Sıradışı avlusuyla farklı bir tasarım: DZ Banka Binası

DZ Banka Binası.
DZ Banka Binası.

Frank Gehry ve ekibi, 2001 yılında, DZ Bank'ın Berlin genel merkezi olan karma kullanımlı binasını tasarladı. Her bir cephesinin, bulunduğu sokağın siluetine uygun olarak kurgulandığı tasarım, avlusuyla tüm dikkatleri üzerine çekiyor.

Behrenstrasse cephesi.
Behrenstrasse cephesi.

Binanın ticari bölümü Pariser Platz ve Brandenburg Kapısı'na, konut bölümü ise Behrenstrasse'ye bakıyor. Pariser Platz cephesi, binanın bulunduğu kentsel dokuya doğal bir şekilde uyum sağlaması için bir dizi basit açıklıkları ve derin gömme pencere bölmeleri barındırıyor. Hem Pariser Platz cephesi hem de Behrenstrasse cephesi, Brandenburg Kapısı ile uyumlu renkte bir kireç taşı ile kaplanıyor.

Pariser Platz yönü.
Pariser Platz yönü.

Binanın orta kısmındaki devasa ışıklık, Pariser Platz yönündeki cephe tasarımıyla keskin bir tezatlık oluşturuyor. Pariser Platz cephesinden sağlanan bina ana girişi cam bir kanopi ile örtülüyor.

Atriyum.
Atriyum.

Atriyumlardan süzen ışık.
Atriyumlardan süzen ışık.

Ana girişten hemen ulaşılan yüksek hacimli fuaye alanı, binanın kıvrımlı cam tavanı ve zemini ile geniş atriyumu görüyor. Avlu çevresinde toplanan ofis alanları, cam çatıdan süzülen doğal ışığı kullanmak için binanın iç kısmında yer alıyor.

Binanın içindeki ışık ve gölge.
Binanın içindeki ışık ve gölge.

Cam yüzeyin altındaki alan.
Cam yüzeyin altındaki alan.

Binanın ana konferans salonu, atriyumun cam zemininin ortasında bulunan heykelsi bir kabuğun içinde yer alıyor. 100 kişiyi ağırlayabilen, 188 metrekare alana sahip salonun dışında paslanmaz çelik kullanılırken kısmı ahşap ile kaplanıyor. Tasarım ekibine göre bu salon, projenin fiziksel ve ruhsal açıdan kalbini oluşturuyor. Diğer konferans salonları ise birinci katta, cam zeminin altında, geniş bir alan etrafında düzenleniyor.

Konferans salonu.
Konferans salonu.

Bankanın kafeteryası ile diğer konferans işlevleri, davetler ve toplantılar için geniş bir fuaye alanının etrafında, -1 kotunda, cam zeminin altında birleştiriliyor. Aslında bina, konferans salonu ile örtülmüş bir avlu etrafında düzenlenen mekanlardan oluşuyor.

Binadaki konut ve atriyum kısmının uyumu.
Binadaki konut ve atriyum kısmının uyumu.

Tasarımda yer alan nispeten daha küçük iç avlu, projenin konut bölümüne hizmet ediyor. Bu atriyum, her dairenin iki yönden doğal ışık almasını sağlıyor. En üst iki katta yer alan dairelerin büyüklükleri, farklılık gösteriyor. Konut bölümü, ritmik pencerelerle dalgalı bir cephe kurgusuna sahip.

Yapının kesiti.
Yapının kesiti.

Projenin dışarıdan görünümü.
Projenin dışarıdan görünümü.

Kentsel planlama yönetmeliklerindeki, cephe tasarımı sınırlamalarına sadık kalan proje, mevcut şehir siluetlerinden ilham alıyor. Sıra dışı tasarımıyla yapı, birçok kişinin ilgisini çekmeye devam ediyor.