Sıradışı formlara sahip konut blokları

Sluishuis.
Sluishuis.

Mühendislik alanında yaşanan gelişmeler, proje bütçelerinin artırılması mimarların sıradışı tasarımlara imza atmasını kolaylaştırıyor. İnsanlığın temel ihtiyaçlarından barınmayı karşılayan konutlar da bu gelişimden etkileniyor. Sıradan geometrilere sahip apartman blokları ve konut kulelerine ek olarak ilgi çekici hacimler tasarlanıyor. Bu tasarımların birçoğu kısa süre içerisinde bölgeleri için sembol yapılara dönüşüyor.

Sluishuis

BIG ve Barcode Architects işbirliğinde tasarlanan Sluishuis, Amsterdam'daki IJ Gölü üzerinde birleşen diyagonal konsolları ile dikkat çekiyor. Yapay bir adada konumlanan tasarım, gölde bir geçit oluşturarak iç limanı çevreliyor. Hacim, suyu yansıtacak şekilde kompozit alüminyum paneller ile kaplıyor.

Sluishuis.
Sluishuis.
Sluishuis.
Sluishuis.

Mimar: Barcode Architects, Bjarke Ingels Group (BIG)

Yıl: 2022

Konum: Amsterdam, Hollanda

Fotoğraf: Ossip van

Ilot Queyries

MRDV tarafından tasarlanan Ilot Queyries, çatı eğimi 14 derece ile 45 derece arasında değişen kesintisiz bir hacimden meydana geliyor. Hacmin formu, pasif havalandırmayı ve gün ışığını güçlendirmek için hareketli şekilde tasarlanıyor. Çevre ile etkileşimin artırılması için konutlar 2 ile 9 kat arasında değişkenlik gösteriyor. Büyük kırmızı bir avlu etrafında kıvrılan konut hacminde ticari birimler ve bir çatı restoranı bulunuyor.

Ilot Queyries.
Ilot Queyries.
Ilot Queyries.
Ilot Queyries.

Mimar: MVRDV

Yıl: 2021

Konum: Bordeaux, Fransa

Fotoğraf: Ossip van Duivenbode

The Wave

Henning Larsen Architects, Vejle Fiyordu kıyısı boyunca uzanan 5 dev dalga formundan meydana gelen The Wave’i (Dalga) tasarlıyor. Lunapark trenini andıran kıüvrımlar, Vejle şehri için yeni bir dönüm noktası olarak tasarlanıyor. Dalga formu, çevreyi yansıtan ve somutlaştıran Vejle silüetinde çarpıcı bir hacim olarak düşünülüyor. 2006 yılında başlayan inşaatın kriz nedeniyle durduğu dönemde mimar Henning Larsen vefat ediyor ve proje ofis tarafından tamamlanıyor.

The Wave.
The Wave.
The Wave.
The Wave.

Mimar: Henning Larsen Architects

Yıl: 2018

Konum: Vejle, Danimarka

Fotoğraf: Jacob Due

The Building Descending the Stairs

ElasticoFarm ve Bplan Studio’nun tasarladığı The Building Descending the Stairs, Venedik Lagünü'ne bakan kavis biçimli bir hacimden meydana geliyor. Açılı metal pilotilerin taşıdığı konut bloğu, kamusal bir meydanın ve yüzme havuzunun üzerinde yükseliyor. Proje, Jesolo'nun turizm merkezinde, sahil şeridinden 150 metre uzaklıkta konumlanıyor. Pilotiler üzerinde yükselen hacim, komşu konutların deniz manzarasını kesmiyor ve kendi sakinlerinin manzaradan en iyi şekilde yararlanmasını sağlıyor.

The Building Descending the Stairs.
The Building Descending the Stairs.
The Building Descending the Stairs.
The Building Descending the Stairs.

Mimar: ElasticoFarm, Bplan Studio

Yıl: 2021

Konum: Lido di Jesolo, Venedik, İtalya

Fotoğraf: Iwan Baan

L'Arbre Blanc

Sou Fujimoto; Dimitri Roussel ve OXO Architectes ile işbirliği yaptığı projede çok katlı bina bloğu kavramına yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyor. Kavisli forma sahip ana hacim üzerine çeşitli boyutlarda ve farklı açılarda çok sayıda konsol eklemleniyor. Bir ağaç şeklinde modellenen konutta balkonlar birer yaprak gibi ele alınıyor. Konsol balkonlar; komşular arasında etkileşimi artırırken Montpellier'in açık havada yaşama geleneğini sürdürüyor.

L'Arbre Blanc.
L'Arbre Blanc.
L'Arbre Blanc.
L'Arbre Blanc.

Mimar: Dimitri Roussel, Nicolas Laisné, OXO Architectes, Sou Fujimoto Architects

Yıl: 2019

Konum: Montpellier, Fransa

Fotoğraf: Cyrille Weiner

La Muralla Roja

Ricardo Bofill’in ikonik tasarımı La Muralla Roja, sıradışı tasarıma sahip konut blokları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Uçurumun kenarındaki konut, bir dizi iç avluyu çevreleyen uzun kırmızı duvarlara sahip kale benzeri bir yapı olarak tasarlanıyor. Cesur renk kullanımıyla tanınan Bofill, binanın duvarlarında kırmızının çeşitli tonlarını tercih ediyor. Karmaşık geometrik merdivenler, MC Escher'in resimlerini anımsatıyor.

La Muralla Roja.
La Muralla Roja.
La Muralla Roja.
La Muralla Roja.

Mimar: Ricardo Bofill

Yıl: 1973

Konum: Calp, Alicante, İspanya

Fotoğraf: Sebastian Weiss

Kubuswoningen (Cube House)

Piet Blom, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Rotterdam’ın bölgelerinden Oude Haven'ın yeniden inşası için Kubuswoningen’ı tasarlıyor. Daha öncesinde konsept olarak Helmond'da uygulanan tasarım, daha geniş bir kentsel bağlamda uygulanıyor. Geleneklere meydan okuma arzusuyla bilinen Blom, tasarımın özellikle alışılmış konutlara benzememesine önem veriyor. Kubuswoningen, Rotterdam'ın yeniden inşa sürecinde ilerici ve yenilikçi mimari gelişim için etkili bir örnek oluyor.

Kubuswoningen.
Kubuswoningen.
Kubuswoningen.
Kubuswoningen.

Mimar: Piet Blom

Yıl: 1984

Konum: Rotterdam, Hollanda

Fotoğraf: Dirk Verwoerd

Prospect Place

Battersea Power Station yenilemesinin bir parçası olan Prospect Place, kendine özgü dalgalanan beyaz cepheleriyle karakterize oluyor. Frank Gehry’nin Birleşik Krallık’taki ilk konut tasarımı olan projede her biri ayrı plana sahip 300 daire bulunuyor. Tasarım, hem Londra’nın tarihi dokusuna bağlanan hem de kendi kimliğine ve bütünlüğüne sahip bir mahalle oluşturmayı hedefliyor.

Prospect Place.
Prospect Place.
Prospect Place.
Prospect Place.

Mimar: Frank Gehry

Yıl: 2022

Konum: Londra, Birleşik Krallık

Fotoğraf: Hufton + Crow

Habitat 67

Habitat 67, 1967 Dünya Sergisi’nde Kanada pavyonu olarak tasarlanıyor. Moshe Safdie tasarımı, yoğun kentsel ortamlarda yüksek kaliteli konutlar için deneysel bir çözüm olarak ele alıyor. Prefabrike modüler birimlerin birleşiminden meydana gelen yapı, konut maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor. Deneysel tasarım konut tipolojisinde müstakil konut ile toplu konutlar arasında bir geçişte konumlanıyor.

Habitat 67.
Habitat 67.
Habitat 67.
Habitat 67.

Mimar: Moshe Safdie

Yıl: 1967

Konum: Montreal, Kanada

Fotoğraf: Gili Merin

The Interlace

The Interlace, Singapur'un izole edilmiş, dikey kulelerden oluşan konut tipolojisine bir alternatif sunuyor. Konut hacimleri yatay elemanlar olarak birleştiriliyor ve doğal çevreyle bütünleşmiş, birbirine bağlı geniş bir yaşam alanı geliştiriliyor. Her biri altı katlı ve aynı uzunluktaki 31 blok, altıgen bir düzende yerleştiriliyor. Birbirine eklemlenen bloklar, basamaklı çatı terasları ile avlular etrafında şekillenen dikey bir yerleşim alanı oluşturuyor.

The Interlace.
The Interlace.
The Interlace.
The Interlace.

Mimar: OMA, Ole Scheeren

Yıl: 2013

Konum: Southern Ridges, Singapur

Fotoğraf: Iwan Baan