The Architecture MasterPrize: 2020 Ödülleri

Yılın mimari tasarımı olarak seçilen He Sanat Müzesi.
Yılın mimari tasarımı olarak seçilen He Sanat Müzesi.

Dünya çapında nitelikli mimari tasarımların bilinirliği artırmayı hedefleyen ‘The Architecture MasterPrize (AMP)’, 2020’nin alanında en başarılı projelerini sıralıyor. Mimarlık, peyzaj mimarlığı ve iç mekan tasarım alanlarında; kreatifliği temel kriter olarak kabul eden jüri, dünyanın dört bir yanındaki mimarlardan başvuruları kabul ederek değerlendirmeleri yapıyor.

The Architecture MasterPrize (AMP) 2020, kazananlarını duyuruyor. AMP Jüri Üyeleri kararlarını vererek, prestijli ödülün 2020 yılı hem profesyonel hem de öğrenci kategorilerinde kazananlarını açıklıyor. AMP 2020 seçkisi, ödülün ilk verildiği tarihten bu yana en yüksek sayıda katılıma sahip.

65'ten fazla ülkeden katılımla, AMP kazananları dünyanın en iyi mimarlarını temsil ediyor. Kazananlar, dünyanın dört bir yanından sunulan 1.500'den fazla başvuru arasından seçiliyor.

  • "Architecture MasterPrize’ın beşinci seçkisine giren projelerin kalitesi ve içeriği oldukça nitelikli. Ödül, dünyanın her yerinden en başarılı mimari ürünleri sergilemeye devam ediyor. Yenilikçi, kreatif ve ilham verici mimari projelerden oluşan bu koleksiyonu sunmak ve ödüllendirmek benim için bir onur." - AMP Başkanı Hossein Farmani.

Her disiplinden dört proje birinci olarak seçilerek; Mimarlık, İç Mekan Tasarımı, Peyzaj Tasarımı ve Mimari Ürün Tasarımı alanlarında en özel 4 tasarım "Yılın Mimari Ürünü" ödüllerini alıyor. Ünlü mimarlar, akademisyenler ve endüstri uzmanlarından oluşan jüri tarafından, tasarım niteliği ve kreatiflik kriterlerine göre projeler değerlendiriliyor ve 42 kategoride en iyi projeler seçiliyor.

Seçilen projeler arasında "Best of Best" ve "Yılın Tasarımı" olmak üzere, 2 farklı üst ödül bulunuyor. "Best of Best" unvanı, alt kategorilerde iyiler arasında öne çıkan projelere verilirken; "Yılın Tasarımı" yalnızca 4 ana kategorideki birincilere veriliyor.

Profesyonel Derecede Ana Kazananlar:

Yılın Mimari Tasarımı: Tadao Ando Architect & Associates tarafından He Sanat Müzesi

Yılın İç Mekan Tasarımı: Vo Trong Nghia Co tarafından Nocenco Cafe

Yılın Peyzaj Tasarımı: Landprocess tarafından Thammasat Urban Farm Rooftop

Yılın Mimari Ürünü: Styline tarafından Thinline 2500 Kayar Kapı

AMP 2020 Ana Kazananları

AMP 2020'nin farklı kategorilerdeki Ana Kazananlarını aşağıdaki gibi sıralıyor:

He Sanat Müzesi - Yılın Mimari Tasarımı

He Sanat Müzesi.
He Sanat Müzesi.

Shunde, Guangdong'daki aile tarafından kurulmuş, kar amacı gütmeyen sanat müzesi; He Art Museum , Tadao Ando tarafından tasarlanıyor. Projenin tasarımı, kontrast duygusu oluşturmak için, temel geometrik öğeleri içeren mekânsal entegrasyon felsefesini takip ediyor.

Pürüzsüz betondan yapılmış dünyanın ilk ve tek çift sarmal merdiveni, dairesel yapıda geniş ve yenilikçi sergi salonları ile vurgulanıyor. Alanlar, sanat meraklıları ve yerel topluluk için çok boyutlu kültürel ve sanatsal deneyimler sunmayı hedefliyor. Yapı 2020 yılında tamamlanıyor.

Nocenco Cafe - Yılın İç Mekan Tasarımı

Nocenco Cafe.
Nocenco Cafe.

Vo Trong Nghia ve Nguyen Tat Dat tasarımı yenileme projesi, mevcut yapının teras katındaki kafeyi ve kulübü içeriyor. 2018 yılında tamamlanan proje, Vietnam'ın Vinh şehrinin merkezinde yer alıyor. Projedeki başlıca zorluk, özgün ve yerel malzemeler kullanarak bina üzerine yeni bir yapı ekleyip çarpıcı bir etki oluşturmak.

Vietnam’ın tropikal iklimde bambuya erişim kolaylıkla sağlanıyor. Bunu bilen tasarımcıların bambu tercihi, hem inşaat süresini hem de bütçeyi azaltıyor. Bu projede, bambu kullanmanın özünü "hafiflik" oluşturuyor. Bambu birkaç işçi tarafından kaldırılabiliyor ve vinç ile en üst kata kolayca taşınabiliyor.

Thammasat Kentsel Çiftlik Çatı Tasarımı - Yılın Peyzaj Tasarımı

Thammasat Kentsel Çiftlik Çatısı.
Thammasat Kentsel Çiftlik Çatısı.

Asya'daki en büyük kentsel çatı çiftliği olan Thammasat,22.000 metrekarelik alanda bulunuyor. Yeşil çatı, iklim etkileri ve kentsel ısı adası ile mücadele ederken, sel ve kuraklık riskini azaltmayı hedefliyor. Landprocess tasarımı proje, 2019 yılında tamamlanıyor ve Tayland’ın başkenti Bangkok’ta yer alıyor.

Bangkok'taki bu bütünleştirici çözüm; güneş çatısı, kentsel çiftlik, yerinde su yönetimi ve kamusal alanlarla donatılıyor. Proje, modern mimariyi yerel pirinç teras peyzajı ile birleştirerek şehirdeki beton çatıların, çözüme nasıl daha fazla katkıda bulunabileceğini gösteriyor. Şiddetli yağmur her geçen gün daha fazla sel riski oluştururken, projenin kademeli çatısı; su akışını yavaşlatıyor, enerji üretiyor ve kampüse yiyecek yetiştirilmesi için su biriktiriyor.

Thinline 2500 Styline Sürgülü Kapı - Yılın Mimari Ürünü

Thinline 2500 Styline Kayar Kapı.
Thinline 2500 Styline Kayar Kapı.

Styline çatısı altında Dylan Ward ve ekibi tarafından tasarlanan ürün, camın yapısal özelliklerini araştırıyor. Tasarım, geniş cam cepheli alanların minimal profiller kullanılarak uygulanmasını sağlayan son teknoloji bir sürme sistem sunuyor. Cam, geleneksel sürme sistemlerinden farklı olarak THINLINE serisinde yapısal bileşen olarak kullanılıyor.

Geliştirilen teknik, çerçeveyi duvarlara, zemine ve tavana gömerek, genişletilmiş ve görsel olarak engellenmemiş perspektif oluşturuyor. Böylece geleneksel sürme sistemi oluşturan tüm istenmeyen elemanlara olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

Best of Best Serisi

AMP, bu yıl ilk kez Yılın Tasarımı ödülüne aday gösterilen projeler arasından öne çıkanlara "Best of Best" (En İyinin En İyisi) unvanını veriyor. Bu özel ödüle 42 farklı kategoriden 70 proje layık görülüyor.

Kimi alt kategorilerde birden fazla "Best of Best" kategorisinde proje seçilirken, kimi alt kategorilerde ise hiç seçim sağlanmıyor. Aşağıda 3 farklı ana kategorideki toplam 33 alt kategoriden "Best of Best" unvanını kazanan içeriklerden birer tane yer alıyor.

Mimari Tasarım Alanı "Best of Best" Projeleri

Mimari tasarım alanında çeşitli kategorilerde "Best of Best" unvanını kazan projeler:

Singha D’luck Sinematik Tiyatro - Ticari Tasarım kategorisinde Best of Best

Singha D’luck Sinematik Tiyatro.
Singha D’luck Sinematik Tiyatro.

Singha D'Luck, izdüşüm gönderimi teknolojisi ve sahne oyunları alanındaki profesyonelleri bir araya getirmeyi hedefliyor. Bina, sahne oyunlarının izdüşüm gönderimi teknolojisi ile izlendiği ve tasarımın temeli olan 'illüzyonlar' ile yeni bir deneyim sunuyor. Architects 49 tarafından tasarlanan yapı, Tayland’ın başkenti Bangkok’ta yer alıyor ve 2017 yılında tamamlanıyor.

Architects 49, havaya yükselme, gölge yanılsaması, dönüşüm ve büyütme gibi birçok hayali deneyimi tek bir yapıda izleyicilere sunuyor. Mimari ekip, ayrıca geleneksel Tayland dekoratif unsurlarını göstermek için elmas şekillerinde hazırlanmış kinetik cepheler aracılığıyla malzeme kullanımını değerlendiriyor.

Helga de Alvear Çağdaş Sanat Müzesi - Kültürel Tasarım kategorisinde Best of Best

Helga de Alvear Çağdaş Sanat Müzesi.
Helga de Alvear Çağdaş Sanat Müzesi.

Emilio Tuñón Mimarlık, tarafından tasarlanan müze, İspanya’nın Cáceres şehrinde konumlanıyor. Proje, şehrin tarihi bölgesinde yer alıyor ve konumunun bilincinde olarak şehrin sahip olduğu köklü biçime saygı duyuyor. Tasarım, yeni ve tanınabilir olacak şekilde tarihi bölgeye layık olabilecek bir stratejiye dayanıyor.

Alan, hem eski şehrin ortaçağ sınırında yer aldığı için tarihsel olarak, hem de bir vadinin doğal sınırında olduğu için coğrafi olarak şehir için bir sınır oluşturuyor. Proje, şehrin duvarının içi ve dışı arasında bir değişimin meydana geldiği, transit arazi parçasına orijinal özelliğini geri kazandırıyor. Böylece tarihi geçit yeniden geçirgen kentsel alan haline geliyor.

Wandering in the Woods, Montessori Anaokulu - Eğitim Yapıları kategorisinde Best of Best

Wandering in the Woods, Montessori Anaokulu.
Wandering in the Woods, Montessori Anaokulu.

L&M Design Lab tasarımı proje, Çin’in Xiamen şehrindeki mevcut anaokulunda bir atriyum oluşturuyor ve çocuklara ormanda gezinme deneyimi sunuyor. 2019 yılında tamamlanan proje sayesinde, sütunlar ve kirişler ağaçlara ve köprülere dönüşüyor. Kesintisiz merdivenler ve kaydıraklar, "ağaçların" etrafında dönerek, mekanları birbirine bağlıyor ve harekete geçiriyor.

"Ağaç evler", çocukların el işçiliği yapmaları ve okumaları için özel alanlar sağlıyor. Üçüncü kat, plastik bir ray ile birbirine bağlanan iç ve dış aktivite alanlarının bir kombinasyonunu oluşturuyor. Proje, parkur dışında da atriyumundaki uzantısıyla çeşitli tematik aktivite alanlarını ayırıyor ve çocuklara çeşitli işlevsel alanlar sunuyor.

Cork House - Yeşil Mimari kategorisinde Best of Best

Cork House.
Cork House.

Cork House'un ayırt edici tektonik formu ve atmosferik alanları, mimariyi ekolojiye bağlayan kapsayıcı "form, yaşam döngüsünü takip eder" metodolojisini temsil ediyor. Tasarımın özünde, bina kabuğunu köklü şekilde basitleştirme çabası bulunuyor. Çevreci konut, Birleşik Krallık’taki Eton kasabasında konumlanıyor.

Matthew Barnett Howland liderliğinde Dido Milne ve Oliver Wilton tasarımı konut, çevreci bir yaklaşımla 2019 yılında tamamlanıyor. Konut, harç veya yapıştırıcı kullanılmadan elle monte edilen bitkisel prefabrik parçalardan oluşuyor. Kullanılan her mantar bloğu, yeniden kullanım veya biyosfere geri dönmesi için demonte edilebiliyor. Yenilikçi bitki bazlı inşaat biçimi, karbon negatif özelliğine sahip.

Puntukurnu Aborijin Sağlık Hizmeti Newman Kliniği - Sağlık Mimarisi kategorisinde Best of Best

Puntukurnu Aborijin Sağlık Hizmetİ Newman Kliniği.
Puntukurnu Aborijin Sağlık Hizmetİ Newman Kliniği.

Kaunitz Yeung Architecture, Avustralya'nın uzak Newman kasabasındaki ilk yerli sağlık kliniğini 2020’de tamamlıyor. Uzak aborjin topluluklarındaki çalışmaları ile tanınan Sydney merkezli ofis, yapı malzemesi olarak bölgedeki sıkıştırılmış toprağı kullanıyor. Bina, ısı etkisini en aza indirmek için sürdürülebilir Avustralya sert ağaçlarının kullanıldığı, korunaklı bir avlu etrafında gelişiyor.

Klinik, sağlıklı yaşamı toplumun merkezine yerleştiriyor ve daha iyi sağlık hizmetlerine erişim sunuyor. 40-50 derece yaz sıcaklıklarına karşılık, son teknoloji yalıtım, ısıyı dışarıda tutuyor. Bina, yerel topluluğa %13'lük bir güç artışı sunmanın yanı sıra, tıp kliniğinin kendi elektriğinin %85'ini sağlayacak 150kw'lık bir çatı üstü güneş panelleriyle donatılıyor.

Fenix 1 Depo Renovasyonu - Miras Mimarisi kategorisinde Best of Best

Fenix 1 Depo Renovasyonu.
Fenix 1 Depo Renovasyonu.

45.000 m2 karma kullanım alanı ve mevcut anıtsal depoya inşa edilen benzersiz çelik yapı ile Rotterdam, cesur ve ikonik bir bina kazanıyor. Orijinal Fenix deposu (1922), Mei Architects and Planners tarafından geliştirilen projeyle birlikte kapsamlı kültürel alanlar dahil olmak üzere, karma kullanım için korunuyor ve yeniden geliştiriliyor.

Deponun tepesindeki yeni konut hacmi, boyut ve yerleşim açısından yüksek derecede esnekliğe sahip 214 loft içeriyor. Fenix 1, 2019’da tamamlandıktan sadece birkaç ay içinde, bölgenin sosyal etkileşimine ve dayanışmasına katkıda bulunduğunu; kapsayıcı ve şefkatli topluluğa ev sahipliği yaptığını kanıtlıyor.

White Deer Plain Resort Hotel - Konaklama Mimarisi kategorisinde Best of Best

White Deer Plain Resort Hotel.
White Deer Plain Resort Hotel.

Çin'in Xi'an kentindeki, Beyaz Geyik Ovası’nın ortasında yer alan proje, doğal manzarayı en iyi şekilde görecek platformu oluşturmaya çalışıyor. Huiyimingcheng tarafından geliştirilen proje, 2020 yılında, dağ oteli olarak açılıyor.

Proje; mimari, planlama, çevresel peyzaj dahil olmak üzere genel bir yeniden şekillendirilmiş plandan oluşuyor. Yakındaki bazı münferit binalar ve kamu tesisleri de projeye ekleniyor. Ana bina yıkılıyor, sadece beton çerçeve yapısı korunuyor. Arazinin özelliklerinden yararlanılarak dikkat çekici bir etki oluşturuluyor.

E2E Ofisleri - Endüstriyel Mimari kategorisinde Best of Best

E2E Ofisleri.
E2E Ofisleri.

Proje, E2E adlı yeni bir sanayileşmiş bina çözümleri şirketi için eski bir fabrikanın ortasında, depo ve bir dizi endüstriyel hangarın yenilenmesini içeriyor. Proje, depoyu geri dönüştürüyor, yeşil alanları artırıyor ve bir grup mevcut ağacın yanına yeni ofis binası yerleştiriyor.

57STUDIO tarafından geliştirilen proje, doğal ortamı çalışma alanlarına entegre ediyor. Kirişlere ve lamine ahşaplara dayanan masif ahşap yapı sayesinde bina, çeşitli işlevler için daha geniş ve daha esnek alanlara oluşturuyor. E2E'de üretimde kullanılan ahşap ve lifli çimento gibi ana malzemeleri sergileniyor. Proje 2019 yılında tamamlanıyor.

Kohan Ceram - Kurumsal Mimari kategorisinde Best of Best

E2E Ofisleri.
E2E Ofisleri.

Bu proje; showroom, satış ofisi ve misafirhane dahil olmak üzere Kohan Ceram Brick Manufacturing Company'nin genel merkezini oluşturuyor. Tahran'da bir otoyol kenarında yer alan proje, kentsel dokuda yerleşim bölgesi ile otoyol arasındaki sınırı belirliyor.

Projede, yerel ölçekte somut bir varlık oluştururken kentsel ölçekte tarafsız kalmak ana kıstas oluyor. Bu proje için özellikle tasarlanan tuğlalar, şirketi temsil ediyor. Tuğla modülü aynı zamanda hem iç mekânı hem de dış cepheyi oluşturuyor. Hooba Design tarafından tasarlanan proje 2019 yılında tamamlanıyor.

The Link Yürüme Yolu - Diğer Mimari kategorisinde Best of Best

The Link Yürüme Yolu.
The Link Yürüme Yolu.

The Link, Melbourne'deki Chadstone Alışveriş Merkezi'ni yeni Hotel Chadstone'a bağlayan ferah ve yeni bir yaya geçidi sunuyor. Proje,üzerine gerilmiş yarı saydam bir PTFE kumaşa sahip, diagrid tonozlu lamine ahşap bir yapıdan oluşuyor. Make Architects tarafından, yerel iklim göz önünde bulundurularak 2019’da tamamlanıyor.

Proje açık bir yapı olmasına rağmen gölge sağlıyor ve şehirlere hakim olan hava geçirmez klimalı binalara hoş bir alternatif sunuyor. Biçimi, doğası gereği kentsel olan The Link; bir sokak ve aynı zamanda kamusal sivil bir alan oluşturuyor. Esnek tasarım aynı zamanda pop-up perakende satış, yeme-içme ve etkinlik alanlarını da barındırıyor.

Core Agora - Rekreasyon Mimarisi kategorisinde Best of Best

Core Agora.
Core Agora.

Proje; butikler, atölyeler ve sanat galerileri için alan oluşturan bir dizi küçük ahşap pavyondan oluşuyor. Hacimler, Girit, Elounda'da eğimli bir parkın ortasında ızgara benzeri plan üzerine yerleşiyor. Not a Number Architects tarafından tasarlanan ticari mekan, 2019 yılında tamamlanıyor.

Pavyonların karakteristik dış yüzeyi, geleneksel sepet dokuma tekniklerini yansıtan dokuma desenine sahip kontrplak levhalardan oluşuyor. Dikey bir güneş gölgeleme cihazı olarak işlev gören mağaza yüzeylerinin bütünlüğü, sergilenen ürünleri çerçeveleyen büyük pencereler tarafından kesiliyor. Geceleri, parkın etrafındaki yolları aydınlatan fenerler gibi pavyonlar da ışık saçıyor.

Triangle Rectangle House - Müstakil Konut kategorisinde Best of Best

Triangle Rectangle House.
Triangle Rectangle House.

Architect-K, avlu etrafındaki mekân ve yapı duvarlarını düzenliyor ve pencerelerle çeşitli açıklıklar oluşturuyor. Yapı duvarları ve açıklıklar devamlılık duygusunu oluşturuyor. Cephedeki açıklıklar, dışarıyla dolaylı görsel bağlantıları sürdürürken, mahremiyeti koruyor.

Işıklık dahil bütün açıklıklar, ışık ve manzaraya erişim sağlayan delikleri oluşturuyor. Boşluklardan geçen kontrollü ışık; zamana göre iç mekânda hassas ve dramatik atmosfer oluşturuyor. Evdeki ışık, sakinleri doğayla yüz yüze bırakarak, düşünmek için rahatlamalarını sağlıyor.

Prague Eyes - Restorasyon ve Renovasyon kategorisinde Best of Best

Prague Eyes.
Prague Eyes.

Uçsuz bucaksız yeniden canlandırılmış nehir kenarı bölgesi, Prag'daki üç blok boyunca uzanıyor. Tamamlanan ilk aşama, Prag'ın kamusal alana yaptığı en büyük yatırım oluyor. Proje, maddi yatırımın büyüklüğü kadar sosyokültürel etkiye sahip.

Etrjanda/brainwork tarafından geliştirilen proje, nehir kenarında bulunan duvardaki 20 tonozun, nehirle maksimum temas sağlayacak şekilde yeniden inşasına odaklanıyor. Tonozlar; kafeler, atölyeler, galeriler ve umumi tuvaletler olarak hizmet veriyor. 6 tonozun iç kısmına, muhtemelen dünyanın en büyüğü olan eliptik döner pencerelerle erişiliyor.

Jackalope Pavyonu - Küçük Mimari kategorisinde Best of Best

Jackalope Pavyonu.
Jackalope Pavyonu.

Jackalope Pavyonu, Random International'ın Avustralya'daki 'Rain Room' enstalasyonu için geçici bir galeri alanı sunuyor. St. Kilda'daki Prince of Wales otoparkının yukarısında yer alan pavyon; tamamen Rain Room enstalasyonu gereksinimlerine göre tasarlanıyor. Ayrıca projenin alandaki geçici süresi sebebiyle binanın ve bileşenlerinin başka alandaki potansiyel yeniden kullanımında odaklanılıyor.

March Studio, sanat eserinin geçici deneyimi ve süreli ikametgahı, mimarinin geçici inşa yöntemleriyle oluşturuyor. Pavyon, tipik bulutlu Melbourne gökyüzü ile harmanlanarak zamanla gözden kayboluyor.

18 Robinson - Gökdelen Mimarisi kategorisinde Best of Best

18 Robinson.
18 Robinson.

18 Robinson, çağdaş Singapur'un fiziksel, kültürel ve çevresel bağlamını güçlendiriyor. Küçük bir şehir merkezinde bulunan, hareketli formunun dengeli unsurları dinamik bir görsel oluşturuyor. Çok yönlü cepheler, binanın çevresindeki basit ve sıkışık doğrusal kulelerin bütününden tezat oluşturuyor. Bu sayede binanın hafif ve havadar hissedilmesini sağlıyor.

KPF Associates tasarımının en önemli yanı; bulunduğu alanı, vizyoner yeşil gündemin yeni bir parçası haline getirmesi. Singapur’un Peyzaj Değişim Alanı politikasına uygun olarak, kulenin yüksekliği boyunca bulunan çeşitli yeşil teraslar, halka açık ferah alanlar sunuyor.

Lansingerland-Zoetermeer İstasyonu - Ulaşım Mimarisi kategorisinde Best of Best

Lansingerland-Zoetermeer İstasyonu.
Lansingerland-Zoetermeer İstasyonu.

Hollanda'daki yeni Lansingerland-Zoetermeer İstasyonu, geleceğe yönelik, sürdürülebilir ve yeşil bir ulaşım merkezi sunuyor. Team V Architecture ve Arcadis Architects, gelecekteki muhtemel mobilite sorunu, tasarım sürecinin erken aşamalarında öngörüyor. Bu doğrultuda proje, ilerleyen süreçte yapının geliştirilmesi açısından maksimum esneklikle oluşturuluyor.

İstasyonun ana konsepti çerçevesinde, Utrecht-Lahey demiryolu hattının ve A12 otoyolunun üzerinde park benzeri cadde ve kentsel alan oluşturuluyor. 2019 yılında inşaat tamamlanarak hedefe ulaşılıyor. İstasyon, demiryolu hatlarının, otobüs güzergahlarının, hafif raylı sistemin, bisiklet yollarının ve otoyolun kesişim noktasının merkezinde yer alıyor.

İç Mekan Tasarımı "Best of Best" Projeleri

İç mekan tasarımında çeşitli kategorilerde "Best of Best" unvanını kazan projeler:


The Home for a Brand New Start - Apartman Dairesi kategorisinde Best of Best

The Home for a Brand New Start.
The Home for a Brand New Start.

Pone Architecture tarafından, Çin’de geliştirilen tasarım, aslında bir yenileme projesi. Proje, daire sahibi için önemli olan zaman, mekan ve yaşam verimliliğini arttırmaya çalışıyor. Dönüşümden önce, dairenin %55’lik alanı verimsiz olarak nitelendiriliyor; çocuk yetiştirmek ve hobiler için yetersiz bir alan sunuyor.

Dönüşüm sonrasında işlev dağılımı yeniden düzenleniyor. Yaşam alanını genişletiliyor, hobiler için çeşitli alanlar tasarlanıyor, çocuk için oyun alanları oluşturuluyor ve kompozit şekilde kullanılacak misafir odası ekleniyor. 2019 yılında tamamlanan projeyle birlikte dairedeki verimli mekan oranı artırılıyor.

Sniffing out the Differences - Sergi Mekanları kategorisinde Best of Best

Sniffing out the Differences.
Sniffing out the Differences.

Etkileşimli enstalasyonların yardımıyla "Sniffing out the Differences" (Farklılıkları Koklamak) sergisi; kültürü, kokulara ve görselleştirmeye dönüştürerek anlatıyor. Proje, yeni kimliklerin ve kültürlerin, nasıl hareket ettiğinden ve oluşturulan yeni farklı kalıpların nasıl ortaya çıktığından bahsediyor. Tıpkı kaleydoskoptaki desenler gibi ve kokudaki farklılıkları çeşitli duyulara yönelik şekilde sunuyor.

Kadambari Sahu liderliğindeki tasarım ekibi, bugünün küreselleşen dünyasında olduğu gibi kimliklerimiz arasındaki diyalogu göstermeye çalışıyor. Koku ve desen görselleştirmeleri ile ifade edilen sergi, Hindistan’da gezici sergi olarak ziyaret ediliyor.

Hotel Umbral - Konaklama Mekanları kategorisinde Best of Best

Hotel Umbral.
Hotel Umbral.

Hotel Umbral, 1920'lerden kalma tarihi bir yapı. Proje, otele mimari konseptin adını verdiği İspanyolca "umbral" olarak adlandırılan "eşik" teriminden doğuyor. Proje dahilinde ,eşikler farklı şekillerde birkaç kez çoğaltılıyor ve farklı alanlar arasında geçişler oluşturuluyor.

Skenografik iç tasarımda ışık ve renk kullanılıyor, orijinal yapı malzemeleri yeniden yorumlanıyor. Restorasyon, yapının geçmişi ile bugünü arasında diyalog oluşturuyor. Yapının özgün mimarisi, yeni işlevi ihmal etmeden, estetik denge sağlanarak korunuyor. NOMAH + JSª tarafından geliştirilen proje, Meksika’nın başkenti Meksiko’da konumlanıyor.

Merlin Music Küçük Senfoni Kayıt Stüdyosu - Diğer İç Mekanlar kategorisinde Best of Best

Merlin Music Küçük Senfoni Kayıt Stüdyosu.
Merlin Music Küçük Senfoni Kayıt Stüdyosu.

Kayıt mekânının, ses etkisinin kapsamlı gereksinimleri bulunuyor. Projede; ses yalıtımı, geri tepme, nem ve statik elektrik fonksiyonlarını güçlendirmek için duvar ve zeminlerde özel malzemeler kullanılıyor. Mekanın rastgele ve düzensiz yüzeyi, tasarım teknikleri ve malzeme yoğunluğunun düzenlenmesi yoluyla mekandaki diğer dalgaların kayda karışmasını önlüyor.

DOMANI Architectural Concepts tarafından geliştirilen proje, geleneksel kayıt stüdyolarının monoton ve tamamen işlevsel görünümüne farklı bir yaklaşım getiriyor. Kayıt stüdyosu, Çin’deki Guangzhou Opera Binası’nda yer alıyor.

Chulalongkorn Üniversitesi, Mimarlık Kütüphanesi - Kamusal İç Mekanlar kategorisinde Best of Best

Chulalongkorn Üniversitesi, Mimarlık Kütüphanesi.
Chulalongkorn Üniversitesi, Mimarlık Kütüphanesi.

Department of Architecture firmasının geliştirdiği proje, özellikle bir mimarlık okulu için günümüzdeki kütüphanelerin nasıl olabileceği üzerine yeniden düşünülmesini hedefliyor. Kütüphaneyi yeniden etkinleştiren proje, mimarlık kütüphanesinin anlamını kitap okunan mekan olmaktan ziyade, "kreatif kuluçka makinesi" haline getirecek şekilde genişletiyor.

Kütüphaneye çeşitli yeni programlar entegre ediliyor. Yeni mekanlar; ortak çalışma alanından sergi alanına, pin-up alanından kütüphanenin fikir alışverişi için bir yer haline geldiği bir konferans alanına kadar çeşitleniyor. Bangkok’ta yer alan kütüphane yalnızca fiziksel kitapları değil aynı zamanda dijital medyayı, filmleri, sergileri de içeriyor.

J-House - Müstakil Konut İç Mekanları kategorisinde Best of Best

J-House.
J-House.

Katrina Kasırgası'ndan sonra 2008'de tasarlanan müstakil evin ;inşası 2011'de başlıyor ve 2018'de tamamlanıyor. New Orleans şehrinin tarihi dokusunda yer alan proje, bölgenin kimliğini değişmez olmaktan çok akışkan bir varlık olarak ele alıyor.

Proje, subtropikal iklim ve son teknoloji çağdaş inşaat yöntemleri için yeterli malzemeler kullanarak bağlamın özelliğine uyum sağlıyor. En önemlisi, proje ihtiyaç duyulan mevcut yaşam tarzına cevap veriyor. AEDS tarafından tasarlanan yapı, en basit şekilde sarmal dikdörtgen prizmadan oluşuyor.

Carner Barcelona Parfümeri - Mağaza İç Mekanları kategorisinde Best of Best

Carner Barcelona Parfümeri.
Carner Barcelona Parfümeri.

Şehrin merkezinde, Paseo de Gracia'nın ticari ekseninde, Carner Barcelona'nın yeni şirket merkezi Jofre Roca arquitectes tarafından tasarlanıyor. Barselona'da enfes, yoğun ve yenilikçi parfümlerin yerel markasına özel tasarlanan parfümeri, Katalan mimarisinin özgün ve tipik yapı unsurlarını koruyan tarihi binada yer alıyor.

Tasarlanan mekanların sadeliği ve özgünlüğü, markanın değerlerinin ve felsefesinin ortaya çıkmasını sağlıyor. Akdeniz ve yerel el sanatlarıyla ilişkilendirilen homojen beyaz renk, ürünlerin öne çıkmasını sağlıyor. Parfümeri 2020 yılında tamamlanıyor.

Lightspeed Ofisleri - İşyeri İç Mekanları kategorisinde Best of Best

Lightspeed Ofisleri.
Lightspeed Ofisleri.

Kanada, Montreal’deki yeni merkezlerine taşındıktan yaklaşık beş yıl sonra, Lightspeed, ünlü Gare Viger'in tavan arasını çeşitli eğitim, toplantı ve çalışma alanlarına dönüştürmeye karar veriyor. ACDF Architecture; mekanın rehabilitasyonu, tasarım ve mekansal planlama kararlarının her birine bir şekilde rehberlik eden birçok zorlukla karşılaşıyor.

Dar ve sıkışık doğrusal boşluğun optimizasyonu; doğal ışığın düşük yayılımına yanıt vermek için ortam aydınlatma stratejisinin entegrasyonu; çatı katını geçen 6. kattaki toplantı odası için yeni bir tahliye koridorunun entegrasyonu gibi zorluklara en iyi çözümleri sunuluyor.

Peyzaj Mimarlığı Alanı "Best of Best" Projeleri

Peyzaj mimarlığı alanında çeşitli kategorilerde "Best of Best" unvanını kazan projeler:

Chinoiserie Mansion Zen Club - Ticari Peyzaj Mimarisi kategorisinde Best of Best

Chinoiserie Mansion Zen Club.
Chinoiserie Mansion Zen Club.

Çevredeki binaların yükseklik sınırlaması nedeniyle, Zen Club yol kotunun altında bulunuyor. Green Townscape Design, şeftali çiçeği hikayesini huzurlu bir kulüp oluşturmak için kullanıyor. Proje, arazinin orjinal nehir kaynaklarının kullanımını en üst düzeye çıkarıyor ve araziyi yeniliyor.

Şangay’da yer alan proje, bölgeye hümanist yaklaşım ve çekicilik aşılıyor; modern ve oryantal estetikle dolu bir alan oluşturuyor. Güney Song Hanedanlığı'nın eski başkentinin mizacını modern dille aktarıyor ve antik bahçeciliğin tasarım öğelerini göstermek için modern malzemeler ve teknikler kullanıyor.

Outside-in Pavyonu - Enstalasyonlar ve Strüktür Peyzaj Mimarisi kategorisinde Best of Best

Outside-in Pavyonu.
Outside-in Pavyonu.

Long Island’da bir ön bahçede yer alan bu pavyon, doğaya dönüşü temsil ediyor. Yükselen zeminde, ahşap direkler ve ağaç gövdelerinin sedir halkaları ile bir ormanı simüle ediyor. Sedir, hem zemine hem tavanda yer alarak ana mekanı oluşturuyor. Çelik direkler, dirsekli bölmeleriyle merkezi alanı taşıyor.

Degrade ahşap yüzeyler, insan ile doğal dünya arasında sürekli akışkanlık sağlıyor. Bir çatı penceresi, sürekli değişen dinamik görünümlere katkıda bulunuyor. Sade sedir, malzemenin kendi adına konuşmasını sağlıyor. Valerie Schweitzer Architects tarafından tasarlanan proje, 2020 yılında tamamlanıyor ve New York’ta yer alıyor.

Salesforce Transit Merkezi & Parkı - Büyük Ölçekli Peyzaj Projeleri kategorisinde Best of Best

Salesforce Transit Merkezi & Parlı.
Salesforce Transit Merkezi & Parlı.

Salesforce Transit Center, 11 transit sistemi birbirine bağlıyor ve yeni karma kullanım bölgesinin büyümesini destekleyen 5 dönümlük çatı parkı içeriyor. Park, ziyaretçileri bir dizi düşünceli ve sosyal ortamdan geçiren kıvrımlı yollardan oluşuyor.

Park, çatı ve zemin arasındaki ayrımı yumuşatan topografya oluşturmak için, bitki örtüsüyle kaplı tepeleri, alt kottaki terminale ışık sağlayan kubbeli mimari ışıklıklarla bütünleştiriyor. San Francisco’da yer alan park, transit kullanıcılar, ofis çalışanları ve yerel halk için dinlenme, aktivite ve eğitim sağlayan çok işlevli alanlar sunuyor. Proje, PWP Landscape Architecture tarafından tasarlanıyor.

Xingyue Göl Parkı - Kamusal Peyzaj Mimarisi kategorisinde Best of Best

Xingyue Göl Parkı.
Xingyue Göl Parkı.

Proje, Qionghai'nin kuzeyindeki Xichang şehrinin eski kentinde bulunuyor. DAOYUAN Design tasarımı proje, 2019 yılında halka açılıyor. Tasarımcı, 61.000m2 inşaat atığını ekolojik olarak korunan göl kenarı parkına dönüştürüyor. Proje, şehir gelişiminin neden olduğu ekolojik hasarı onarmayı, araziyi yeniden şekillendirmeyi ve sulak alanın ekolojik dengesini yeniden sağlamayı hedefliyor.

Casa Balada - Konut Peyzaj Mimarisi kategorisinde Best of Best

Casa Balada.
Casa Balada.

Konut, üst düzey evlerin inşaatçısı olan işveren isteğine özel olarak tasarlanıyor. Orlando Comas ASLA; ön bahçeden iç havuzlara akan su ve arka bahçedeki havuz alanı için çok basit yapılandırılmış peyzaj alanı tasarlıyor. Konut genel itibariyle tropikal Bali evlerini modern şekilde yorumluyor.

Peyzaj mimarı, sadece doğru bitki ve sert peyzaj malzeme seçimi ile değil, aynı zamanda doğal oolit taş bloklar ile farklı seviyeler oluşturarak peyzaj tasarımında büyük ölçüde mimari entegrasyonu sağlıyor. Bereketli peyzajıyla öne çıkan konut, Miami’de yer alıyor.

KAYNAK / HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/ HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/THE-ARCHİTECTURE-MASTERPRİZE-AMP-ANNOUNCES-İTS-2020-WİNNERS/ HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4524 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4525 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4537 HTTPS://WWW.ARCHDAİLY.COM/952167/SİNGHA-DLUCK-CİNEMATİC-THEATRE-ARCHİTECTS-49 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4140 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4162 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4143 HTTPS://WWW.DESİGNBOOM.COM/ARCHİTECTURE/KAUNİTZ-YEUNG-ARCHİTECTURE-ABORİGİNAL-HEALTH-CLİNİC-WESTERN-AUSTRALİA-07-31-2020/ HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4139 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4148 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4144 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4137 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4152 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4167 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4164 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4159 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4160 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4154 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4142 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4255 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4261 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4254 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4250 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4249 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4266 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4248 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4257 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4339 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4335 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4337 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4332 HTTPS://ARCHİTECTUREPRİZE.COM/WİNNERS/WİNNER.PHP?İD=4340