Yarım milyon tuğladan bir yapı: Kantana Film ve Animasyon Enstitüsü

Kantana Film ve Animasyon Enstitüsü giriş cephesi.
Kantana Film ve Animasyon Enstitüsü giriş cephesi.

Bangkok Project Studio tarafından tasarlanan Kantana Film ve Animasyon Enstitüsü, Tayland’da bulunuyor. Kültürel değerlere önem veren tasarım ekibi, doğa içerisinde yerel malzeme olan tuğlayı kullanarak öğrencilere farklı eğitim mekanları sunuyor.

Nakhon Pathom şehrinde, kırsal bir alanda bulunan Kantana Film ve Animasyon Enstitüsü’nün duvarları 8 metre yüksekliğinde ve el yapımı tuğlalardan oluşuyor. Tayland’da yüzyıllardır kullanılan tuğla, kültürel miras olarak kabul ediliyor. Tasarımcı, malzeme seçimiyle, bu mirası nesiller arası aktarabilmeyi hedefliyor.

Tuğla duvar görünümü.
Tuğla duvar görünümü.

Mühendisliğin ve sanatın ustaca birleştiği bu yapıda, yarım milyondan fazla tuğla kullanılıyor. Dalgalı formlardan oluşan duvarlar, iç çelik konstrüksiyon tarafından destekleniyor.

Tek katlı ve kare forma sahip yapının, bulunduğu doğal çevre içerisinde kullanıcılarına sakinlik hissi vermesi hedefleniyor. Doğayla bütünleşmeyi amaçlayan tasarımda; doğal aydınlatma ve havalandırma kullanımı ön plana çıkıyor.

Dış bahçeden görsel.
Dış bahçeden görsel.

Tayland kültüründe önemli bir yere sahip olan huzur kavramı, tasarıma entegre ediliyor. Yapıda doğal bir atmosfer sağlanarak öğrencilerin sakin bir ortamda vakit geçirmeleri amaçlanıyor. Mimar, yerel malzemeleri ve yerel kavramları tasarımıyla harmanlayarak; evrensel bir yapı oluşturmak istiyor.

Yapı girişinden bir görsel.
Yapı girişinden bir görsel.

Ağa Han Mimarlık Ödüllerine aday gösterilen Kantana Film ve Animasyon Okulu, beş farklı ihtiyaca göre planlanıyor. Yapı; idare, konferans salonu, atölye, kütüphane ve kantin bölümlerinden oluşuyor. Yapıyı oluşturan birimler birbirlerinden ayrı alanlarda konumlanıyor ve bu mekanlar arası geçiş, patika bir yol ile sağlanıyor.

Birimler arası sirkülasyonu sağlayan patika yol.
Birimler arası sirkülasyonu sağlayan patika yol.

Bölümler arasındaki sirkülasyonu sağlayan patika yol için gri taş malzeme kullanılıyor. Kullanıcılarına hem içeride hem de dışarıda hissi veren patika yol, bölümleri birbirine ve avluya bağlayarak bir bütünlük kazandırıyor. Tasarımcı, yapı içerisinde ve dışarısında bulunan avlular yardımıyla; doğal alan ve inşa edilmiş alanı birbirine yaklaştırmayı hedefliyor.

İç avlu.
İç avlu.

Mimar, iç mekanda dingin bir ortam oluşturarak öğrencilerin dikkatini dağıtmamayı hedefliyor. Bu sebeple cephedeki açıklıkları, daha az gün ışığı alacak şekilde konumlandırıyor. Açıklıkları, farklı kotlarda ve farklı ebatlarda yerleştirerek yapı cephesine hareketlilik kazandırıyor. Yapının kalın duvarlarındaki açıklıklar, öğrencilerin dinlenebileceği veya kitap okuyabileceği yeni mekanlar oluşturuyor.

Cephedeki dalgalı forma sahip açıklıklar.
Cephedeki dalgalı forma sahip açıklıklar.

Duvarlardaki açıklıklar, öğrenciler için dinlenme alanları oluşturuyor.
Duvarlardaki açıklıklar, öğrenciler için dinlenme alanları oluşturuyor.

Özetle, Kantana Film ve Animasyon Enstitüsü, tropikal iklimin görüldüğü bir kentte yer alıyor. Sıcaklıkların yıl boyu yüksek olduğu bölgede; yapıyı oluşturan tuğla duvar ve iç konstrüksiyon arasındaki boşluk sayesinde, doğal havalandırma ve ısı izolasyonu sağlanıyor.

Vaziyet planı.
Vaziyet planı.

 Zemin kat planı.
Zemin kat planı.

Kesit.
Kesit.

Proje

Kantana Film ve Animasyon Enstitüsü

Yeri

Nakhon Pathom, Tayland

Mimarı

Bangkok Project Studio

Baş mimar

Boonserm Premthada

Tasarım ekibi

Ittidej Lirapirom, Piyasak Mookmaenmuan

Brüt inşaat alanı

2000 m2

Tamamlanma yılı

2011

Yapı malzemeleri

El yapımı tuğla, çelik, doğal taş, yerinde dökme beton