Teknoloji düşünceyle kontrol edilebilecek: Musk'tan beyin implantı

Önceki sürüm ile güncel sürümün farkı.
Önceki sürüm ile güncel sürümün farkı.

Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk; sahibi olduğu nöroteknoloji şirketi Neuralink tarafından geliştirilen implantın yeni tasarımını, geçtiğimiz hafta çevrimiçi bir sunum ile dünyaya duyurdu.

Geliştirilen implant; sahip olduğu yapay zeka teknolojisi ile insan beynini, bilgisayar ara yüzüne bağlıyor.Sağlık sektöründe bir ilke imza atan bu çalışma sayesinde nörolojik rahatsızlıkları olan insanlar, artık telefon ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerini düşünceleriyle kontrol edebilecekler.

Ürünün, 'karmaşık' bir tasarıma sahip olan bir önceki prototipi.
Ürünün, 'karmaşık' bir tasarıma sahip olan bir önceki prototipi.

Musk, önceki prototipin karmaşık olduğunu bu sebeple sürüm 0.9’un tasarımında ürünün önemli ölçüde sadeleştirildiğini açıkladı. Fark edilmeyecek kadar küçük şekilde, 23 mm x 8 mm ölçülerinde yeniden tasarlandığını dile getirdi.

Ürünün, sürüm 0.9'da sadeleştirilmiş hali.
Ürünün, sürüm 0.9'da sadeleştirilmiş hali.

Yeni prototipin tasarımının yanı sıra, sinir iplerini beyne güvenli bir şekilde yerleştirmek için programlanan tam ölçekli cerrahi robotun endüstriyel tasarımı da ABD’li tasarım şirketi Woke Studios tarafından gerçekleştirildi. Cerrahi robot, implant yerleştirme aşamasını bir domuz üzerinde gerçekleştirmesi ile test edildi. Elon Musk, yaptığı sunumda; robotun tam otomatik bir sisteme sahip olması ve tüm işlemleri yapabilmesi için çalışmalara devam edildiğini aktardı. Ayrıca işlemin herhangi bir yan etkisinin olmadığını kanıtlamak için daha önce beynine çip yerleştirilmiş ve ardından çıkarılmış olan bir domuzu örnek gösterdi.

Neuralink şirketinin sahibi, Elon Musk.
Neuralink şirketinin sahibi, Elon Musk.

Woke Studious’un tasarladığı 8 fit uzunluğundaki cerrahi robot; baş, gövde ve taban olmak üzere üç ana unsurdan oluşuyor. Ayrıca robot, tasarımında kullanılan yumuşak kenar ve yuvarlak form detayları ile estetik bir görünüme sahip. Makinenin baş kısmı, operasyonu gerçekleştiren iğneyi tutabilmesi adına çok sayıda kamera ve sensör içeriyor. Robotun 5 eksende hareket eden asimetrik gövdesi, makine tabanına sabitlenmiş halde.

Cerrahi robotun, implantı beyne yerleştirme görseli.
Cerrahi robotun, implantı beyne yerleştirme görseli.

Neuralink, Temmuz ayında FDA (U.S.Food & Drug Administration)'dan ''Çığır Açan Cihaz'' ünvanını aldı. Prototip, gerekli onay ve güvenlik testlerinin ardından ilk insan implantasyonu için hazır hale gelecek. Woke Studios'un Neuralink N1 beyin implantı tasarımı, geçtiğimiz günlerde bu yılki Dezeen Ödülleri'nde ''Giyilebilir Tasarım Projesi'' de kategorisine girdi.