Plastik yoğurt kabından sandalye tasarımı: Restool

Restool.
Restool.

Rus tasarım stüdyosu Delo, plastik yoğurt kabı atıklarının geri dönüşümünden imal ettiği Restool adı verilen bir sandalye tasarladı. Plastik atıkların azalmasını amaçlayan tasarım, bu tür projeler için özel olarak Eburet Studio tarafından geliştirilen 3 boyutlu yazıcıyla üretiliyor. Restool geri dönüştürülmüş plastikten seri üretilerek aktif şekilde atıkları azaltıyor.

3 boyutlu yazıcının oluşturduğu katmanlar ince bir desen olarak gözüküyor.

Delo, dünya çapında önemli etkileri olan plastik atıklara dikkat çekmeyi ve atıkları azaltmayı amaçlıyor. Atık plastik yoğurt kapları geri dönüştürülüyor ve 3 boyutlu yazıcı ile yazdırılarak Restool elde ediliyor. Delo, insanların plastik mobilyalara bakış açısını değiştirmeyi; plastiği ahşap veya metal mobilya seviyesine yükseltmeyi hedefliyor.

Minimalist tasarım oldukça yumuşak hatlardan oluşuyor.
Minimalist tasarım oldukça yumuşak hatlardan oluşuyor.

Restool iki parçadan meydana geliyor: Biri oturma kısmı, diğeri metal çerçeve. Önceden monte edilmiş çerçeve, sandalyelerin istiflenmesini, depolanmasını ve taşınmasını kolaylaştırıyor. Sandalyenin plastik kısmında olduğu gibi metal çerçevesinde de çevre dostu malzemeler kullanılıyor.

Sandalye eğer istenirse bir kez daha geri dönüştürülebiliyor.
Sandalye eğer istenirse bir kez daha geri dönüştürülebiliyor.

Delo, plastik üzerinde çalışırken plastiğin geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanılması konusunda uzmanlaşan Eburet Studio ile ortaklık kuruyor. Saint Petersburg merkezli şirketin ürettiği 3 boyutlu yazıcı sert plastikten karmaşık formların oluşturulmasını sağlıyor.

Pastel tonda hafif bir renk tercih ediliyor.
Pastel tonda hafif bir renk tercih ediliyor.

Delo, Restool’u sadece kavramsal olarak plastik atıklara dikkat çekme düşüncesiyle üretmekle kalmıyor, bunu seri üretime sokmayı da planlıyor. Bu sayede gerçek anlamda plastik atıkların geri dönüşümü sağlanıyor ve Restool çevreye en az zarar verecek şekilde üretilerek kullanıcılarla buluşuyor.

Sandalye görünüşleri ve ölçüleri.
Sandalye görünüşleri ve ölçüleri.

Delo, geri dönüştürülmüş plastik ürünlerin gerçek anlamda hayatımızın bir parçası olabileceğini vurguluyor. Tasarımcılar ikincil hammaddelerden üretilen ürünlerin hem özel hem de kamusal hayatta sıklıkla yer alacağını ve geri dönüşümün yaygın olacağını öngörüyor.

Tasarım

Restool

Tasarımcı

Delo

Yıl

2021

Ortak

Eburet Studio

Fotoğraflar

Delo