Pritzker Ödüllü Amerikalı Mimar: Thom Mayne

Thom Mayne.
Thom Mayne.

2005 Pritzker ödüllü Amerikalı Mimar Thom Mayne, kurduğu Morphosis mimarlık firmasıyla yaptığı işler doğrultusunda büyük başarılara imza atmıştır. Çeşitli işlevlerde tasarımlar gerçekleştiren mimar, aynı zamanda sahip olduğu eğitimci kimliğinin ışığında da önemli yenilikçi okul projeleri hayata geçirmiştir.

Amerikalı mimar Thom Mayne, 19 Ocak 1944 senesinde Amerika’da dünyaya gelir. Annesi ve babası boşanmış bir çocuk olan Mayne, çocukluğunu Kaliforniya’da anneannesine yakın "portakal bahçeleri ve avokado ağaçları ile hiçbir yerin ortası" olarak nitelendirdiği Whittier’de geçirir. Oldukça fakir ve yalnız bir çocukluk geçirdiğini sıklıkla dile getirir.

"Annem yaratıcı bir insandı, müzisyen mizacına sahip bir insandı. Öğretmenlik yapmayı denedi, ancak bu işe yaramadı, bu yüzden çeşitli alanlarda bir dizi destek işinde çalışmaya başladı.”

Mayne şöyle devam ediyor: "Ama annem tamamen kültürlüydü. Klasik müzik ve büyük sanatın reprodüksiyonları üzerine büyüdüm. Sonuç olarak, banliyölerde bir şehir çocuğu olarak büyüdüm, bir sporcu değil, bir marangoz değil. Her neyse, Whittier'de tamamen yersizdim. Okulun ilk günü, bisikletim ve ceketim alındı ve dövüldüm. O zamanlar gerçekten bir ailem yoktu çünkü annem hiç etrafta değildi. Şimdi, güzel bir ailem var. Karım beni gerçekten tanıyor ve hayatımdaki tüm zorluklar nedeniyle son derece özeleştirel bir insan olabileceğimi tamamen anlıyor. İkimiz de özeleştirel kısmın aynı zamanda yaratıcılığı yönlendiren bir motor olduğunu anlıyoruz ..."

Cooper Square, Thom Mayne.
Cooper Square, Thom Mayne.

Mimarlık lisans eğitimini Güney Kaliforniya Üniversitesinde 1968 senesinde tamamlar. Ardından 1972 senesinde Güney Kaliforniya Mimarlık Enstitüsünün kurulmasına katkıda bulunur ve orada misafir öğretim üyesi olarak dersler verir. Aynı sene Michael Rotondi ile Morphosis firmasını kurar. 1978’de yüksek lisansını Harvard Üniversitesinde tamamlar. Yüksek lisans senesi kariyeri adına önemli farkındalıklar sağlar.

"O zamana kadar, çıkarlarımın beni planlamadan uzaklaştırdığı benim için netleşmişti... sadece yeterince somut değildi... mimariye doğru. 79'un sonunda Los Angeles'a geri döndüm ve konut komisyonları almaya başladım. Los Angeles'ın mimarlık pratiği yapmak için ne kadar eşsiz bir şehir olduğunu (Frank Gehry evini yeni bitirmişti), deneylere ne kadar açık olduğunu fark ettim. Hepimizin bilmediği Los Angeles mimarlık sahnesi küresel düzeyde ilginç hale geliyordu."

Perot Museum of Nature & Science, Thom Mayne.
Perot Museum of Nature & Science, Thom Mayne.

Mayne’nin oğlunun okulunda katıldığı veli toplantıları sayesinde Morphosis’in ilk projesi oluşur. 1974 senesinde İlerici Mimarlık Ödülü kazanmasına neden olan Seguoyah Eğitim Araştırma Merkezini tasarlar. Bu ödül, sektörde yer edinmesi adına önemli bir başarıdır.

"Gerçekten bir ofis değildi, bir fikirdi. İşimiz yoktu. İş sahibi olmayı düşünmedik, disiplinler arası bir kolektif pratikle ilgisi vardı ... grafik, iç tasarım objeleri, mobilya, mimarlık ve kentsel tasarım ile çalışacak bir grup insanı başlatmak. Şehir merkezinde bir stüdyomuz vardı. Oturduk ve konuştuk. Biraz para kazanmak için burada ve orada küçük bir grafik yapardık."

Morphosis halihazırda kırktan fazla tasarımcıya ve mimarın çalıştığı bir ofistir.

"Bir mimar, nihayetinde, bir ressam ya da heykeltıraştan çok, bir yönetmenin yaptığı gibi çalışır. Büyük bir grup insanın enerjisini ortak bir saplantıya odaklamak zorundalar. Mimarın her şey hakkında biraz bilgi sahibi olması gerekiyor ... uzman için bir disiplin değil, genelci bir disiplindir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, pratiğinin ürünleri saat ve çaydanlık tasarımlarından evlere, büyük ölçekli sivil binalara ve tüm şehirleri yeniden şekillendirmeyi amaçlayan diğer kentsel tasarım ve planlama planlarına kadar uzanıyor. ‘’

Caltrans District 7, Thom Mayne.
Caltrans District 7, Thom Mayne.

2005 senesinde Pritzker mimarlık ödülünü kazanır. 2012’de tasarladıkları Olimpiyat Köyü ve Albert Nerken Mühendislik Okulu'na ev sahipliği yapacak bir bina projesi ile iki büyük yarışma kazanır. Morphosis’in en önemli projelerinden biri LA, Caltrans District 7 Genel Merkezidir. Bina, işlevselliğin ötesine geçiren tasarımıyla önemli bir proje olma niteliği taşır. Hem insanları hem de şehri aktif olarak etkiler.

Aynı zamanda bir eğitimci olan Mayne, pedagoji ile de yakından ilgilenir ve 2004’te Kaliforniya’da yaptığı Bilim Merkezi Okulu ile LA’de yaptığı Birleşik Okul Bölgesi gibi yenilikçi okul projeleri ortaya çıkarır.En ünlü okul projesi, 1999 senesinde tamamlanan Birleşik Okul Bölgesi’ndeki Diamond Ranch Lisesidir. Proje bünyesinde, öğrenci-öğretmen etkileşimi ve eğitim esnekliği gözetilmiştir.

Diamond Ranch Lisesi, Thom Mayne
Diamond Ranch Lisesi, Thom Mayne

Yıllar geçtikçe, Mayne tasarımlarını da açıklayan detaylı makaleler yazar. SCI-Arc ile olan deneyimlerine ek olarak, şu anda UCLA'da mimarlık yüksek lisans programında profesördür.

Mayne, bu röportajın kapanışında şu cümleleri söyler: "Mimarlık uzun mesafeli bir spordur. Aklınızı buna koyuyorsunuz ve 30 yıl boyunca onunla kalıyorsunuz ve sonra daha yeni başlıyorsunuz. "

Projelerinden bazıları, 2-4-6-8, Venedik III, Sedlack ve Delmer, Hermosa Beach, Lawrence konutu, Crawford konutu ve Blades konutu.