Ormanda kamufle bir yapı: Qionglai Bambu Pavyonu

Qionglai Bamboo Pavyonu.
Qionglai Bamboo Pavyonu.

Qionglai Bambu Pavyonu, Baimo nehri köprüsünün kuzey ucunda, 100.000 dönümden fazla bambu ormanının yanında, küçük bir geleneksel kırsal toplulukta yer alıyor.

Linpan yerleşimleri yüzlerce yıldır Sichuan'ın batı kesimindeki geleneksel kırsal topluluklardan oluşuyor. Genellikle ormanlarla, özellikle de bambu ağaçlarıyla kaplı olan Linpan; ormanların, tarlaların, evlerin ve suyun organik bir birleşimini yansıtıyor. Bölge, toprak ile insanlar arasındaki uyumlu ilişkinin bir yansıması olarak görülüyor. Bu nedenle Song Hanedanlığının ünlü yerel şairi Su Shi şöyle söylüyor: “Yaşarken hiç bambu olmamasındansa yemekte hiç et olmaması daha iyidir.”

İki farklı yöne bakan çatılar.
İki farklı yöne bakan çatılar.

Geleneksel Çin kültüründe bambu, Doğu Medeniyetinin güzelliğinin bir simgesi olarak nitelendiriliyor. Bambu ormanlarının güzelliği denilince akla ilk gelen sakin patikalar, bambu ormanının derinliklerine uzanarak güneşin ağaçlarla dans ettiği ormanda yol gösteriyor. Başka bir açıdan bakarsak uçsuz bucaksız bambu ormanları, denizdeki dalgalar gibi manzaranın yumuşak kıvrımlarını takip ediyor. Bamboo Pavyonu tasarımı, bu anı yakalamayı, doğanın şekillendirdiği zarif kıvrımları tanımlamayı ve yakındaki bambu ormanının farklı katmanlarını ifade etmeyi amaçlıyor.

Bambu ormanının içinde kamufle olan yapı.
Bambu ormanının içinde kamufle olan yapı.

Bamboo Pavyonu üç farklı kimlik taşıyor. İlki, nefes kesen doğal güzellik hakkında kısa bilgilerin ve sergilerin bulunabileceği Bambu ormanının pitoresk manzarasına açılan bir ziyaretçi merkezi; ikincisi, nesiller boyu bambu kullanılarak üretilen, yerel işçiliği anlatan kültürel miras atölyelerine ev sahipliği yapıyor. Bunların yanı sıra, yerel sakinler için bir köy merkezi gibi çalışıp, halk toplantılarının gerçekleşebileceği alanlara kadar kullanıcılara çeşitli aktiviteler düzenleyebilecekleri mekanlar sunuyor.

Nehir, köprü ve yerleşim yeri arasında konumlanan yapı.
Nehir, köprü ve yerleşim yeri arasında konumlanan yapı.

Pavyon, UNO Architects ve Çin Southwest Jiaotong Üniversitesi (SWJTU) Lin Rong Studio işbirliği ile tasarlanıyor. Bina; nehir, köprü ve yerel bir köy arasına yerleşiyor.

Bambu kolonların oluşturduğu doku.
Bambu kolonların oluşturduğu doku.

Peyzajı ayıran iki çatıdan köyün girişine bakan, dünyanın her yerinden gelen konukları karşılıyor; diğeri ise başka bir yolculuğun başlangıcı olan bambu ormanına bakıyor. Birbirine kenetlenen bu iki çatı, ihtiyaç duyulduğunda kolayca açık hava sergi alanına dönüştürülebilen kamusal bir avlu oluşturuyor. Sergi alanı işlevinden önce bölge halkı tarafından dans pisti olarak kullanılıyor.

Abidevi giriş.
Abidevi giriş.

Tüm iç yapı malzemeleri ve ürünleri yakın topluluklardan geliyor. Yerel bambu, boyutu nedeniyle ana yapı olarak kullanılamıyor. Yerel halkın arka bahçesinde bulabileceği ve ikincil yapı olarak kullanabileceği, bambu gruplarına benzer bir desen tasarlanıyor. Cam cephedeki yansımayla birleşen yapı, sürekli bir bambu ormanında yürüyor hissi oluşturuyor.

Çatıların zemin ile birleşimi ve yükselişi.
Çatıların zemin ile birleşimi ve yükselişi.

Tasarımcılar yapının, sadece mimari güzelliği sergileyen bir yer değil, aynı zamanda kolektif hatıraları ve kültürel mirası koruyan bir yer olmasını, dünyanın her yerinden ziyaretçileri ağırlayarak yerel sakinlerle bir bağ kurmasını amaçlıyor.

Çatının alçalan kısmındaki kolon boyutu
Çatının alçalan kısmındaki kolon boyutu

Proje işvereni Chengdu Kültür Turizmi Geliştirme Grubu Co., Ltd., belediye yönetiminin stratejik planlaması doğrultusunda kurulan tamamen devlete ait bir kuruluş olarak Chengdu'nun kültür, turizm ve spor endüstrilerinin kaynak entegrasyonu, inşaatı ve işletilmesi, proje yatırımı ve finansmanı ile dış tanıtım sorumluluklarını üstleniyor.

Vaziyet planı.
Vaziyet planı.
Zemin kat planı.
Zemin kat planı.
Kesit üzerinde hacmin kullanımı.
Kesit üzerinde hacmin kullanımı.
Yan cephe.
Yan cephe.
Proje

Qionglai Bamboo Pavyonu

Proje yeri

Chengdu/Çin

Proje tipiPavyon
Proje ofisi

UNO Architects

Proje mimarları

Tao Dong, Chenxi Wang

Proje lideri

Rong Lin

Tasarım ekibi

Qingqing Yang, Kexuan Ning, Jianyuan Wang, Hanlin Li(Intern), Yunchen Lei, Rongpeng He, Yue Zhao, Hui Yuan

Yapısal tasarım

Kan Wang ( Project Leader), Jingjing Chen, Chaosong Chen, Pengze Qu

Yılı2022
Alan

638 m²