Modern sağlık hizmetlerine büyük katkı; yenilikçi ürünlerden 10 seçki

The Inflatable Strecher kullanım aşamaları.
The Inflatable Strecher kullanım aşamaları.

Koronavirüs salgınından sonra sağlığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha fark etmiş olduk. Tıp endüstrisi, böyle bir salgının bir daha tekrarlamamasının sağlamak için yeniliklerinde büyük sıçramalar yapıyor. Tasarımcılar, birçok alanda hastalara ve sağlık çalışanlarına büyük kolaylık sağlayacak birçok yeni tıbbi ürün tasarlıyor. Ödüllü şişme sedye tasarımından sürücüsüz tekerlekli sandalyeye kadar bu tasarımlar, sağlık ve tıp alanındaki çeşitli sorunların üstesinden gelmeyi hedefliyor.

1-The Inflatable Stretcher (Şişirilebilir Sedye)

Tayvan Shih Chien Üniversitesi'nde öğrenci olan Yu-Hsin Wu'nun şişirilebilir sedyesi, hali hazırda yaygın olarak kullanılan sedyenin yeni ve geliştirilmiş bir versiyonunu sunarak hastaların kaza mahallinden hastaneye daha güvenli ve güvenli bir şekilde nakledilmesini hedefliyor. Şişirilebilir Sedye, şişirilebilen yastıkları ile öne çıkan özgün tasarımıyla hastalara artırılmış koruma sağlıyor. Ayrıca acil müdahale gerektiren yaralanmaların tedavisinde kullanılmak üzere bir ilk yardım çantası bulunduruyor.

The Inflatable Strecher bilgilendirme panosu.
The Inflatable Strecher bilgilendirme panosu.

2-The AC1 Boot

Brooklyn merkezli ayakkabı markası MSCHF tarafından tasarlanan AC1 botu, ayak yaralanmasından sonra rehabilitasyonu daha hafif ve eğlenceli hale getirmeyi hedefliyor. Çıkarılabilir, suya dayanıklı neopren iç çorap astarı, kullanıcının ihtiyaçlarını karşılamaya ve rahat bir kullanım sağlanmasına yönelik olarak tasarlanıyor. Bu esnek, kalıplanmış kauçuk Aircast çizme, birçok noktasında marka logosunun bulunması sebebiyle tam olarak medikal bir bot olarak kabul edilmiyor. Ayakkabının gün boyu konforlu olmasını sağlamak için MSCHF, ayakaltı ve yüksek yer tutuşu sağlayan dış taban için patentli Wowcomfy teknolojili yastıklarla çevreleniyor.

The AC1 Boot.
The AC1 Boot.

3-Airy

Airy, omurganın yanal eğriliğini düzeltmek için tasarlanmış hafif, rahat, modaya uygun ve sürdürülebilir bir ortez olarak karşımıza çıkıyor. Tasarımcı, skolyozdan en çok etkilenen demografik genç bir grubun ihtiyaçları doğrultusunda bu ürünü hayata geçiriyor. Piyasada bulunan mevcut sırt korselerinin sorunlarını giderip yenilenmiş bir versiyon sunarak rahat ve gelişmekte olan vücutlara uyum sağlayan bir korse tasarlıyor.

 Airy.
Airy.

4-CHD-4

Konjenital kalp hastalığı, pek çoğumuzun farkında olmadığı ancak yaygın görülen bir doğum kusuru, ve her yıl yalnızca ABD'de 400.000'e yakın çocuğu etkiliyor. Bu hastalık hakkında ilham vermek ve farkındalık oluşturmak için görsel-işitsel el sanatlarıyla tanınan ve müzik teknolojisinde çalışan tasarımcı Love Hultén, Teenage Engineering ile işbirliği içinde bir davul makinesi tasarlıyor. CHD–4 olarak adlandırılan davul makinesi, çeşitli kalp hastalıklarından mustarip dört farklı çocuğun ekokardiyogramları (EKG'ler) kullanılarak yapılan ritimleri üreten, işlevsel, modüler bir tür sentezleyici olarak kullanılıyor.

CHD-4.n
CHD-4.n
CHD-4.
CHD-4.

5-Kubota’s Eyeglasses

Japon farmasötik girişimi Kubota, miyopluğu iyileştirebilen ve hatta tedavi edebilen özel gözlükler tasarlıyor. Kubota'nın giyilebilir tasarımı, ışığı kullanıcının retinasına belirli bir modelde yansıtan, kısa mesafelerde bulanıklaşmaya neden olarak daha uzağa bakmaya zorlayan bir dizi nano projektörle güçlendiriliyor. Bu, göz küresinin orijinal şekline geri dönmesine yardımcı oluyor ve kişinin görüşünün normale dönmesini sağlıyor. Kullanıcının gözlüğü günde birkaç saat, örneğin evde dinlenirken takması gerekiyor.

Kubota’s eyeglasses.
Kubota’s eyeglasses.

6-Cobi

Yaşlılar için kişisel bir hareketlilik aracı olan Cobi, yaşlı bir kişinin hayata karşı tutumunu olumlu yönde etkilemek ve hareket etmesini kolaylaştırmak için tasarlanıyor. Cobi ile, yaşlı neslin daha iyi, daha az bağımlı, hareketli bir yaşam sürmesi hedefleniyor. Son teknoloji bir tekerlekli sandalye oluşturmak için bir araya gelen ürün iki ana parçadan oluşuyor; bir yürüteç ve bir hareket cihazı. Üstelik Cobi, insan müdahalesine gerek duymadan çalışabiliyor.

Cobi.n
Cobi.n

7-Uray

İdrar analiz cihazı olan Uray’ın, sadece görünüşüne bakarak bu çağrışımı yapmak oldukça zor çünkü ürün bir duvara asıldığında neredeyse bir sıvı sabunluk gibi görünüyor ve rahatsız edici bir görüntü oluşturmuyor. Potansiyel sağlık sorunlarının analizi için idrar testi kolayca yapılarak birçok olası sağlık sorunundan kaçınmak mümkün olacak gibi görünüyor.

 Uray.
Uray.
Uray.
Uray.

8-The Multi Scoop Pro

Multi Scoop Pro, hastaların bulundukları yerden sedyeye taşımaya olanak tanıdığı için böyle adlandırılıyor. Yanlardan iki taraflı olarak açılabilen ürün, hastanın her iki tarafına da yerleştiriliyor ve birleştirildiğinde sedye tamamlanıyor. Daha az ciddi yaralanmaları olan hastalar için, Multi Scoop Pro basitçe bir tekerlekli sandalye olarak kullanılabiliyor ve tek bir sağlık çalışanının hastaları rahatça taşımasına olanak tanıyor.

The Multi Scoop Pro.
The Multi Scoop Pro.

9-The Medicine Delivery Drone

İlaç taşımak için özel olarak tasarlanan drone, bir eczane ile bir konut arasında seyahat ederek, hastanın herhangi bir çaba harcamasına gerek kalmadan ihtiyaç sahiplerine ilaçları bırakabiliyor. Drone, Çin'de uygulanan katı Kovid politikasının bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Bu gibi durumlarda drone, yakındaki eczaneler ve alıcılar arasında gidip gelerek reçete gereksinimlerini yerine getiriyor.

 The Medicine Delivery Drone.
The Medicine Delivery Drone.
 The Medicine Delivery Drone.
The Medicine Delivery Drone.

10-Gelassette

Gelassette adı verilen bu prototip, halihazırda kullanılmakta olanlardan çok daha sürdürülebilir bir COVID-19 testi! Bu yeni prototip, hiç plastik kullanmamasına rağmen test için gerekli bütün özellikleri bulunduruyor. Yapımında kullanılan malzeme diğer tıbbi teknolojilerde kullanılıyor ve tamamen biyolojik olarak parçalanabilir bir malzeme olarak karşımıza çıkıyor. Bu malzemenin 4 haftalık toprakta biyolojik bozunma ve 3 saatten daha az suda dağılabilirlik süresi, onu oldukça çevre dostu yapıyor.

Gelassette.
Gelassette.
Gelassette.
Gelassette.