Marcel Breuer'in brütalist başyapıtı otele dönüşüyor: Hotel Marcel

Becker + Becker, tarihi ofis ve ar-ge yapısını Hotel Marcel’e dönüştürüyor.
Becker + Becker, tarihi ofis ve ar-ge yapısını Hotel Marcel’e dönüştürüyor.

Marcel Breuer'in Pirelli Tire Building olarak bilinen ikonik brütalist tasarımı, Becker + Becker tarafından restore edilerek sürdürülebilir bir otele dönüştürülüyor. Hotel Marcel projesi ile atıl durumdaki önemli yapının özellikleri korunurken bölgesini geliştirmesi planlanıyor. Tamamen elektrik enerjili olacak otel, bu konuda Amerika’da ilk olacak.

Yapının üstteki 4 katı alttaki katlar üzerinde uçuyormuş gibi gözüküyor.

1967'de Marcel Breuer tarafından tasarlanan brütalist yapı 1970 yılında tamamlanıyor ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Connecticut eyaletinin ikinci büyük şehri New Haven’de yer alıyor. Armstrong Rubber için yapılan yapı, 1988’de Pirelli’nin şirketi satın almasıyla el değiştiriyor. 2003 yılında ise IKEA yapıyı satın alıyor ancak üzerinde afiş sergilemek dışında yapıyı kullanmıyor. Uzun yıllardır kullanılmayan yapı 2019 yılının sonunda mimar ve yerel geliştirici Bruce Redman Becker tarafından 1,2 milyon dolara satın alınıyor.

Yapı limana, tren istasyonuna, otoyola ve şehir merkezine yakın konumlanıyor.
Yapı limana, tren istasyonuna, otoyola ve şehir merkezine yakın konumlanıyor.

Otelin tamamlandıktan sonra planlanan görselleştirmesi.
Otelin tamamlandıktan sonra planlanan görselleştirmesi.

Pirelli Tire Building veya yeni adıyla Hotel Marcel, New Haven’ın giriş kapısı olarak tanımlanan limana, tren istasyonlarına ve ana otoyollara yakın konumuyla öne çıkıyor. Yapının tarihi açıdan barındırdığı yüksek mimari değerle birlikte konum avantajı ile Becker + Becker yapının sahip olduğu önemli potansiyeli görüyor. Marcel Hotel geliştirmesi 2020 yaz aylarında başladı ve 2022 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması öngörülüyor.

Yapının bazı katlarında ayırıcı duvarlar bulunmaması dönüşümü kolaylaştırıyor.
Yapının bazı katlarında ayırıcı duvarlar bulunmaması dönüşümü kolaylaştırıyor.

Becker + Becker toplulukları zenginleştirmek ve canlandırmak için kentsel alanları dönüştürerek, tarihi binaları restore ederek sosyal ve çevresel gelişimi misyon ediniyor. Becker + Becker, Hotel Marcel projesinde geliştirici, planlayıcı ve mimar rollerini üstleniyor. Yapı içerisinde 165 oda, restoran, galeri ve buluşma alanı yapılması planlanıyor. İkonik yapının eşsiz mimari özellikleri ile yenilikçi teknikler bir araya getirerek pasif tasarım otelleri için bir model olması amaçlanıyor.

Becker, dönüşümün ardından bina kütlesinin %90'ının orijinal ve sadece %10'unun yeni malzemeler olacağını belirtiyor.
Becker, dönüşümün ardından bina kütlesinin %90'ının orijinal ve sadece %10'unun yeni malzemeler olacağını belirtiyor.

Yapının orijinal resepsiyon tasarımının eski fotoğrafı.
Yapının orijinal resepsiyon tasarımının eski fotoğrafı.

Pirelli Tire Building’in rehabilite edilerek mevcut mimari özellikleri geliştirilmesi planlanıyor. Yapının önceki sahibi IKEA, otopark alanı inşa etmek için yapının bir kanadını yıkıyor. Becker + Becker ise yapıyı geleceğe taşımayı hedefliyor. Yapının cephesini oluşturan prekast beton paneller, hava geçirmez olmadığı için uzun vadede donma-çözülmeye dayanamıyor ve bu durum yeni tekniklerle giderilmesi planlanıyor.

Planlanan yeni resepsiyon alanı görselleştirmesi.
Planlanan yeni resepsiyon alanı görselleştirmesi.

Yapının cephesi olduğu gibi korunuyor; yalıtım, hava ve buhar bariyerleri yalnızca binanın iç kısmına uygulanıyor. Pencere ve kapı açıklıklarında detay malzemeler tercih edilerek yoğuşma önleniyor. Pencere doğraması olarak tarihi doğramalara en yakın pencereler seçilerek hem hava geçirmezliği sağlanıyor hem de tarihi görsellik korunuyor.

Cepheyi oluşturan prekast beton paneller; hem yapıyı dinamik bir görsel oluşturuyor hem de yapının gölgelenmesini ve güneşten koruma sağlıyor.
Cepheyi oluşturan prekast beton paneller; hem yapıyı dinamik bir görsel oluşturuyor hem de yapının gölgelenmesini ve güneşten koruma sağlıyor.

Yapı içerisinde yeni havalandırma tesisatı kuruluyor. Sistem odalara ve ortak alanlara tamamen temiz hava verecek şekilde tasarlanıyor. Ayrıca karbondioksit (CO2) dedektörleri bulunuyor ve iç mekandaki hava değerleri ideal seviyede tutuluyor.

Yapının dönüşümünde geçmişten kalan kalıntılar olduğu gibi korunmak yerine geliştirilerek geleceğe hazırlanıyor.
Yapının dönüşümünde geçmişten kalan kalıntılar olduğu gibi korunmak yerine geliştirilerek geleceğe hazırlanıyor.

Yapıda ısıtma, soğutma ve aydınlatma için kullanılan elektriğin tamamı çatıya ve otoparka yerleştirilen güneş panellerinden elde ediliyor. Çatıdaki panellerin çıkışları ve LED aydınlatmalarda doğru akım kullanılıyor, bu sayede para tasarrufu sağlanıyor. Konuklar, odalarındaki panjurlardan apliklerin ışık şiddetine kadar her elektrikli etkeni kontrol edebiliyor.

Tasarlanan bar ve yemek alanı görselleştirmesi.
Tasarlanan bar ve yemek alanı görselleştirmesi.

Yapı Becker + Becker tarafından alınmadan önce IKEA’nın mülkiyetinde reklam panosu olarak kullanılıyor.
Yapı Becker + Becker tarafından alınmadan önce IKEA’nın mülkiyetinde reklam panosu olarak kullanılıyor.

Yapıdaki elektrik, havalandırma, yalıtım gibi geliştirmeler sayesinde Hotel Marcel neredeyse bir sertifika kütüphanesine sahip oluyor. Sürdürülebilir yeşil bina sertifikası LEED Platinum, yenilenebilir enerji sertifikası Net Zero, az miktarda sera gazı emisyonu sertifikası Energy Star ve pasif ev sertifikası EnerPhit kriterlerine uygun şekilde proje gerçekleştiriliyor.

Yapının orijinal ofis alanının eski fotoğrafı.
Yapının orijinal ofis alanının eski fotoğrafı.

Pirelli Tire Building, Hotel Marcel’e dönüştürülürken Marcel Breuer’in işlevsel olarak farklı unsurları ayırma kurgusu devam ettiriliyor. Breuer yapının ilk iki katı depo ve ar-ge olarak, üst katlar ise ofis olarak tasarlıyor. Aradaki boşluk ar-ge bölümündeki seslerin ofise erişmesini engelliyor. Otel kullanımında üst katlar odalara ve ilk iki kat kamusal alanlara dönüştürülüyor.

Suit oda tasarımı görselleştirmesi.
Suit oda tasarımı görselleştirmesi.

Otelin iç mekan dekorasyonu bir bütün olarak 1960’lardan çıkmış gibi gözükmesi yerine Marcel Breuer’in tasarım çizgisini yansıtması amaçlanıyor. Breuer dokunuşları, çelik boru kullanımında ve çeşitli Breuer tasarımı mobilyalarda kendini gösteriyor. İç mekanlar Dutch East Design ile ortaklaşa tasarlanıyor.

Hotel Marcel, tamamen elektrik altyapısı sayesinde yenilenebilir enerji sertifikası Net Zero’ya sahip Amerika’daki ilk otel olması hedefleniyor.
Hotel Marcel, tamamen elektrik altyapısı sayesinde yenilenebilir enerji sertifikası Net Zero’ya sahip Amerika’daki ilk otel olması hedefleniyor.

Mevcut yönetici ofislerini ve yönetim kurulu odalarını restore ediyor. Ancak Bruce Becker, brütalizmin mevcut özelliklerini devam ettirmenin soğuk bir atmosfer oluşturma durumundan bahsediyor. Soğuk bir atmosfer bir otel için istenmediğinden sıcak dokunuşlar yapılıyor. Breuer’in Bauhaus geçmişinden ilham alınarak iç mekanlarda Bauhaus tarzı benimseniyor.

Bruce Becker, otelin tamamen elektrikli enerji altyapısının 50 milyon dolarlık bir maliyeti olduğunu ancak zamanla kendini amorti edeceğini belirtiyor.
Bruce Becker, otelin tamamen elektrikli enerji altyapısının 50 milyon dolarlık bir maliyeti olduğunu ancak zamanla kendini amorti edeceğini belirtiyor.

Oda tasarımlarına bir yandan cephe desenlerini yansırken diğer yandan Bauhaus etkisi hakim oluyor.
Oda tasarımlarına bir yandan cephe desenlerini yansırken diğer yandan Bauhaus etkisi hakim oluyor.

Tamamen elektrik enerjili otel aynı zamanda elektrikli araba şarj istasyonu içeriyor.
Tamamen elektrik enerjili otel aynı zamanda elektrikli araba şarj istasyonu içeriyor.

Odalar çelik profil ve alçıpanlar ile ayrılıyor.
Odalar çelik profil ve alçıpanlar ile ayrılıyor.

Bruce Becker, otelin kamusal alanlarının herkese açık olacağını ve brütalist yapının çevresine sıcak samimi bir hizmet sunacağını belirtiyor.
Bruce Becker, otelin kamusal alanlarının herkese açık olacağını ve brütalist yapının çevresine sıcak samimi bir hizmet sunacağını belirtiyor.

Proje

Hotel Marcel

Mimar ve geliştirici

Becker + Becker

Konum

Amerika Birleşik Devletler, Connecticut, New Haven

Yıl

2020 (başlangıç), 2020 (hedeflenen tamamlama)

İç mimari

Becker + Becker, Dutch EastDesign

Alan

10,220 m²

Fotoğraf

Becker + Becker, Archives ofAmerican Art (eski fotoğraflar)