftçi şapkası olan “nón lá”dan ilham alınıyor. Çift katlı çatı arasındaki havalandırma boşluğu, güneş ışığına karşı ısı yalıtkanı işlevi görürken, derin saçaklar, merkezi mekânın pencerelerinin yağışlı havalarda bile açık kalmasını sağlıyor.

Binanın delikli havalandırma bloklarına sahip cephesi.
Binanın delikli havalandırma bloklarına sahip cephesi.

Binanın cephesi delikli havalandırma blokları ile güçlendiriliyor. Stüdyoya göre, bu delikli bloklar "Tropikal bölgelerde yaygın yapı elemanları olarak biliniyor, sadece çevresel faktörleri hafifletmekle kalmıyor, aynı zamanda etkileyici ışık desenleri de oluşturuyor." Bu bloklar, iç mekânlara mahremiyet sağlamak için üçgen hacimlerin dış yüzeylerini tanımlayan özel yapım prekast havalandırma blokları kullanılıyor.

Konfigürasyon.
Konfigürasyon.

Stüdyo, özel ve ortak alanlardan oluşan yedi üçgen hacim kullanarak tüm fonksiyonları tek bir çatı altında toplamayı amaçlıyor. Hacimlerin içi, yatak odaları ve özel ofisler gibi kapalı iç mekânları barındırırken hacimler arasındaki boşluk, merkez ofis ve salonlar gibi toplama işlevlerini görüyor. Inrestudio projeyi "Gündüzden geceye geçiş ile birlikte binanın işlevi çalışmaktan yaşamaya-barınmaya dönüyor." şeklinde ifade ediyor.

 Bina ve çevre ilişkisi.
Bina ve çevre ilişkisi.

"Binanın aydınlatma tasarımı, çevredeki doğal peyzaja zarar vermeden hassas bir şekilde tercih edilip konumlandırılıyor." - Inrestudio

İnşaat esnasında bir görüntü.
İnşaat esnasında bir görüntü.

Tamamlanması beş yıl süren Kaleidoscope’un inşaatı, Vietnam'ın en büyük şehri olan Saigon'dan deneyimli inşaatçılar ve deneyimli yerel çiftçi inşaatçılardan oluşan karma bir ekip tarafından gerçekleştiriliyor.

"Proje sadece müşterinin inisiyatifini ve memleketine bağlılığını sembolize etmekle kalmıyor, aynı zamanda yerel işçiliğin gelişimine katkıda bulunuyor ve kırsal inşaat potansiyeline de bir pencere sunuyor." - Inrestudio

Plan 1F.
Plan 1F.
Plan 2F.
Plan 2F.
Boyuna kesit.
Boyuna kesit.
Mimarlar

Inrestudio/ Kosuke Nishijima

Alan

960m2

Yıl2022
Fotoğraflar

HiroyukiOki

Baş mimar

KosukeNishijima

İnşaat

HoangMy SG

Aydınlatma danışmanı

nanoHome

Konum

QuangBinh Province, Vietnam