Parametrik tasarımla yerel mimarinin buluşması: Luum Tapınağı

Luum Tapınağı.
Luum Tapınağı.

Parametrik tasarımın yerel mimariyle buluştuğu projede, yapının topraksı kahverengi paletleri; duyuları yatıştırarak dingin bir meditasyon atmosferi oluşturuyor. Ağaçların oluşturduğu geniş gölgelik alanlardan süzülen yumuşak esinti, Luum Tapınağı’na giren ziyaretçileri dört bir yandan sarıyor.

Tulum ormanlarında bulunan Luum Tapınağı, Meksika merkezli CO-LAB Tasarım Ofisi tarafından tasarlanıyor. Korunmuş yerel bir ormanın içinde yer alan tapınağa sadece yürüyerek ulaşılıyor. Beş tarafı açık olan yapı; yoga, meditasyon, atölye çalışmaları ve toplantılar gibi çeşitli işlevler için kullanılıyor.

Luum Tapınağı, meditasyon için doğal bir ortam sunuyor.
Luum Tapınağı, meditasyon için doğal bir ortam sunuyor.

Beş adet katener kemeri, birbirini destekleyen tek bir sistem olarak çalışıyor. Bu birleşim, insanların birbirlerine olan bağlılığını simgeliyor. Aynı zamanda insanların birlikte çalışarak ve bir arada kalarak zorlukların üstesinden gelebileceğini hatırlatıyor. Projede, Luum Tapınağı’nın ana malzemesi olan bambu, parametrik yazılımla tasarlanarak yerel mimariyle buluşuyor. Parametrik yazılım sayesinde, pavyonun tasarımı için uygun açı ve referanslar bulunarak, çeşitli inşaat bileşenlerine ek destek sağlanıyor. Her tonoz, iki temel ve bir sıkıştırma halkası ile destekleniyor.

Tapınağın kuş bakışı görünümü.
Tapınağın kuş bakışı görünümü.

Kemerli bambu kirişlerin yapım aşaması.
Kemerli bambu kirişlerin yapım aşaması.

Yapının dış kabuğu, Zacate otu ile kaplanıyor. Bölgeye özgü Zacate (sazdan yapılan çatı) tabakası, tapınağı, yağmurdan ve güneşten korurken; yapının nemli ve tropikal iklimde nefes almasını sağlıyor. Tulum'daki Jungle Keva, Punta Caliza ve Habitas Tulum gibi bir dizi otel projesi de benzer yapıdaki sazdan çatılara sahip. Yerel inşaat teknikleri, modern tasarım teknikleri ve yerel zanaat işçiliği özenli bir kombinasyon ile tasarıma dahil ediliyor.

Beş açıklıktan biri.
Beş açıklıktan biri.

Tulum'un artan popülaritesi nedeniyle, çoğu emlak yatırımcısı bölgenin yoğun ağaçlık alanlarını yok ediyor. Mevcut düzenlemelerin dışında, inşa alanlarını genişletmek istiyorlar fakat CO-LAB Tasarım Ofisi, mevcut bitki örtüsünü koruyarak, doğal kaynakları tüketmekten kaçınıyor. Bu sebeple, bölge için yeniden ağaçlandırma programı uyguluyor.

Plan.
Plan.

Enine kesit.
Enine kesit.

CO-LAB Tasarım Ofisi, projenin inşası için gerekli olan bambuyu, proje alanına komşu olan Chiapa Eyaleti’nde yetiştiriyor. Böylece kamyonların sevkiyat sırasında, doğaya bıraktığı karbon ayak izi minimuma indiriliyor. Yapı, kasırga güçlerine direnecek şekilde hesaplanıp tasarlanıyor.

Üçgen desenlerin birleşim noktaları.
Üçgen desenlerin birleşim noktaları.

Bambunun sürdürülebilir bir malzeme olarak kabul edilmesinin ana nedeni, hasat döngüsü sırasında doğaya çok fazla oksijen bırakarak yüksek oranda karbondioksit emilimini yapması. Diğer bir özelliği ise güç/ağırlık oranının yüksek olması nedeniyle dokuma aşamasında kolaylık sağlaması.

Zacate tabakası çatının dış kısmını sarıyor.
Zacate tabakası çatının dış kısmını sarıyor.

Komşu Chiapas bölgesinde yetiştirilen bambu, sahada bükülüyor, vidalanıyor ve birbirine bağlanarak her bir parçanın birlikte çalışmasını sağlıyor. Kemerler ayağa kaldırıldıktan sonra, yapısal üçgen desenler birbirlerine bağlanıyor. Ardından sıkı dokunmuş iki bambu kafes tabakasına tutturuluyorlar.

Strüktürel katmanlar.
Strüktürel katmanlar.

CO-LAB Tasarım Ofisi bu projeyle, modern tasarım tekniklerini zanaatkarlık ile birleştiriyor. Böylece kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalan bazı el sanatlarını ve yaşam tarzlarını, yeniden canlandırılmasına katkı sağlıyor.

Tonozlar birleşerek tek bir yapı oluşturuyor.
Tonozlar birleşerek tek bir yapı oluşturuyor.

Proje

Luum Tapınağı

Tasarımcılar

Joana Gomes, Joshua Beck, Arturo Garza Espinosa, Rodrigo Arias Lopez, Thalia Velasco, Antonio Quintero, Alberto Avile

Konum

Tulum, Meksika

Müşteri

Luum Zama

Tamamlanma yılı

2019

Alanı

250 m2

Mühendislik

ING Esteban Morales

KAYNAK / 1-HTTPS://WWW.CO-LABDESİGNOFFİCE.COM/LUUM-TEMPLE 2- HTTPS://WWW.DESİGNBOOM.COM/ARCHİTECTURE/CO-LAB-LUUM-TEMPLE-CATENARY-ARCHES-BAMBOO-06-21-2019/ 3- HTTPS://WWW.STİRWORLD.COM/SEE-FEATURES-CO-LAB-DESİGN-OFFİCE-BUİLDS-LUUM-TEMPLE-A-CATENARY-BAMBOO-YOGA-PAVİLİON-İN-TULUM 4- HTTPS://WWW.DEZEEN.COM/2019/07/26/LUUM-TEMPLE-CO-LAB-DESİGN-BAMBOO-YOGA-PAVİLİON-TULUM/ 5- HTTPS://WWW.ARCHDAİLY.COM/919129/LUUM-TEMPLE-CO-LAB-DESİGN-OFFİCE?AD_MEDİUM=GALLERY