Manhattan Upper East Side Finans Bölgesi’nde bir aktivite alanı: East River Kıyı Düzenlemesi

East River Sahili.
East River Sahili.

SHoP Mimarlık Ofisi tarafından Manhattan’ın Aşağı Doğu Yakasında tasarlanan, East River kıyı düzenleme projesi, nesillerdir potansiyeli göz ardı edilen kıyının canlandırılması adına büyük önem taşıyor. Finans bölgesine yakınlığı nedeniyle taşıdığı çarpıcı potansiyelin, güçlü bir şekilde açığa çıkarıldığı bu proje hem kullanıcılarına hem de ziyaretçilerine çok katmanlı bir aktivite alanı sunuyor.

SHoP Mimarlık Ofisi 2004 yılından beri Manhattan’ın Aşağı Doğu Yakasında çeşitli kıyı düzenlemeleri yapıyor. Projeleri, finans merkezini ve South Street Limanı’nı bağlayan bu potansiyel sahibi önemli kıyıyı canlandırıyor ve hizmet donatıları ekleyerek hizmete geri kazandırıyor. Bu düzenlemeler yeni parkları, oyun alanlarını, köpek alanlarını, bisiklet yollarını, rekreasyon iskelelerini ve belli odak noktalarında olmak üzere çeşitli yeme-içme, eğlence yapılarını içeriyor. Master planında her ölçek ayrı ayrı çalışılan proje, her ölçeğin ilişki içinde olduğu birimler ile entegre şekilde tasarlanıyor.

East River Kıyı Düzenlemesi Master Plan.
East River Kıyı Düzenlemesi Master Plan.
Açık hava oturma alanları.
Açık hava oturma alanları.

Uzun yıllar ihmal edilen bu sahilin düzenlenmesinin bir parçası olarak tasarlanan iskele, Pier 15, 19. yy. New York’undan ilhamla yapılıyor. 50.000 metrekare olan proje, zemin katında suya erişen bir alan oluşturmanın yanı sıra denizcilik eğitim merkezi, bir kafe ve yürüyüş yolları içeriyor. Eklenen ikinci katı ile yıllardır önemsenmeyen nehrin seyrini odağına alıyor.

Su kenarındaki yüksek oturma birimleri
Su kenarındaki yüksek oturma birimleri

Su kenarındaki yüksek oturma birimleri, ziyaretçilere ve finans merkezi çalışanlarına istirahat ve seyir alanı oluşturuyor. Oturma birimlerinin önlerindeki korkuluklar, bilgisayar, telefon gibi özel eşyaları güvenle kullanmayı sağlarken ayrıca konforlu bir şekilde çalışmaya devam etme olanağını sağlıyor.

Suya erişim sağlayan merdiven.
Suya erişim sağlayan merdiven.

Wall Street'in su ile buluşmasını sağlayan merdiven ziyaretçiler tarafından dinlenme alanı olarak tercih ediliyor. Alt basamaklar suyun yükseldiği dönemlerde suya güvenli yükselme kademeleri oluşturuyor.

Giriş alanı.
Giriş alanı.

Ana caddenin altında kalan alan uygun işlevler ile entegre edilerek canlanıyor. Bu tasarımlar ile Pier 15, işleyen bir iskeleye dönüşerek East River kıyısının yaşayan bir parçası oluyor.

Giriş alanı.
Giriş alanı.
Manzaraya yönelim.
Manzaraya yönelim.
Gece görünüşü.
Gece görünüşü.
Proje

SHoP Architects

Proje yılı2022
Fotoğraf

Magda Biernat

Proje yeri

East River, New York, United States

Ödüller

2008 ARCHITECT Progressive Architecture Awards, 2013 AL Light & Architecture Design Awards