Yağmur suyu toplama konsepti: Rain Water Catcher

Rain Water Catcher.
Rain Water Catcher.

NUDES tasarım ve mimarlık ofisi, suyun hayatımızdaki önemini vurgulamak amacıyla yağmur suyu toplama kulesi tasarlıyor. Kaliforniya'nın San Jose kenti için önerilen peyzaj tasarımı, Rain Water Catcher; su rezervlerinin korunması gerektiğini savunuyor ve iklim değişikliğinin küresel etkisine gönderme yapıyor.

Mumbai merkezli NUDES'’un kurucusu Nuru Karim, Rain Water Catcher (Yağmur Suyu Yakalayıcı) kulesini tasarlıyor. Tasarımcı kule önerisiyle, su kaynaklarının korunmasına ve iklim değişikliğine dikkat çekmeyi amaçlıyor. İkonik formu aracılığıyla suyun duyusal deneyimini teknolojiyle harmanlıyor.

Oluklardan oluşan tasarım yağmur suyunu topluyor.
Oluklardan oluşan tasarım yağmur suyunu topluyor.

Nuru Karim, karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik su tasarrufu ihtiyacını savunuyor. "Su eşittir yaşam" ve "Yağmur Suyu Tutucusu" düşüncesiyle hareket eden Karim, suyun hayatımızdaki rolünü ve önemini bu projeyle göstermeyi hedefliyor.

Tasarımın iç mekanı.
Tasarımın iç mekanı.

Kule, yağmur sularını toplayıp, sığ bir su toplama havzasına aktarımı sağlıyor. Kulenin formu, merkezi boşluğa giren güneş ışığını azaltmak için kademeli şekilde inceliyor. Aynı zamanda suyun duyusal deneyimini yaşatıyor.

Kulenin tasarımındaki bir diğer önemli husus ise mekan ihtiyacı. Bu gereksinimi karşılamak amacıyla kulenin iç kısmındaki 60,96 metre yüksekliğinde merkezi bir alan oluşturuluyor. Bu alan, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Etkinliklerde özellikle su tasarrufu ve iklim değişikliği gibi konuların ele alınması amaçlanıyor.

Yağmur suyunu toplayan oluklar.
Yağmur suyunu toplayan oluklar.

Tasarım; dokunma, görme, ses ve koku duyularını insanda uyandırmak için deneyimsel bir alan olarak hizmet etmeyi öngörüyor. Merkezi alan; mekan öğrenimi, keşif, yansıma ve diyalog kavramları üzerine kuruluyor.

Tasarımın ve peyzajın üstten görünümü.
Tasarımın ve peyzajın üstten görünümü.

Projenin peyzajı, zeminde birbirini takip eden desenlerden oluşuyor. Kulenin formu; akışkan, dalgalı çizgiler ve geometriler aracılığıyla algoritmik olarak elde ediliyor. Suyun depolandığı ana rezervuarın üzerindeki su tabakaları, peyzajda görülen sığ su kütlelerini oluşturuyor.

Kulenin yağmurlu havada görünümü.
Kulenin yağmurlu havada görünümü.

Proje, tematik su tasarrufu ve iklim değişikliği alanlarıyla ilgili olarak teknolojinin rolünden yararlanıyor. Farkındalık yaratma, uzaktan izleme, arıtma gibi suyla ilgili konularda teknolojik gelişmeler için Silikon Vadisi ile iş birliği hedefleniyor.

Projede kullanılan ileri teknoloji dijital tasarım ve optimizasyon araçları, süreci fikirden gerçeğe dönüştürmeyi kolaylaştırıyor. Tasarım ekibi bu projeyle birlikte; israfı en aza indirmeyi ve sürdürülebilir malzemeler kullanarak çevreye saygıyı artırmayı amaçlıyor.

Rain Water Catcher; sanat, mimari ve mühendisliği bir araya getiriyor. Böylece, suyun rolü ve önemi, mekan oluşturma, etkileşim, modern teknolojiler gibi farklı kavramlar tek bir projede toplanıyor.

Yağmur suyunun toplanmasını, taşınmasını ve depolanmasını gösteren şematik kesit.
Yağmur suyunun toplanmasını, taşınmasını ve depolanmasını gösteren şematik kesit.

Proje

Rain Water Catcher

Konum

San Jose, Kaliforniya, ABD

Mimari ofis

NUDES

Tasarım ekibi

Nuru Karim, Aditya Jain, Ashish Ramesh, Harisankar