Topoğrafyanın mimariyi şekillendirdiği bir kent: Boulder

Eğime oturan konut tasarımı, Boulder.
Eğime oturan konut tasarımı, Boulder.

ABD’nin Colorado eyaletine bağlı bir şehir olan ve ‘aşınmış kaya parçası’ anlamına gelen Boulder;

kaya oluşumları ile tanınan ve geniş bir vadide yer alıyor.

Rocky Dağları’nın eteklerine konumlanan şehir, altın madenlerine ve 1873'te yeni demiryolu hatlarının kullanıma sunulmasına kadar uzanan zengin bir tarihe sahip.

Eğitim, sanat ve çevre yönetimi için gelişmekte olan bir merkez olan Boulder; binlerce dönümlük rekreasyon alanlarına ve tasarlanmış geniş kamusal alanlara sahip.

Zengin bir kültürel yaşantıyı içinde barındıran şehir, Colorado Üniversitesi’nin ana kampüsünü ve Boulder Filarmoni Orkestrası’nı da içinde barındırıyor.

Ayrıca eklektik bir yapı stoğuna da ev sahipliği yapan bölgedeki modern yapılara daha yakından bakıldığında özel konut projeleri bile yapısal olarak şehir ile bağlantı kuruyor.

Gelin Boulder şehrindeki konut yapılarına birlikte bakalım:

Chickadee / Surround Mimarlık

Surround Mimarlık tasarımı ''Chickadee'' projesi.
Surround Mimarlık tasarımı ''Chickadee'' projesi.

Rocky Dağları’nın tepesinden gelen bir su kaynağı, konutun bulunduğu bölgede çeşitli bitkilerin yetiştirilmesi için olanak sağlıyor. Katmanlı bir peyzaj tasarımı içinde yükselen konut yapısının iç mekanları bu katmanların içine dağılıyor.

Sunshine Canyon Rezidansı / THA Mimarlık

THA Mimarlık tasarımı ''Sunshine Canyon Rezidansı''
THA Mimarlık tasarımı ''Sunshine Canyon Rezidansı''

Yapı, bulunduğu şehre adını da veren aşınmış kaya parçalarının üzerinde konumlanıyor ve Rocky Dağı manzarasına basit bir form ile karşılık veriyor. Eğimin üzerinde, ince kolonlarla bir teras oluşturacak şekilde inşa edilen yapı, bulunduğu haliyle manzarayı koruyor ve eğimin okunmasını kolaylaştırıyor.

Box House / Stüdyo H: T

Stüdyo H: T tasarımı ''Box House'' yapısı.
Stüdyo H: T tasarımı ''Box House'' yapısı.

Şehrin çeperinde bir yamaca konumlanan yapı, basit kutu formlarından oluşuyor ve eğime farklı kotlarda oturuyor. Farklı mekansal bölümlenmelerin arasında kalan alanlar belli kotlarda avlular oluşturuyor. İç mekanı algısal olarak genişleten bu avlular, içe dönük bir yaşam alanı oluşturuyor.

Boulder Kabin / Dynia Mimarlık

 Dynia Mimarlık tasarımı ''Boulder Kabin'' yapısı.
Dynia Mimarlık tasarımı ''Boulder Kabin'' yapısı.

Denver metropol vadisine ve Flatiron zirvelerine bakan bir uçurumun tepesine konumlanan yapı, 2.500 metrekarelik bir alana sahip.

Sade iç mekanlar ve sınırlı malzeme kullanımıyla dikkat çeken yapı, çeşitli büyüklükteki pencere açıklıkları ile giriş avlusuna ve şehre görüş sağlıyor.

Sunshine Kanyon Evi / Renêe del Gaudio

Renêe del Gaudio tasarımı ''Sunshine Kanyon Evi''
Renêe del Gaudio tasarımı ''Sunshine Kanyon Evi''

Buolder şehrinin hemen yukarısında, yüksek bir dağ yamacında yer alan yapı, kayalık bir araziye oturuyor.

Evin üçgen çatısı ve rustik malzemeleri bölgenin erken dönem yerel mimarisini yansıtıyor ve yapı, coğrafi konuma özgü yerel bir dil oluşturmayı hedefliyor.

İnce kolonlarla desteklenen mekanların araziye uzanan çıkıntıları; iç mekanda doğal ışığı doğrudan içeri alan yaşam alanları oluşturuyor ve dış mekanda gölgelik etkisi yapıyor.