Şeffaf fener altında yemek deneyimi: Tokyo Lantern Dinner

Ürün, grup yemekleri için kullanılıyor.
Ürün, grup yemekleri için kullanılıyor.

Pandemininyaşam koşullarına getirdiği problemlere her geçen gün yeniçözümler sunuluyor. Tokyo’da bir restoran olan Hoshinoya Ryokaniçin üretilen Tokyo Lantern Dinner, Covid-19 salgını sırasındamaske takmadan yemek deneyimi sağlamak için müşterilerine şeffaffenerler sunuyor. Vinilden üretilen tasarım, geleneksel Japon vemodern estetiğini birleştiriyor.

Tasarım, kullanıcıların görüş açıları dikkate alınarak üretiliyor.
Tasarım, kullanıcıların görüş açıları dikkate alınarak üretiliyor.

Birçok sektör, Covid-19 pandemisi nedeniyle dünya genelinde değişen koşullara uyum sağlamaya çalışıyor. Yemek sektörünü de fazlasıyla etkileyen salgına, çok yönlü tasarımlarla çözümler sunuluyor. Yemekhane bölmelerinden temassız gıda kamyonlarına kadar tasarımcıların son üç yılda ürettikleri tasarımlar, birçok mekanda yemek yemeyi tekrardan mümkün kılıyor.

Ürün boyutları, insan ergonomisi dikkate alınarak tasarlanıyor.
Ürün boyutları, insan ergonomisi dikkate alınarak tasarlanıyor.

Birçok restoranda kullanılan düz saydam bölmeler, belirli bir düzeyde koruma sağlayabiliyor. Bununla beraber kullanıcının yemek deneyimine de müdahale ederek rahat bir ortam oluşmasını engelliyor. Dekora, estetiğe ve sunuma fazlaca önem veren restoranlar bu tür bölmeleri kullanmaktan kaçınıyorlar. Tokyo Lantern Dinner ise, konukların önlerinde göze hoş gelmeyen kare bölme panelleri olmadan bir yemek deneyimi sunuyor. Bununla birlikte bu çözüm, insanların hastalık yayma korkusu olmadan beraberlik duygusunu yeniden kazanmak için bir araya gelmelerini sağlıyor.

Tasarım, bulunduğu restoranın renklerine de uyum sağlıyor.
Tasarım, bulunduğu restoranın renklerine de uyum sağlıyor.

Tasarım; geleneksel olarak fener işlevinde kullanılan, aile armalarının ve diğer bilgilerin işlendiği Japon kağıt fenerlerinden ilham alınarak tasarlanıyor. Washi kağıdından üretilen fenerlerin görüş açısına denk gelen kısımlarında şeffaflık sağlaması için vinil kullanılıyor. Mikro damlacıkları engelleyen tasarımın, pratikliğinin ve işlevsel güzelliğinin yanında yemek alanlarının estetiğine uyumu sağlanıyor.

Tokyo Lantern Dinner, her birey için ayrı bölümler tanımlıyor. Her bir fenerin tepesinden, konukların başlarına ve yemeklerin üzerine sıcaktonlarda bir ışık yansıyor. Böylece sohbet sırasında kullanıcıların yüz ifadeleri ve tabaklarındaki yemek aydınlanıyor. Ürün sayesinde konuklar maskelerini çıkartabiliyorlar. Dolayısıyla yüz ifadelerini görmenin ve gruptaki diğer kullanıcıların seslerini net bir şekilde duymanın özgürlüğünü yaşıyorlar.

Tasarım, üzerindeki açıklıklar sayesinde havalandırmayı sağlıyor.
Tasarım, üzerindeki açıklıklar sayesinde havalandırmayı sağlıyor.

Japon geleneklerine ve kültürüne uyan bu fenerlerin üretimi için restoran, edo döneminde kurulan Kyoto’daki köklü fener mağazası Kojima Shoten ile iş birliği yapıyor. Fenerlerin her biri 75 cm çapında ve 102 cm yüksekliğinde üretiliyor. Bu ölçüler kullanıcılara yeterli alan oluşturarak rahatça giriş çıkış yapmalarını ve keyifle yemek yemelerini sağlıyor. Fenerin orta bölmesi 0.15 mm şeffaf vinil ile kaplanıyor.

Tasarım, kolayca açılarak kullanıcıların hareketlerine kolaylık sağlıyor.
Tasarım, kolayca açılarak kullanıcıların hareketlerine kolaylık sağlıyor.

Tokyo Lantern Dinner’ın tasarımcıları, pandemi öncesi dönemdeki gibi yemek yiyebileceğiniz özgür bir ortam deneyimi sağlıyor. Ürünün kullanıldığı alan 40 m² ile sınırlandırılıyor. Restoran, Tokyo Bina Standartları Yasası tarafından belirlenen kurallardan 11 kat daha fazla havalandırılıyor. Bununla beraber vinil kaplamanın kullanıldığı bölme, havalandırmaya yardımcı olmak için arka kısmı açık şekilde üretiliyor.

Proje

TokyoLantern Dinner

Yeri

Tokyo, Japonya

Tasarım ekibi

Hoshinoya, Kojima Shoten

Tamamlanma yılı

2021

Yapı malzemeleri


Vinil, Washi kağıdı